Inicio Actualidad L'Església camí de beatificar un adolescent videogamer
España   Catalunia

L'Església camí de beatificar un adolescent videogamer

Carlo Acutis, el jove italià se li atribueixen dos miracles

Al llarg dels segles, l'Església ha constatat que "els sants i santes sempre han estat font i origen de renovació en les circumstàncies més difícils de la història d'aquesta institució. En efecte, la santedat és la font secreta i la mesura infal·lible de la seva activitat apostòlica i del seu impuls missioner" (Catecisme de l'Església Catòlica, 828).

Recentment, el Papa Francesc ha fet un pas significatiu en el procés de canonització de l'adolescent conegut com "l'influenciador de Déu"; es tracta del Beato Carlo Acutis, nascut el 3 de maig de 1991 a Londres, Anglaterra, i mort el 12 d'octubre de 2006 a Monza, Itàlia, sucumbint a la leucèmia a l'edat de 15 anys. Aquest jove, la vida i virtuts heroiques del qual han sigut minuciosament investigades, està en camí de convertir-se en sant, després d'haver-se reconegut oficialment el seu primer miracle. L'aprovació papal d'aquest miracle és un pas clau en el rigorós procés de beatificació i canonització a l'Església Catòlica.

Aquest succés va tenir lloc en la reunió que va mantenir el cardenal Marcello Semeraro, Prefecte del Dicasteri per a les Causes dels Sants amb el Papa Francesc, qui va aprovar la promulgació de diversos decrets relacionats amb les causes de canonització de diversos homes i dones, entre ells el d'Acutis.

Acutis feia peregrinacions arreu d'Europa

Passant la major part de la seva vida a Milà, Acutis va ser un catòlic increïblement devot que realitzava peregrinacions regulars arreu d'Europa. Tenia el desig d'assistir a missa diàriament i reviure regularment el rosari, però també li encantava jugar videojocs i aprendre programació informàtica i animació per si mateix. Un aspecte que va augmentar l'atenció sobre aquest jove és que no va ser criat al si d'una família devota. Carlo Acutis havia estat beatificat, el primer pas cap a la santedat, el 2020, després que se li atribuís el seu primer miracle: la curació d'un nen brasiler d'una malaltia congènita que afectava el seu pàncrees.

A Acutis se li atribueix la curació de dues persones, un brasiler i un italià

Un segon miracle atribuït a Acutis també ha estat reconegut pel Papa Francesc; es tracta de la curació d'un estudiant universitari a Florència que tenia hemorràgia cerebral després de patir un traumatisme cranial. Amb el reconeixement d'aquest segon miracle ha aplanat el camí perquè el jove sigui declarat sant.

El camí cap a la santedat

Per ser venerat com a sant i per poder assolir l'honor dels altars, un fidel catòlic passa per un procés força rigorós i prolongat. Es tracta del procés de beatificació i canonització. Aquest procés involucra diverses persones, nombroses investigacions, la verificació de condicions objectives i etapes successives. És, per tant, un procés organitzat que posseeix procediments clars i regulats, una divisió de responsabilitats i l'especialització del treball de moltes persones.

Per ser considerat sant, un candidat ha de passar per tres etapes: la confirmació de les "virtuts heroiques", la beatificació i la canonització

Des de la reforma del Codi de Dret Canònic de 1983, els obstacles i les exigències per a la canonització a l'Església Catòlica van disminuir. El Papa Joan Pau II, qui va promulgar el nou codi, va arribar a proclamar 476 sants i 1,314 beats en 25 anys de pontificat. Per tant, per ser considerat sant, un candidat ha de passar per tres etapes: la confirmació de les "virtuts heroiques", la beatificació i la canonització, les últimes dues requerint la comprovació d'un miracle.

 • Reconeixement de les virtuts heroiques o martiri: Aquesta és l'etapa més llarga del procés. El bisbe local investiga profundament la vida del servidor de Déu per confirmar les seves virtuts heroiques. En el cas d'un màrtir, s'estudien les condicions de la seva mort. Superada aquesta etapa, el candidat és considerat venerable.
 • El primer miracle: En la segona etapa, es verifica un miracle atribuït a la intercessió del servidor de Déu després de la seva mort. Després d'una rigorosa investigació, si es confirma el miracle, el candidat és declarat beat.
 • El segon miracle: En l'última etapa, s'ha de comprovar un altre miracle ocorregut després de la beatificació del candidat.
 • En el cas del jove Acutis, el Papa Francesc primer convocarà un consistori de cardenals per deliberar sobre la canonització. Un cop aprovada, es podrà fixar una data per a una missa de canonització i, posteriorment, el reconeixement oficial de la santedat a tota l'església catòlica. Només llavors serà quan podrem considerar el " influencer de Déu" el primer model de santedat de l'era digital.

   

  Fonts:

  https://theconversation.com/carlo-acutis-what-the-first-millennial-saint-says-about-the-catholic-churchs-future-231086

  https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-05/pope-francis-saints-decrees-miracle-acutis-allamano.html

  https://edition.cnn.com/2024/05/25/europe/carlo-acutis-mother-sainthood-pope-francis-intl/index.html

  https://www.nytimes.com/2024/05/23/world/europe/carlo-acutis-saint-catholic.html

  https://news.sky.com/story/london-born-teenager-to-become-a-saint-after-miracle-recognised-by-the-pope-13142159

  https://www.bbc.com/news/articles/cd11kyy58dgo

   

  Sin Comentarios

  Escribe un comentario

  Tu correo electrónico no se publicará