Inicio Opinión Festes de graduació
España   Catalunia

Festes de graduació

De la celebració al pla financer per pagar-les

Origen

La tradició es va originar a partir d'un estatut datat el 1432 a la Universitat d'Oxford, on s'exigia que cada estudiant donés un sermó en llatí com a part del seu exercici acadèmic. Donat que les primeres universitats d'aquest país van formar els ministres d'educació britànics, aquesta pràctica va continuar a través dels anys i es va institucionalitzar com a cerimònia que marca el final dels estudis.

Al segle XIX els balls de graduació al Regne Unit es van convertir en un esdeveniment de gala en què els joves aristòcrates que concloïen els seus estudis universitaris debutaven amb les seves noves responsabilitats davant l'elit social i es feia la posada de llarg per conèixer els pretendents per tal de contraure matrimoni, prèviament acordat pels pares.

A finals d'aquell segle aquest costum va arribar als Estats Units; les universitats d'elit de la regió nord-est van adoptar aquesta pràctica i aquesta tendència va tenir tant èxit que aviat es va estendre per totes les universitats d'aquest i d'altres països.

Les graduacions més vistoses i espectaculars són les de final de Batxillerat

El discurs

El discurs d'inici de la cerimònia el sol realitzar el degà o el director de l'escola, o un convidat famós. Alguns dels discursos de graduació més famosos i emotius són els següents:

Pel que fa al discurs de comiat, que és una part molt important de la cerimònia de graduació, el sol realitzar l'estudiant de major nivell acadèmic o bé l'estudiant que és triat pels seus companys, segons els costums de cada escola o universitat. Aquest discurs es pronuncia per dir adéu a la resta de companys de classe i agrair als professors la seva feina i dedicació així com per reflexionar sobre els reptes als que s'enfrontaran en la seva següent etapa en la vida.

Els costos mitjans d'una graduació oscil·len dels 400 euros als 1.000 euros per estudiant

En l'actualitat

Avui dia se celebren festes de graduació en totes les etapes educatives: d'Infantil a Primària, de Primària a Secundària… Curiosament les universitàries de final de grau actualment passen més desapercebudes. Sens dubte, les més vistoses i espectaculars són les festes de final de Batxillerat perquè es donen tots els components per a ser un moment excepcional en la vida acadèmica i personal dels estudiants:

  • S'acaba l'etapa d'estudis sota l'empara de la família i possiblement sigui el final d'una convivència de molts anys amb els mateixos companys de pupitre.
  • La majoria dels estudiants d'aquest cicle compleixen els 18 anys i ja són majors d'edat.
  • Vol dir l'entrada en el món adult: primeres feines, primers amors, primeres responsabilitats.

Al principi la celebració era un reconeixement als alumnes universitaris més brillants, així se'ls distingia públicament per haver assolit el nivell d'«excel·lència acadèmica». Avui dia s'ha democratitzat la celebració, ja no es focalitza tant en els estudiants brillants sinó que és una festa per a tots els alumnes i les famílies, un moment de reflexió sobre com avança la vida i de reconeixement de què cada nou curs escolar ens modifica.

Les festes de graduació dels batxillers bé mereixen un pla financer perquè impliquen un gran desemborsament econòmic per a la família: vestits de festa, sopar, viatge…

Els costos mitjans d'una graduació per estudiant oscil·len entre els 400 euros i els més de 1.000 euros. El pressupost de les noies és molt més elevat que el dels nois perquè inclou serveis de perruqueria, maquillatge i fins i tot algun retoc de cirurgia estètica per a aquest esdeveniment. No s'ha d'oblidar que algunes famílies també compren vestits de gala per als progenitors de l'estudiant ja que les cerimònies són de rigorosa etiqueta per a tots els assistents a la celebració.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará