Inicio International overview Claus dels darrers acords bilaterals en educació
España   Catalunia

Claus dels darrers acords bilaterals en educació

Espanya obre noves vies per als estudiants amb el Marroc i Regne Unit

Els acords bilaterals són acords o tractats que s'estableixen entre dos països o parts. Aquests acords poden cobrir una àmplia gamma de temes i àrees de cooperació, i s'utilitzen per formalitzar i regular les relacions i compromisos mutus entre els dos països involucrats. Els acords bilaterals poden abordar qüestions polítiques, econòmiques, comercials, culturals, educatives, científiques, militars… Aquests acords poden prendre diverses formes, com tractats, convenis, memoràndums d'entesa (MOU), acords comercials, acords de cooperació, entre altres.

El seu contingut i el seu abast depenen de les necessitats i els objectius dels països involucrats i poden ser temporals o de llarga durada. Els acords bilaterals són una forma important d'establir i mantenir relacions internacionals entre països i són utilitzats per formalitzar compromisos mutus i promoure la cooperació en una varietat d'àrees. En el context de l'educació, recentment Espanya ha signat acords bilaterals amb alguns països com el Marroc i el Regne Unit per tal d'ampliar l'intercanvi de formació i pràctiques educatives en ambdós països.

L'acord amb el Marroc

El 2021, el Marroc i Espanya es van enfrontar en una crisi diplomàtica sense precedents quan el govern espanyol va permetre que el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, ingressés al seu territori per rebre tractament mèdic. El Marroc va qualificar la decisió d'Espanya de traïció a la confiança mútua i a la transparència requerida entre aliats a llarg termini i bons veïns. Després de més d'un any de converses, Espanya i el Marroc van presentar un nou full de ruta per enfortir els seus lligams diplomàtics.

Els governs d'Espanya i el Marroc han signat al voltant de 20 acords per impulsar les inversions espanyoles en diversos sectors

Així, els governs d'Espanya i el Marroc han signat al voltant de 20 acords per impulsar les inversions espanyoles en diversos sectors, des d'energia renovable fins a educació, a més de duplicar el suport estatal espanyol a les empreses que estableixen projectes al Marroc. Els acords també aborden una millor gestió de la migració. Inclouen un paquet de 800 milions d'euros per fomentar la inversió d'empreses espanyoles al país nord-africà.

La primera «reunió d'alt nivell» d'aquest tipus des del 2015 va involucrar 11 ministres espanyols i 13 del govern marroquí. També va facilitar un acord per obrir oficines de duanes als passos fronterers de les ciutats autònomes espanyoles de Ceuta i Melilla.

Tanmateix, l'acord inclou un programa de cooperació bilateral per dur a terme projectes conjunts d'R+D+i en àrees prioritàries per a ambdós països, així com el desenvolupament d'un programa conjunt entre universitats, escoles d'enginyeria i centres de recerca en ambdós països.

A nivell educatiu, els dos països han acordat establir seccions espanyoles en escoles secundàries al Marroc, de manera que els estudiants que s'hi inscriguin aprendran l'idioma i la cultura espanyola i podran continuar la seva educació superior a Espanya, ja que en finalitzar la formació els estudiants obtindran una doble titulació que els permetrà accedir a universitats de tots dos països.

Els dos països van decidir llançar la iniciativa d'educació bilingüe en fins a 100 escoles marroquines

Espanya enfortirà la seva presència educativa al Marroc amb la creació de seccions bilingües a les escoles del país, segons l'acordat per la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, i el seu homòleg marroquí, Chakib Benmoussa. Els dos països van decidir llançar aquesta iniciativa d'educació bilingüe en fins a 100 escoles marroquines.

De la mateixa manera, s'està promovent un acord per a la supervisió de tesis doctorals per part d'institucions de recerca marroquines i les seves homòlogues espanyoles, i es fomenta l'intercanvi d'informació, coneixements i experiències en R+D+i entre els dos països.

L’acord amb el Regne Unit

El passat dilluns 3 de juliol va tenir lloc la signatura d'un acord bilateral entre el Regne Unit i Espanya sobre cooperació en qüestions d'educació i accés a universitats i altres institucions d'educació superior. Després d'anys de negociació s'ha assolit un acord bilateral sobre l'accés de les escoles britàniques a les universitats espanyoles, el qual ha estat signat per la ministra d'Educació i el ministre d'Universitats, juntament amb l'ambaixador britànic a Espanya.

Aquest acord està destinat a simplificar el procés d'ingrés a les universitats espanyoles i angleses per part de l'estudiantat d'ambdós països i inaugura una nova era de col·laboració educativa, doncs entra en vigor als 30 dies a partir de la data de l'última firma, és a dir, el dimecres 2 d'agost del 2023.

Els exàmens d'ingrés només seran necessaris per a alguns cursos competitius, com succeïa abans del Brexit

Així, i malgrat la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, aquest acord permet que els estudiants amb qualificacions del Regne Unit (incloent-hi A-levels i equivalents) puguin accedir a les universitats a Espanya sense necessitat de realitzar exàmens d'ingrés addicionals. Els exàmens d'ingrés només seran necessaris per a alguns cursos competitius, com succeïa abans del Brexit.

L'acord proporciona una seguretat legal per a les famílies a Espanya amb fills que volen estudiar al Regne Unit

De la mateixa manera, aquest acord proporciona una seguretat legal per a les famílies a Espanya els fills i filles de les quals desitgen continuar la seva educació superior al Regne Unit, ja que s'hi fa constar que la via d'accés a les universitats angleses continua sent la mateixa.

Al voltant de 70 000 estudiants de diferents nacionalitats, dels quals el 50 % són espanyols, es beneficien d'aquest acord

Aquest últim punt és particularment important per a l'èxit de l'educació britànica preuniversitària a Espanya. Tot i que el perfil d'aquests estudiants és molt internacional, després del Brexit les famílies estaven preocupades perquè els estudiants ja no poguessin accedir a les universitats espanyoles. Com a resultat, moltes d'aquestes escoles estaven considerant l'opció de l'IB (Batxillerat Internacional). Gràcies al recent acord s'ha aclarit la situació per a les escoles i famílies, per la qual cosa els col·legis britànics a Espanya seguiran proporcionant ingents quantitats d'estudiants a les universitats del Regne Unit, com fins ara. Aquest acord beneficia 70 000 estudiants (dels quals el 50 % són espanyols) distribuïts en 80 escoles que segueixen el sistema britànic, i garanteix que puguin continuar beneficiant-se de la Llei d'Accés Directe que tots els països europeus tenen, així com de l'accés per «Via d'Homologació».

Paral·lelament, els estudiants espanyols seguiran gaudint del privilegi d'accedir a institucions d'educació superior al Regne Unit sense complicacions indegudes. Aquest acord recíproc agrega una capa addicional de seguretat legal tant per als estudiants com per a les famílies, garantint que les vies educatives entre els dos països segueixin obertes i accessibles.

Les implicacions d'aquest acord van més enllà de l'accés immediat a les universitats. Serveix com a pedra angular per fomentar una major cooperació entre el Regne Unit i Espanya en l'àmbit de l'educació. A mesura que ambdues nacions treballen per enfortir els seus lligams educatius, el marc de col·laboració que estableix aquest acord està llest per desbloquejar una gran quantitat d'oportunitats per als estudiants aspirants d'ambdós territoris.

Fonts:

https://colegiosbritanicos.com/en/agreement-reached-between-the-governments-of-spain-and-the-united-kingdom-for-the-recognition-of-british-school-education-in-spain/

https://opportunities-insight.britishcouncil.org/news/news/uk-spain-mutual-recognition-of-school-qualifications

https://www.gov.uk/government/news/the-uk-and-spain-sign-an-agreement-on-education-cooperation

https://www.healthplanspain.com/blog/spain-news/1911-uk-students-no-longer-require-entry-exams-university-spain.html

https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/gobierno/news/Paginas/2023/20230202_spain-morocco-education.aspx

https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/gobierno/news/Paginas/2023/20230202_spain-morocco-science.aspx

https://www.spainenglish.com/2023/02/02/spain-morocco-sign-agreements-migration-investment-energy-education/

https://www.moroccoworldnews.com/2023/02/354241/spanish-fm-morocco-spain-to-expand-cooperation-in-education-and-culture

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará