Inicio Colegios y escuelas La gent gran torna a la universitat
España   Catalunia

La gent gran torna a la universitat

S'inicien les classes a l’Aula d’Extensió Universitària per la Gent Gran de la Universitat de Barcel

El desig d’aprendre és infinit. La curiositat de l’esser humà el porta a continuar explorant el món i cultivant la ment de forma continua, independentment de l’edat o del temps. En la tercera edat, l’etapa en la que l’esser humà és considerat més savi pels seus coneixements i experiències acumulades, també és un bon moment per continuar aprenent. Així ens ho demostren projectes com el de les Aules d’Extensió Universitària de Gent Gran (AUGG) que posa en marxa anualment la Universitat de Barcelona (UB).

La gent gran inicia el curs escolar a la universitat

Al setembre, igual que a la resta d’escoles, tornen les activitats a aquestes aules, on la diversitat de l’estudiantat constitueix una riquesa molt ben valorada, i on la diferencia d’edat, d’opinió o de gustos no és un obstacle per generar sinergies, ja que els alumnes són persones jubilades que volen seguir aprenent pel plaer d’aprendre i sense la pressió d’aprovar. Per això, en molts casos realitzen activitats a les que no es van poder dedicar quan eren més joves per manca de temps. Així ens ho confirma la secretària d’AUGG BCN de la UB, Marianela Adolfo, segons la qual el perfil dels socis són persones que tenen moltes inquietuds i ganes de seguir aprenent: «Viuen la tornada a l’activitat amb moltes ganes de retrobar-se amb els seus companys», assegura.

La interacció intergeneracional entre l’estudiantat crea una atmosfera d'enriquiment mutu que va més enllà d'allò acadèmic

Precisament, la diversitat d'edats i experiències que es congreguen en un espai d'aprenentatge comú és una de les característiques més notables d'aquestes aules. Els estudiants més grans aporten la seva saviesa acumulada al grup, mentre que els estudiants més joves poden compartir noves perspectives i coneixements actuals. Aquesta interacció intergeneracional crea una atmosfera d'enriquiment mutu que va més enllà d'allò acadèmic.

Acceso a las entrevistas completas en nuestro canal YouTube

Accés a les entrevistes completes al nostre canal YouTube

Una de les alumnes és Carme Romero, que als 77 anys ha tornat a classe; el que més li agrada és el seminari de llengua anglesa, però del que més gaudeix és d'assistir a les audicions íntimes (concerts de cambra realitzats per músics joves que ofereixen peces de músics extraordinaris mentre descobreixen l’entorn del compositor tot interactuant amb els participants).

La Generalitat premia amb la Creu de Sant Jordi el projecte d’Aules d’Extensió Universitària per la Gent Gran de la UB, en reconeixement a la seva tasca i utilitat social

Com la Carme hi ha milers d’estudiants més a les aules de gent gran. Es tracta d’una iniciativa que es du a terme a les universitats catalanes, fomentant així la interacció social entre l’estudiantat, la creativitat i la vitalitat mental. De fet, al 2020 la Generalitat de Catalunya va reconèixer la tasca i la utilitat social de les Aules d’Extensió Universitària per la Gent Gran de la UB, atorgant a aquest projecte la Creu de Sant Jordi.

Els programes que ofereixen les AUGG es renoven cada any i abarquen una diversitat d'opcions formatives, com ens explica Marianela: des de programes de continuïtat que es desenvolupen durant tot el curs escolar, o seminaris més curts, fins a tallers temàtics sobre disciplines tan variades com les matemàtiques, la història, el Big Bang, la física i química, la pintura, el teatre o la poesia.

La docència a les aules d’extensió universitària és diferent; planteja reptes únics, com la necessitat d'adaptar els mètodes d'ensenyament i aprenentatge a un públic divers. Així, els docents han de ser sensibles a les necessitats dels estudiants, oferint una instrucció accessible i adaptable. Això pot incloure una major flexibilitat en els horaris, materials d'aprenentatge fàcils d'entendre i suport addicional per a aquells que ho necessitin, aspectes tots ells contemplats des del plantejament inicial de cada formació.

Font: Inèdit Agència.

Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, UB, telf: 93.451.60.40

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará