

Escola i llibertat
Un llibre que explora la fragilitat de l'educació davant la política

Editorial AKAL llança el llibre Escuela y libertad: Argumentos para defender la enseñanza frente a políticas educativas y discursos pedagógicos demenciales. Es tracta d'un assaig escrit entre Javier Mestre, catedràtic d’educació secundaria, i Carlos Fernández Liria, professor titular de Filosofia a la Universidad Complutense de Madrid. A mig camí entre el manifest i el pamflet, aquest llibre busca ser un revulsiu en defensa de l'educació pública. Segons els seus autors, les aules han de tornar a ser un espai cívic on predomini la formació d'individus crítics.
La fragilitat de l'educació davant la política
Al llarg dels seus diferents capítols, Mestre i Fernández Liria posen sobre la taula la fràgil qüestió de l'educació. Aquesta sempre es troba a compte dels qui ostenten el poder en cada legislatura. Els governs de dreta parlen molt de la llibertat d'ensenyament, igual que expressen, però en un altre sentit, des dels partits d'esquerres. El que se sol passar per alt és que l'escola en si mateixa és una conquesta de la llibertat, d'aquí que sigui fonamental la seva protecció, reforç i conservació.
El llibre Escuela y libertad proposa moltes respostes a la fragilitat de l'educació davant les polítiques dels darrers anys. Els seus autors consideren fonamental protegir, reforçar i conservar l'educació per damunt de tot
Tanmateix, l'ensenyament públic es continua mantenint dempeus contra vent i marea gràcies als milers de professors que, durant dècades, han estat silenciats i suplantats en totes les negociacions que han impulsat noves lleis educatives. Els autors adverteixen quelcom molt elemental: l'escola, davant totes les ocurrències que procedeixen de l'esquerra o de la dreta, i davant molts dels discursos pedagògics demencials en voga, abans de res, ha de continuar sent una escola i, en concret, una escola pública.
L'escola pública com a signe de llibertat
L'escola pública és una de les més belles conquestes de la llibertat, i defensar la llibertat d'ensenyament hauria de ser el mateix que defensar l'escola pública. No obstant això, aquesta institució porta dècades amenaçada per les retallades neoliberals, la instrumentalització mercantil i, també, per les polítiques educatives i els discursos pedagògics més demencials. La promulgació i posada en marxa de la LOMLOE n'és l'últim exemple. Els professors s'han quedat sols davant el problema, assetjats per la dreta neoliberal i pel progressisme delirant d'uns experts en educació que mai han trepitjat una aula.
A Escuela y libertad els dos autors ofereixen una guia on exposen tots i cadascun dels seus arguments. En definitiva, una brúixola per donar llum i orientació en la batalla que els mestres tenen tots els dies per davant.
Continguts del llibre
Introducció
1. En què consisteix una posició progressista en matèria educativa?
2. La funció social de l'escola. Quina revolució? L'escola i la llibertat.
3. Escola, família i medi social.
4. Currículum, títols, convivència als centres, atenció a la diversitat, l'avaluació.
5. Breu diatriba sobre la tecnificació de les aules.
Epíleg autobiogràfic: Medio siglo en la escuela, escrit per Carlos Fernández Liria.
Dos autors amb gran recorregut educatiu
Javier Mestre és catedràtic d'ensenyament secundari, dins l'especialitat de Llengua castellana i literatura, i autor de diverses novel·les. El 2011 va sortir la primera, Komatsu PC-340, una història d'amor i lluites ambientada a Madrid durant les obres de soterrament de la M-30; el 2014 arribaria la segona, Made in Spain, protagonitzada per un tipus estrany i la fàbrica de sabates que hereta dels seus pares. El 2018 va llançar la seva última novel·la fins ara sota el títol Fábricas de cuentos.
Carlos Fernández Liria és professor titular de Filosofia a la Universidad Complutense de Madrid. Entre els seus últims títols publicats cal destacar: ¿Qué fue la Segunda República? Nuestra historia explicada a los jóvenes (amb Silvia Casado Arenas, 2019), Marx desde cero… para el mundo que viene (amb Luis Alegre Zahonero, 2018), Escuela o barbarie. Entre el neoliberalismo salvaje y el delirio de la izquierda (amb Olga García Fernández i Enrique Galindo Fernández, 2017), En defensa del populismo (2015), ¿Para qué servimos los filósofos? (2012) i El orden de «El capital». Por qué seguir leyendo a Marx (Akal, 2010, amb Luis Alegre Zahonero).
Als anys vuitanta, va ser guionista del mític programa La Bola de Cristal i, juntament amb Santiago Alba Rico, va publicar els llibres Dejar de pensar i Volver a pensar.
El llibre Escuela y libertad: Argumentos para defender la enseñanza frente a políticas educativas y discursos pedagógicos demenciales el podeu trobar en aquest enllaç de la pàgina web d'Editorial Akal.
Sin Comentarios