Inicio Profesores Kaleb Rashad, dissenyador d'educació
España   Catalunia

Kaleb Rashad, dissenyador d'educació

Convidat als diàlegs Ágora Educación 2022 de la Universitat de Manresa

La Universitat de Manresa ha tancat el cicle de diàlegs sobre educació, Àgora 2022, on han participat més de 600 persones des del mes de gener, amb la intervenció de Kaleb Rashad, un innovador educatiu que trenca els paradigmes de l'educació convencional en entorns d'alta complexitat a San Diego (Califòrnia). 

Kaleb Rashad dirigeix la Gary and Jerri-Ann Jacobs High Tech High Charter School de San Diego i es defineix a si mateix com a «dissenyador de justícia»; coneix bé les estructures organitzatives dels centres escolars, i per això, insisteix en la idea que el canvi no es pot construir només a l'aula, tot el personal del centre i les estructures del claustre s'han d'implicar en l'educació en valors com l'amor, l'equitat i la justícia.

Reformar els models d’escola és urgent

Des del 2013 participa a Springpoint, una ONG nord-americana que vol llançar pautes per innovar a les escoles d'etapes de secundària, anomenades High Schools. «Reformar l’escola és urgent», afirma Kaleb, perquè limita i produeix abandonament escolar i infelicitat en els joves. Cal superar el propòsit actual de l'escola de crear persones que aconsegueixin l'«èxit» individual i econòmic en una vida sense sentit, i dissenyar un nou concepte d’èxit basat en la realització d’objectius socials i col·lectius que aporten significat a les noves generacions.

Kaleb parla de propòsits intangibles i valors socials, però té molt clara la ruta per aconseguir-ho, ens ho explica amb emoció i desprèn una força contagiosa perquè sap que el seu mètode funciona, que ell ho ha provat i aconsegueix el canvi i la inclusió dels joves més conflictius.

«Els joves són creadors, es reuneixen i parlen sobre el que han creat no només a les aules, sinó al món, que és allà fora, i aquests temes són els que els importen. Cal parlar, discutir i reflexionar a les aules dels temes que els importen de debò perquè s'impliquin i participin aprenent», així ho expressa Kaleb i afegeix que cal ensenyar a estimar i respectar l'altre, que tenir èxit és una feina en equip i no un objectiu individual.

El propòsit de l’escola

Un dels temes en què Kaleb Rashad més insisteix és que el professor no pot canviar el món sol i en un únic espai tancat com l'aula. S'ha de transformar tota l'estructura jeràrquica, administrativa i institucional perquè els valors de l'amor, la justícia i la tolerància arribin als protagonistes que actuen a l'ensenyament. El sistema educatiu s'enfronta a enormes reptes com el racisme, múltiples tipus de discriminació i la pobresa que empeny els joves a abandonar les aules. L'escola ha deixat de ser un refugi per als joves que se senten exclosos perquè el sistema educatiu actual, clàssic, es focalitza massa en els resultats individuals i oblida els valors humans i col·lectius.

«Els joves del nostre institut no venien a classe i es passaven hores cantant rap i escrivint cançons als bancs del davant de l'escola. Per què no poden cantar dins de classe?», es va preguntar Kaleb. L'escola no interessa a molts joves perquè ensenya coses que els interessen a homes adults, i coses d'altres èpoques, i d'altres llocs que no tenen res a veure amb la seva vida real.

Plans estratègics per canviar els models educatius

Tota la força i l'energia d'aquesta teoria de disseny de noves escoles la materialitza mitjançant una guia metodològica per aplicar als instituts i centres educatius, basada en quatre àmbits de treball:

Disseny de model d’escola, centrat en l’alumne i en construir des de les necessitats dels joves i de la seva comunitat.

Construir capacitats, per mitjà de formar els docents en la implementació de nous paradigmes mitjançant formació, coaching i treball en xarxa amb altres centres i professionals.

Planificació estratègica, que és ajudar els centres a seqüenciar prioritats, marcar una ruta de per on començar primer i anar recol·locant temps, personal i recursos en la direcció que millor serveixi als nous objectius.

Desenvolupament de recursos, gràcies a col·laboradors i amb els mitjans propis es van desenvolupant, millorant, seleccionant i compartint recursos essencials per poder oferir suport real i eficaç als nous models.

Un exemple d’estratègia col·laborativa per construir capacitats han estat els diàlegs educatius organitzats per la Universitat de Manresa, que han permès interactuar entre professionals de l’educació i persones innovadores en àmbits diversos, en un entorn referent per a la investigació de les ciències de l’educació a Europa. Ens quedem a l'espera de la següent edició del cicle de debats: Diàlegs Educatius, Àgora 2023.

Informació

Fotos: INÈDIT Agencia

Diàlegs Educatius Universitat Manresa

Dr. Kaleb Rashad

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará