Inicio Cultura De Harry Potter a Miércoles: l'educació des de la perspectiva de la ficció
España   Catalunia

De Harry Potter a Miércoles: l'educació des de la perspectiva de la ficció

L'èxit de la sèrie de Netflix globalitza el sistema educatiu anglosaxó

L'èxit de la sèrie de televisió de Netflix Miércoles ha tornat a fer evident l'eficàcia dels formats ambientats en entorns escolars. La filla gran dels Addams canvia la llar familiar per un institut on es refugien alumnes «diferents» amb estranyes habilitats. Més enllà de les virtuts d'aquesta mena de relats, la ficció torna a posar la seva mirada en les institucions acadèmiques de prestigi. Un tipus d'educació, molt vinculada a la cultura anglosaxona, a la què no té accés gran part de la població.

La saga Harry Potter com a referent educatiu

Si un passeja per l'Old Town d'Edimburg, i s'endinsa en l'enigmàtic cementiri de Greyfriars, podrà contemplar des dels seus barrots una de les escoles privades amb major arrelament del Regne Unit. Es tracta de la George Heriot's School, fundada al segle XVII per George Heriot, un ric orfebre amb la voluntat de donar educació, gratuïta i de qualitat, als nens orfes.

Tots els guies locals de la capital d'Escòcia indiquen que aquesta escola és en realitat el Col·legi Hogwarts de màgia i fetilleria. I no van desencaminats. J. K. Rowling, creadora de l'univers de Harry Potter, va prendre nombrosos elements d'Edimburg i els va transformar com a part de la seva famosa saga literària. Des de la cafeteria i restaurant The Elephant House, Rowling veia el castell que domina la ciutat i l'esmentada escola. Hogwarts vindria a ser una fusió de tots dos edificis.

J. K. Rowling, gràcies a l'èxit de Harry Potter, va donar a conèixer a nivell internacional el sistema educatiu de la George Heriot's School

L'escriptora, sense pretendre-ho en un primer instant, va donar a conèixer internacionalment el sistema educatiu de la George Heriot's School, fins al punt de servir de referència cultural i inspiradora per a molts joves lectors. No obstant, i sense treure valor als llibres, cal esmentar que l'impuls definitiu es va produir amb les adaptacions cinematogràfiques. A partir de la seva estrena, no pocs espectadors van somiar apuntar-se a aquest model educatiu.

Més de 1600 alumnes de fins a 18 anys assisteixen a aquesta escola privada. El preu de l'ensenyament anual oscil·la entre les 7000 i les 11 000 lliures. Tot i això, encara preval la voluntat del seu fundador: l'educació és gratuïta per a nens que hagin perdut un dels progenitors i pertanyin a famílies amb pocs recursos. I els alumnes, com no podia ser d'altra manera, vesteixen d'uniforme, es reparteixen entre quatre cases diferenciades per un color: Lauriston (verd), Greyfriars (blanc), Raeburn (vermell) i Castle (blau). A Hogwarts passa el mateix.

Així mateix, els alumnes, gràcies a les seves accions i bon rendiment, van adquirint punts per a les cases respectives. A l'interior del col·legi hi ha uns taulers que van informant d'aquesta curiosa competició. A més, a la pàgina web que trobareu al següent enllaç s'indica que dues vegades l'any es fa entrega d'uns fermalls especials als joves amb millors resultats acadèmics o als que destaquen per actituds exemplars. La més valorada d'aquestes darreres consisteix a ajudar els alumnes més petits.

La pervivència dels valors tradicionals

Harry Potter, com anys més tard ha fet la sèrie Miércoles, va promoure la pervivència dels valors tradicionals educatius. Sense anar més lluny, la George Heriot's School, a la realitat, i el Col·legi Hogwarts, a la ficció, afavoreixen un sistema conservador. Parets i murs gruixuts, una intrincada decoració a cada racó i una infinitat de patis a manera de claustres, donen una atmosfera de recolliment més pròpia d'un monestir o d'un castell que d'un col·legi a l'ús.

Harry Potter i Miércoles promouen la pervivència d’un sistema educatiu conservador

A aquests aspectes s'hi afegeix l'obligatorietat d’utilitzar uniforme. Això contrasta força amb el debat actual sobre els valors positius i negatius de fer servir aquest tipus de peces. El Regne Unit és un dels bastions amb més acceptació i tradició en l’ús dels uniformes. Ja en vam parlar anteriorment en aquest article.

Nevermore Academy

A Hogwarts li ha sortit una competidora notable: la Nevermore Academy, principal escenari de la sèrie Miércoles; és una institució amb idiosincràsia molt similar. A la seva web oficial s'indica el següent: «Fundada el 1791, Nevermore Academy és una institució acadèmica que forma marginats, freakys i monstres. La nostra missió consisteix a ajudar cada estudiant a dominar les seves habilitats extraordinàries per mitjà de les activitats acadèmiques i activitats extracurriculars úniques».

Els alumnes que assisteixen a aquesta escola també es distingeixen per la uniformitat: una jaqueta blazer amb ratlles indi que poden semblar de color blau o violeta depenent de la il·luminació de l'entorn; i un escut, amb una heràldica molt particular, a la butxaca esquerra del pit. La jaqueta blazer, per cert, procedeix de la marina i la indumentària esportiva, reforçant aquest sentiment de pertinença a un grup.

La sèrie Miércoles està molt sintonitzada amb una realitat actual que cerca visibilitzar les minories i trencar amb els estereotips de raça i gènere

Miércoles es distingeix de Harry Potter per l'exalçament del «diferent». De fet, la directora Larissa Weems defensa el següent lema: «Nevermore és un port segur on els nostres estudiants aprenen i creixen sense que els importi qui són». Sens dubte un missatge molt sintonitzat amb una realitat actual que cerca visibilitzar les minories i trencar amb els estereotips de raça i gènere. Un cop més, la ficció és el fidel reflex del que passa al carrer, i, en concret, en els àmbits educatius.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará