Inicio Actualidad Nens d'Asni (Alt Atles) reprenen les seves rutines en haimes
España   Catalunia

Nens d'Asni (Alt Atles) reprenen les seves rutines en haimes

Els adults intenten que els nens i nenes reprenguin activitats escolars i jocs

Els nostres companys, Sou Harris i Matías Chiófalo, han passat les primeres hores del terratrèmol de Marràqueix amb equips de rescat, gravant com s'enfrontaven al terratrèmol a la població d'Asni, a l'Alt Atles, una de les més afectades, on l'edifici de la escola ha quedat totalment esfondrat. Afortunadament, el terratrèmol es va produir la nit de divendres a dissabte, i no hi havia ni alumnes ni personal docent a les instal·lacions en aquell moment. Divendres 8 de setembre va ser un dia normal en què els professors preparaven les instal·lacions per iniciar el curs escolar el 16 de setembre, fins que va passar un fet insòlit i totalment inesperat: un sisme de magnitud 7 graus a l'escala de Richter va sacsejar els fonaments de les regions de l'Alt Atles al Marroc, afectant també Marràqueix, que és a 70 quilòmetres de l'epicentre. Fins ara, ja són més de 2900 els morts que ha deixat aquesta catàstrofe, i els ferits superen els 6000.

Més de 500 escoles esfondrades al Marroc pel terratrèmol d'Al Haouz, aproximadament 3000 morts i més de 6000 ferits

Un terratrèmol anòmal

Entre runes, els afectats intenten assimilar els fets; geòlegs de tot el món asseguren que l'Alt Atles era una regió inactiva sísmicament, i on les probabilitats d'un terratrèmol eren ínfimes, en comparació amb el nord del país, on ja es va donar una catàstrofe similar el 2004 (a Al Hoceima). El país nord-africà fa més de 60 anys que no ha percebut tremolors intensos a prop de la zona, des que un altre devastador terratrèmol va sacsejar els fonaments d'Agadir, una ciutat situada als vessants de les muntanyes Antiatles. Segons l’Institut Geofísic Nacional del Marroc, el sisme va ser el més fort que ha afectat el país del nord d’Àfrica en un segle.

Consultem el doctor David Rabadà i Vives, professor i doctor en Ciències Geològiques de la UB, que ens explica que el terratrèmol ocorregut a la província d'Al Haouz va ser un terratrèmol tectònic provocat pel moviment de la placa africana contra la placa euroasiàtica. Aquestes dues plaques solen moure's una contra l'altra a les ribes del mar Mediterrani al nord i al sud. El moviment, aquesta vegada, va ser més cap al sud, als voltants de la gran falla sudatlàsica que separa l'Alt Atles i l'Antiatles. En aquesta zona hi ha una munió de falles en direcció a Marràqueix i a la regió del Gran Haouz, que té una població de mig milió d'habitants. Hi ha una falla al nord-oest, que és un tipus de falla inversa, i hi ha una altra falla a l'est. L'energia es va acumular en aquesta regió, que és una regió tectònica inactiva, però que ja havia registrat terratrèmols a les dècades del 1960 i  l’any 2004. L'energia als canals d'aquestes grans fissures es va acumular i es va moure, provocant un gran terratrèmol .

La província d'Al Haouz és l'epicentre del terratrèmol que va tenir lloc la nit de divendres 8 de setembre

Una de les zones més afectades pel sisme recent és la localitat d'Asni, a Al Haouz, la província que va ser l'epicentre del terratrèmol. Ubicada a la falda de les muntanyes de l'Alt Atles, molt propera a Marràqueix, la localitat ara acull els desplaçats en campaments temporals, i compta amb un dels més grans hospitals de campanya desplegats, que atén diàriament unes 500 persones, com a mínim, entre les quals es troben nens i nenes traumatitzats per l'esdeveniment.

El curs escolar començava el 16 de setembre però més de 500 escoles van quedar esfondrades pel terratrèmol d'Al Haouz

La data de començament de les classes estava prevista per al 16 de setembre del 2023, segons el govern del Marroc. Tot i això, el devastador terratrèmol va cessar el curs acadèmic abans d'iniciar-se i va segar moltes vides en tan sols uns minuts; no només s'ha perdut el material escolar, sinó també més de 530 escoles que han quedat destruïdes o danyades en tot el territori, i a les 42 localitats més afectades segueixen amb les classes suspeses.

Tornar a les aules és vital per als nens i nenes en aquest moment de crisi

L'exèrcit i els equips d'ajuda internacional han aixecat un campament de tendes de campanya i haimes a Asni. Una de les haimes intenta oferir activitats lectives als nens que recorren els campaments juntament amb les seves famílies. Intenten crear zones de jocs i entreteniment perquè puguin reprendre rutines i no deambulin sense res a fer, així ens ho explica Jaouad Lemniai, guia turístic abans del terratrèmol i habitant de la comunitat d'Asni.

Els professors ja no treballen als edificis removent materials en perill d'esfondrament, intenten condicionar les aules que han quedat dempeus i preparen material educatiu per tornar a fer classe com més aviat millor. De moment, no està permès entrar als edificis i l'escola és una haima on s'hi estan posant taules i taulons per fer de seients. Cal ajuda internacional per aconseguir més material escolar i recursos educatius que permetin oferir una nova normalitat als menors. Parlem amb una nena supervivent de la comunitat d'Asni que vol tornar a estudiar per arribar a ser policia quan sigui gran. «La policia ajuda la gent», ens explica.

El futur de tot país passa per la seva infància, per la qual cosa la reconstrucció de les escoles i la tornada a les aules es torna vital en aquest context, igual que la protecció dels menors i del seu dret a l'educació. Comptar amb escolarització en temps de crisi ajuda a mitigar l'impacte psicosocial que genera la tragèdia que s'ha patit, als nens els atorga sensació de rutina i estabilitat en aquests moments de dificultat, alleuja i facilita la gestió del trauma i les pèrdues, i genera esperança per al futur.

Per això, en aquests moments a la província d'Al Haouz, que compta amb 484 312 habitants dels quals 21 244 pertanyen a la localitat d'Asni, es requereix assistència per reconstruir escoles, proporcionar material educatiu i donar suport als mestres que continuen brindant educació en aquesta situació difícil.

Font: Inèdit Agencia.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará