Inicio Cultura Una obra de teatre basada en testimonis d'alumnes d'ESO
España   Catalunia

Una obra de teatre basada en testimonis d'alumnes d'ESO

Un testimoni fresc i humorístic sobre la salut mental

En el marc d'una prova esportiva, tres joves reviuen els moments més durs de la seva adolescència. Aquest esdeveniment serveix per mostrar retalls d'una joventut en què no es parlava ni de l'ansietat ni de l'autoestima, i molt menys de la salut mental. A partir d'aquesta idea neix l'obra de teatre CR#SH, tothom pot caure, un espectacle fresc, humorístic i vitalista, a cavall entre l'autotestimoni i la ficció, que pretén parlar amb claredat sobre la salut mental en els adolescents. Al cap i a la fi, tothom pot caure, independentment de l'edat. El text, escrit per Miquel Mas Fiol, es basa en testimonis reals d'alumnes de 3r i 4t d'ESO.

La precària salut mental en l'adolescència

El 2022, la Confederación Salud Mental España feia una crida a la prevenció i a l'augment de recursos per fer front a la precària salut mental en la infància i adolescència. Aquesta entitat va advertir que la salut mental infantojuvenil és una de les principals assignatures pendents de la sanitat espanyola. De fet, segons l'OMS, una de cada set persones joves entre 10 i 19 anys té algun tipus de malaltia psiquiàtrica. Així mateix, l'excepcionalitat de la pandèmia va provocar un increment de fins al 47 % en els trastorns mentals en menors.

Segons l'OMS, una de cada set persones joves entre 10 i 19 anys té algun tipus de malaltia psiquiàtrica. Es tracta d'una autèntica «epidèmia silenciosa» que afecta en particular els joves i les persones vulnerables

Nel González Zapico, president de Salud Mental España, va fer èmfasi en extremar l'atenció en aquesta qüestió: «Qualsevol esdeveniment durant aquestes primeres etapes pot marcar les seves vides per sempre, en positiu, però també en negatiu», va advertir. No són pocs els experts que admeten que estem davant d'una «epidèmia silenciosa», que afecta en particular els joves i les persones vulnerables. Un dels principals factors és la incertesa i precarietat a l'hora d'enfrontar-se a les situacions que van sorgint a la vida, d'aquí aquesta crida a aquells professionals que solen treballar amb aquests grups d'edat.

Les aules: principal bastió davant la salut mental

Les aules són un lloc on els joves passen una gran quantitat de temps en el seu dia a dia. Allí no només hi adquireixen coneixements, també hi construeixen molts dels fonaments que seguiran desenvolupant en la seva vida posterior com a adults. Igualment, els problemes de salut mental afecten negativament la capacitat dels estudiants, i donen com a resultat un impacte negatiu en el seu futur acadèmic i professional.

Els educadors han de fomentar un entorn educatiu acollidor i segur, afegint una major consciència que actuï com a element reductor de l'estigma de la salut mental

En abordar la salut mental en col·legis i instituts, s'ajuda directament als estudiants a reconèixer i gestionar els seus propis problemes. D'aquesta manera els educadors fomenten un entorn educatiu acollidor i segur, on s'afegeix una major consciència que actua com a element reductor de l'estigma. És important detectar la malaltia a temps per tal d'evitar complicacions a llarg termini. En alguns casos, pot desencadenar altres trastorns de salut. A més, aquestes accions afavoreixen una major inclusió, normalitzant el fet que el desenvolupament psicològic de cada alumne pot anar a un ritme diferent.

imatge del cartell de promoció de l

Imatge del cartell promocional de l'obra, Cr#ash, tothom pot caure. 

Els temes que mai van explicar a les classes

En una de les escenes clau de l'obra CR#SH, tothom pot caure, una professora de matemàtiques apareix projectada a la pantalla intentant resoldre un teorema molt complex. La situació que es crea a continuació és en suma molt reveladora. Els alumnes mostren un total desinterès en el que s’explica, atès que el resultat del problema matemàtic no els solucionarà els seus problemes reals. La professora entrarà en pànic quan se n'adoni dels pocs recursos que té pel que fa a la gestió de les emocions. «No hem trobat l'espai per compartir i escoltar aquests temes. Fins ara, les aules eren un espai acadèmic, però, a nivell mental, la intel·ligència emocional no estava tractada. No estava cuidada. Cada persona és un món, i cada alumne arriba a l'escola amb una vida. No està ben vist compartir les teves emocions amb els altres», va indicar l'actriu Carla Vilaró en una entrevista concedida a Inèdit Educación.

Fins ara, la salut mental no es tractava a l'aula. No estava ben vist compartir les emocions amb els altres

Cada cop hi ha més veus que apunten cap a la importància d'aplicar la intel·ligència emocional en els entorns professionals i educatius. A l'hora de la veritat, moltes persones no entenen aquest mecanisme associat a activitats de caràcter racional. No obstant això, mantenir aquesta percepció pot induir a l’error. La intel·ligència emocional aporta un valor afegit i una bona salut mental promou que els menors recorrin positivament el camí dels seus primers anys de desenvolupament. «No sabem parlar d'aquests temes a l'aula. Però, tampoc no cal entregar la responsabilitat total als professors, ja que ells mateixos poden estar patint els seus propis problemes», afegia Alba Flor, una altra de les actrius. El text de CR#SH, tothom pot caure advoca per un canvi de sistema en el qual tots els implicats es vegin compromesos.  

En aquest enllaç podreu veure l'entrevista completa als membres del repartiment de CR#SH, tothom pot caure. Aquest muntatge teatral se seguirà representant per diferents localitats espanyoles al llarg dels següents mesos.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará