Inicio Salud y psicología Sexe adolescent
España   Catalunia

Sexe adolescent

Cada cop s'inicien abans

L'edat mitjana en la qual els joves practiquen sexe per primera vegada és de 14 anys, segons un estudi que va realitzar l'organització SidaStudi, a Catalunya, amb 450 adolescents de 14 i 15 anys. El 25 % d'ells ja havia perdut la seva virginitat o havia practicat algun tipus d'activitat sexual.

Tot i que aquesta situació sigui cada cop més corrent entre els menors, molts d'ells tenen dubtes relacionats amb el plaer i la gestió de les seves emocions, cosa que influeix en determinats aspectes, com pot ser l'ús del preservatiu. La majoria —un 87 %— coneix la importància de fer servir el preservatiu quan es mantenen relacions sexuals i l'utilitza sempre. Tot i així, quan un membre de la parella li proposa a l'altre practicar sexe sense protecció, hi ha qui no es nega a la proposta i accedeix a practicar-lo de manera indeguda.

Pares i mares de nens adolescents, la dada preocupant no és l'edat en la que el vostre fill comença a mantenir relacions sexuals, sinó la manca d'informació sobre els mitjans per poder desenvolupar-se de manera correcta. De fet, el suport que més consulten els joves avui dia per temes relacionats amb la sexualitat és internet, un lloc poc recomanable ja que ha deixat aquest tipus de continguts en mans del porno, generant falses expectatives protagonitzades per simples actors.

Cada any donen a llum més de 15 milions d'adolescents al món

Arribats a aquest punt, hem de fer una especial menció a una altra de les dades més alarmants: els embarassos adolescents. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que cada any donen a llum més de 15 milions d'adolescents al món, mentre que l'edat més apropiada és entre els 20 i els 35 anys, sobretot pels riscos que pot causar un embaràs abans de temps.

Els joves no estan preparats per tenir, i molt menys mantenir, un bebè. No disposen ni de les capacitats físiques ni de les mentals per assumir la responsabilitat que suposa. A continuació us presentem alguns dels riscos que es poden donar en un embaràs adolescent:

  • Problemes familiars després de comunicar l'existència d'un embaràs i fins i tot rebuig per persones del seu entorn.
  • Por al rebuig social i aïllament del grup.
  • Rebuig al bebè per haver d'assumir responsabilitats, obligacions i haver de dedicar-li tota l'atenció.
  • Els fills de pares adolescents tendeixen a patir més fracàs escolar i dificultats d'aprenentatge per la situación en què es troben fora de l'escola.
  • Repercussions econòmiques negatives i abandonament dels estudis. Els adolescents no disposen del nivell econòmic necessari per mantenir un bebè. Per això, els pares es veuen en l'obligació d'ajudar els seus fills en aquest aspecte. Tot i així, els pares del bebè hauran de plantejar-se deixar d'estudiar per buscar una feina per poder mantenir-se.

A Espanya, un menor amb 14 anys pot contreure matrimoni

Per evitar els embarassos prematurs, l'OMS recomana prohibir el matrimoni abans dels 18 anys i augmentar el fet de ser conscients de la importància de l'ús d'anticonceptius mitjançant xarles, conferències, campanyes publicitàries i recolzant els programes amb aquesta finalitat.

Tot i amb això, la millor de les prevencions es troba a casa, ha de ser la família qui ha d'impartir als fills una bona educació sexual. I encara que siguin molts els que pensin «el meu fill és massa petit per aquestes coses», la realitat és que ja no és tan petit i hi ha d'haver una comunicació oberta i transparent per tal que els adolescents puguin tenir tota la informació al seu abast.

Per a més informació:

http://www.sidastudi.org/

http://www.unicef.org/es/

 


Comentarios

kenyer aldana, 1 de Octubre de 2018 08:18:55 muy bien
Alejandro , 8 de Febrero de 2019 07:50:11 Hola

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará