Inicio Actualidad La desescalada a educació
España   Catalunia

La desescalada a educació

Pas a pas segons el tipus de centre

El desconfinament aprovat el passat 28 d'abril del 2020 serà diferent a cada província i podria ser modificat en qualsevol moment en funció de l'evolució de la pandèmia causada pel coronavirus. En resposta als vostres missatges, volem desenvolupar els punts importants a la desescalada aplicables a les activitats relacionades amb l'ensenyament i l'educació, especialment pel que fa a escoles privades, així com també a acadèmies, conservatoris o centres esportius.

recerca escola a barcelona, compra ineditmagazine

El govern ha decretat 4 fases de desescalada: Fase 0, Fase 1, Fase 2 i Fase 3. Quan s'hagi superat l'última fase haurem entrat en el que es coneix com «nova normalitat».

Desescalada per a acadèmies i centres privats d'ensenyaments no obligatoris

Fase 0

En aquesta fase els empleats encara seguiran teletreballant i impartint les classes en línia, excepte si és imprescindible que vagin al lloc de treball. En aquest cas l'acadèmia hauria de garantir que es mantingui la distància de seguretat i que no hi hagi aglomeracions a les entrades ni a les sortides. Les acadèmies podran obrir per informar els seus clients, però sota cita prèvia i de manera individual, de forma que dins l'establiment no es produeixin aglomeracions de persones. Sempre s'ha d'intentar atendre la clientela darrere un taulell, però si no és possible, s'ha de mantenir la distància de seguretat i el personal haurà de protegir-se amb mascareta i guants.

Es poden atendre visites al centre, concertades prèviament, de forma individual

Fase 1

En aquesta fase els treballadors ja es podran incorporar de nou als seus llocs de manera presencial, malgrat això, només serà per gestionar la part administrativa i perquè els docents facin ús del material del centre per a la preparació i realització de les classes telemàtiques. Si algun dels centres ha d'atendre persones de més de 65 anys, cal notificar el seu horari d'atenció especial per evitar que coincideixin amb altres persones, ja que es tracta d'un col·lectiu vulnerable. No estaran permeses encara les classes presencials, però sí que es podran impartir classes particulars a domicili a persones no vulnerables ni amb patologies prèvies.

Es poden oferir classes particulars a domicili a persones no vulnerables

Fase 2

En aquesta fase es podran obrir totes les acadèmies, i per a aquells pares que hagin de treballar presencialment i no tinguin possibilitat de flexibilitat horària, s'obriran els centres de primer i segon cicle d'educació infantil, que ofereixen educació preobligatòria entre els 0 i els 6 anys. L'aforament màxim permès en aquesta etapa es limitarà al 40 % de la capacitat de cada centre.

Els centres que disposin d'aules grans i realitzin exàmens oficials de qualsevol matèria, per exemple els exàmens oficials de llengües, podran realitzar classes en grup, sempre que garanteixin que es manté la distància de 2 metres entre persona i persona; si no és així, la prova haurà de ser individual i mantenint la distància de seguretat entre alumne i professor.

Fase 3

En aquesta fase ja es podrà tornar a l'activitat habitual, amb precaució i mantenint la protecció especialment en el cas de persones que mantinguin contacte directe amb altres. L'aforament dels espais en aquesta fase es limitarà al 50 %. Arribar a aquesta fase implica assolir la nova forma de procedir habitual en tots els centres que suposa, fins un altre avís, complir amb les mesures comunes de seguretat sanitària: portar guants, mascareta, oferir guants i solucions sabonoses als alumnes abans i després de les activitats, organitzar la forma d'entrar i sortir de les aules i del centre per evitar xocs o distàncies de contagi entre els alumnes i també entre els professors, a més d'oferir als treballadors del centre aquestes mateixes condicions de seguretat sanitària laboral.

Desescalada en centres d'educació primària, secundària, batxillerat, FP i universitats

Fase 0

Els centres romanen tancats al públic i sense activitat a l'interior per part dels professionals i docents. Formació remota a través de plataformes en línia. No es poden concertar visites presencials a cap centre.

Fase 1

En aquesta fase s'obriran els centres educatius i les universitats per a la seva desinfecció i condicionament, i per realitzar gestions administratives i també d'investigació en el cas de les universitats.

Fase 2

En aquesta fase es permetrà impartir classes grupals, però l'assistència serà voluntària per als alumnes dels cursos de finals d'etapa com 4t d'ESO, 2n de Batxillerat, 2n d'FP de Grau Mitjà i Superior i últim any d'Ensenyaments de Règim Especial. En aquest moment de la desescalada serà quan es podran celebrar les EBAU o proves de selectivitat per accedir als estudis universitaris, sempre respectant les mesures de seguretat sanitària establertes

Fase 3

L'any acadèmic finalitzarà en la data prevista, de manera que és probable que sigui en aquesta fase que comenci el següent curs escolar, 2020-2021. Tot dependrà de la situació de cada província i territori. La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha deixat entreveure que la tornada a l'escola al setembre tal vegada no serà «normal» i que potser s'haurà de limitar l'aforament al 50 %, però en aquest moment no hi ha pautes definitives per a un futur que avui ens sembla llunyà.

El que sí podem confirmar per sentit comú, més que no pas per decrets oficials, és que indistintament del nombre de fases que puguin anar sorgint la nova realitat ja és aquí i que les mesures de distanciament social, ús de mascaretes, guants i gels desinfectants seran els nostres hàbits corrents en tots els centres educatius i espais de treball, públics i privats, de qualsevol mida.

Desescalada en centres esportius i d'alt rendiment

Fase 0

En aquesta fase s'habilitaran i es desinfectaran les instal·lacions per als professionals federats que necessitin realitzar entrenament bàsic, però els centres d'alt rendiment romandran tancats. Pel que fa a l'esport com a oci, es podrà practicar al carrer mantenint sempre la distància de seguretat de 2 metres, i l'ús de mascareta en aquest cas serà opcional.

Els centres d'alt rendiment esportiu estaran tancats d'inici

Fase 1

En aquesta fase els centres esportius professionals habilitaran les instal·lacions per a l'entrenament mitjà i els centres d'alt rendiment podran obrir amb mesures d'higiene i protecció reforçades. En el cas dels centres esportius per oci, podran obrir els espais a l'aire lliure, però només per a la pràctica d'aquells esports en què no hi ha contacte directe entre persones, com ara atletisme o tennis. Es necessitarà cita prèvia per acudir a aquests establiments i l'ús dels vestidors estarà prohibit.

Obriràn totes les instal·lacions esportives per a esports que es practiquen a l'aire lliure però no es podran fer servir els vestidors

Fase 2

En aquesta fase l'entrenament de les lligues professionals es podrà desenvolupar sense restriccions i es podran realitzar campionats, però a porta tancada o amb aforament limitat a només 1/3 de la seva capacitat total. Els centres esportius d'oci coberts podran obrir per a la pràctica d'activitats en què no hi hagi contacte, però els vestidors seguiran sense poder-se utilitzar.

Fase 3

En aquesta fase els esportistes professionals ja podran fer competicions a l'aire lliure amb públic al 50 % de l'aforament. Es podrà practicar esports d'interior on hi hagi contacte físic ocasional, amb la limitació d'una persona per cada 20 m2, com per exemple patinatge. Pel que fa als centres esportius d'oci, es permetrà realitzar activitats en grups en espais tancats amb un límit d'1/3 del seu aforament. Els vestidors romandran tancats.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará