Inicio Educación Premiant el servei a la comunitat
España   Catalunia

Premiant el servei a la comunitat

Projectes d'Aprenentatge Servei

Aquest any 2020 és excepcional per tothom, i des que es va declarar l'estat d'alarma a mitjans de març no parem de veure coses que ens sorprenen, sobretot per bé: La cohesió social és més present que mai i la incertesa ens empeny a actuar. Sorgeixen iniciatives socials a cada barri, cada poble i cada ciutat, fora i dintre de la xarxa.

si busques escola, compra inedit magazine

Els nostres estudiants també són protagonistes en aquesta realitat, i igual que veiem iniciatives socials que impulsen les famílies, els professionals o les activistes, també veiem joves i estudiants participant d'aquesta tasca social, ajudant, donant suport i aportant més que mai.

Aquesta és també una forma d'aprendre molt beneficiosa, és una metodologia anomenada «aprenentatge servei» que permet a nens i joves aprendre mentre realitzen un servei a la comunitat.

El principi bàsic d'aquesta metodologia educativa és unir l'aprenentatge amb el compromís social

El principi bàsic d'aquesta metodologia educativa és unir l'aprenentatge amb el compromís social, de manera que l'alumnat enforteix les seves habilitats i coneixements mentre treballa en un projecte que té per finalitat millorar un aspecte de la societat.

En el context actual, un exemple d'aprenentatge servei són les diverses iniciatives d'elaboració de mascaretes que han sorgit. S'ha identificat una necessitat social (la manca de mascaretes) i després de sensibilitzar-se amb l'entorn i comprendre la urgència (crisi sanitària) s'ha passat a l'acció.

Premis Aprenentatge Servei

Amb l'objectiu de premiar i incentivar aquesta pràctica, la Red Española Aprendizaje Servicio, l'editorial Edebé, el Ministerio de Educación y Formación Profesional i l'Ajuntament de Càceres impulsen la nova convocatòria dels Premios Aprendizaje Servicio 2020, que arriben a la seva sisena edició.

L'objectiu d'aquests premis és visibilitzar i donar suport a tot tipus de projectes socials diversos relacionats amb els hàbits saludables i el medi ambient, la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual o l'equitat de gènere. Especialment en les actuals circumstàncies de pandèmia per la COVID-19 es vol donar a conèixer experiències d'aprenentatge servei (ApS) que promoguin noves actituds i canvis en la societat.

Per optar a un d'aquests premis, els centres d'Educació Infantil i Primària, ESO-Batxillerat i Formació Professional, així com les entitats socials que estan desenvolupant pràctiques d'ApS, podran presentar els seus projectes a la pàgina web dels Premios Aprendizaje Servicio, i tenen com a límit fins al 30 de setembre del 2020. De fet, a causa de l'excepcionalitat de la situació, en aquesta convocatòria s'acceptaran projectes de dos cursos acadèmics consecutius, és a dir, tant projectes d'aprenentatge servei finalitzats el curs anterior (2018-2019), tot i que ja s'hagin presentat en la passada edició, com projectes corresponents al curs actual (2019-2020).

Pàgina web dels premis: https://aprendizajeservicio.com

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará