Inicio Universidad La Universitat de Barcelona trenca vincles amb Israel
España   Catalunia

La Universitat de Barcelona trenca vincles amb Israel

Ruptura de manera indefinida fins que hi hagi pau

Les acampades estudiantils per Palestina aconsegueixen que les universitats reaccionin en contra del genocidi.

El Consell de Govern de la Universitat de Barcelona (UB) ha aprovat aquest dimecres trencar la col·laboració amb la Universitat de Tel-Aviv de manera «immediata i indefinida». Aquesta decisió respon a les demandes dels centenars de persones que han acampat al claustre de l’edifici antic exigint la fi de totes les relacions amb Israel. La UB ha establert que no es formalitzaran convenis amb institucions israelianes fins que a Gaza no es garanteixi una situació de «pau absoluta i respecte als drets humans».

La UB col·labora en 13 projectes d'universitats israelianes

Segons investigacions de El Critic, hi ha 26 projectes del programa Horizon Europe i 19 de l’Horizon 2020 en què alguna universitat catalana coincideix amb alguna entitat israeliana. La UB és la segona universitat amb el nombre més gran de participacions, amb 13 projectes (7 en l’Horizon Europe i 6 en l’Horizon 2020).

Amb 28 vots a favor, 5 en contra i 3 abstencions, el Consell de Govern ha avalat la proposta, dues setmanes després que el claustre aprovés una moció de suport a Palestina. L'acampada propalestina d'estudiants als jardins de l’edifici històric, iniciada el 6 de maig, es preveu que finalitzi aquest divendres.

Suspensió de tots els convenis

Des del rectorat detallen que els convenis de pràctiques que hagin finalitzat no es renovaran i que aquells que estiguin en marxa s'aniran suspenent de forma cautelar a mesura que es vagin acabant, prèvia consulta amb els alumnes implicats.

Pel que fa als acords i convenis amb empreses vinculades al conflicte, la UB n'ha assumit la suspensió cautelar mentre es realitza un «estudi profund i contrastat» del llistat proporcionat pel comitè de recerca i transparència d’universitats amb Palestina. Es revisaran «un per un» tots els convenis per garantir que cap entitat relacionada amb el conflicte continuï col·laborant amb la UB. A més, s'assegura que la universitat no manté cap relació amb proveïdors israelians i que aquesta situació es mantindrà fins obtenir garanties de pau i respecte als drets humans.

La UB no participarà en cap esdeveniment acadèmic ni institucional amb presència israeliana fins que es bloquegi la participació d’Israel en projectes finançats per la UE

En l'àmbit europeu, la UB ha decidit demanar a la Unió Europea el bloqueig immediat i cautelar de la participació d'institucions israelianes en projectes finançats amb fons europeus. La UB no participarà en cap esdeveniment acadèmic ni institucional amb presència israeliana mentre això no es faci efectiu.

Espanya reconeixerà l'Estat palestí el proper 28 de maig

La decisió de la UB coincideix amb l'anunci del president del govern, Pedro Sánchez, de què Espanya reconeixerà l'Estat palestí el proper 28 de maig, una acció que també han adoptat Irlanda i Noruega. Israel, en resposta, ha cridat a consultes els ambaixadors dels tres països.

La resistència estudiantil continua

Amb aquest comunicat, la UB se suma així a altres universitats del país que han decidit posicionar-se a favor de la pau i en contra del genocidi que s’està perpetrant a Palestina; ens referim a universitats com la de València, la de Navarra, la de Granada o la Pablo de Olavide a Sevilla. Mentre, milers d’estudiants encara segueixen resistint en acampades a les universitats de Madrid, Galícia, Andalusia, entre d’altres.

Font: nota de premsa de la UB

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará