Inicio Educación Tasques domèstiques
España   Catalunia

Tasques domèstiques

Són claus per l'èxit dels nostres nens

Segons una investigació de la Universitat de Harvard, els nens que fan tasques domèstiques tenen més èxit de grans. Aquest estudi remarca que els pares que ensenyen als seus fills a col·laborar en les tasques de la llar els estan facilitant convertir-se en adults responsables i perseverants.

Els nens que fan tasques domèstiques tenen més èxit de grans

Aquesta conclusió és també defensada per Julie Lythcott-Haims, antiga degana de nous alumnes a la Universitat de Stanford i autora de How to Raise an Adult (Com criar a un adult), que afirma que els nens que s'encarreguen de tasques domèstiques creixen fins convertir-se en adults solvents i amb més possibilitats d'assolir l'èxit.

En la seva reveladora Ted Talk, Lythcott-Haims explica que així els nens aprenen que les activitats que no són divertides també formen part de la vida. A més, pel camí desenvoluparan qualitats com la responsabilitat, l'autonomia i la perseverança.

Així els nens aprenen que les activitats que no són divertides també formen part de la vida

Julie Lythcott-Haims, també autora del famós llibre Com criar fills reeixits, alerta sobre una tendència de criança dels nens avui en dia que no els fa cap bé: Molts pares intenten evitar càrregues als nens i tota mena de tasca que els pugui suposar risc o frustració, així que no els deixen fer tasques a casa, però això no són més que obstacles en el seu camí d'aprenentatge i maduració.

No deixar que els nens ajudin a casa obstaculitza el seu aprenentatge i maduració


Beneficis

De fet, educar els nostres fills des de petits a col·laborar en les tasques domèstiques té grans beneficis per a ells:

  • Contribueix a la seva maduresa: els nens que col·laboren en les tasques domèstiques normalment obtenen millors qualificacions, ja que ajudar a casa fa que tinguin més confiança en si mateixos, siguin més disciplinats i enforteixin el seu caràcter.
  • Els ensenya a ajudar als altres: s'ha observat que és més probable que els nens que ajuden a casa participin en tasques comunitàries quan siguin adults. Això es deu al fet que les tasques domèstiques els ensenyen a anteposar les necessitats d'altres persones a les seves.
  • Potencia el sentit d'organització: s'ha demostrat que els nens que participen des de petits en les tasques de la llar solen ser més organitzats en comparació amb els que no ho fan fins a una edat avançada. Això repercuteix de forma positiva en el seu rendiment acadèmic i professional.

A part d'aquests beneficis, ajudar en les tasques de la llar té altres avantatges, ja que és una forma d'ensenyar als nens a ser més autònoms, i a adquirir habilitats socials i valors, a més d'aprendre a treballar en equip i a desenvolupar hàbits de vida saludables .

Així doncs, davant el dilema de deslliurar els nens de les seves responsabilitats domèstiques per concedir-los més temps per estudiar, el més recomanable és prioritzar les tasques de la llar. Això pot ser difícil si tots els dies el seu fill o filla té un munt de deures escolars; tot i això, segons el llibre The Price of Privilege, deslliurar-lo d'ajudar a casa perquè tregui bones notes és contraproduent, ja que això «és senyal que s'han establert malament les prioritats». Com ja hem dit, col·laborar en la llar ajuda als nens a ser millors estudiants, per això no s'han de deixar de banda les tasques domèstiques.

Les tasques domèstiques han de ser una prioritat


Consells

Hi ha moltes formes d'educar i animar un nen o una nena a ajudar a casa; un dels mètodes més antics i que mai ha fallat és donar exemple nosaltres mateixos, és a dir, fer-ho nosaltres mateixos mentre ens observen, explicar-los per què ho fem i com ho fem, i finalment guiar-los mentre ho estan fent, sense retrets ni pressió.

Per evitar que detestin la feina o que s'avorreixin fent sempre el mateix, el millor és crear rutines dinàmiques. Un suggeriment és elaborar un calendari, amb un parell d'activitats diferents cada dia.

Tot i que a la llarga les activitats domèstiques els beneficiaran, tampoc no es tracta d'obligar als nostres fills a passar tot el seu temps recollint i netejant. Deixa'ls temps per descansar i per jugar, perquè quan els demanis ajuda ho facin de gust.


Taula Montessori de tasques domèstiques per nens segons la seva edat

Hi ha activitats que els nens poden realitzar i altres que no, depenent de l'edat i de les seves capacitats. Per això, a continuació us deixem la taula Montessori de tasques domèstiques per a nens segons la seva edat. Es tracta d'una taula orientativa que cada persona pot anar adaptant segons com vegi l'evolució del seu fill o filla.

Cuadre amb les tarees que poden fer els nens segons la seva edat

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará