Inicio Tech y Robotica Exergaming, una nova manera de fer exercici
España   Catalunia

Exergaming, una nova manera de fer exercici

Jocs en realitat virtual per motivar a l'alumnat

No són poques les estadístiques que mostren que el sedentarisme està instaurat a les societats modernes. Segons l'Enquesta Europea de salut 2020, el 40,3% de dones i el 32,3% d'homes tenen conductes sedentàries, mentre que pràcticament dos terços de la població adulta (59%) i 1 de cada 3 nens (29% de nens i 27% de nenes) a Europa viuen amb sobrepès o obesitat, segons l'Informe Regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l'Obesitat de 2022. Aquestes dades alarmants fan que qualsevol moda que promogui l'exercici físic sigui percebuda com a possible solució capaç de revertir aquesta tendència al sedentarisme que el nostre estil de vida actual promou.

En un any marcat pels avenços tecnològics en Intel·ligència Artificial i realitat virtual, el món del fitness no es podia quedar enrere. La nova moda que ha tornat a agafar protagonisme entre els joves és l'exergaming, que consisteix a practicar esport de manera individual o grupal jugant en un entorn de realitat virtual.

L'exergaming motiva a fer exercici

En aquest sentit, l'exergaming o videojocs actius es presenten com una possible alternativa per a les persones que volen incorporar l'exercici físic a la rutina i no troben motivació. No obstant, per ser exergamer no n'hi ha prou amb adquirir unes ulleres de realitat virtual i començar a jugar.

Desorientació i dolors als colzes són alguns dels riscos de practicar exergaming en excés

El cos humà és flexible i pot evolucionar amb facilitat, però necessita temps per adaptar-se a la nova forma de fer exercici, ja que l'exergaming fa que el nostre cervell s'enfoqui en el joc virtual en comptes de en l'esforç físic que s'està realitzant. De fet, alguns dels seus riscos és el Cybersickness, que es tradueix en malestar i desorientació les primeres vegades d'immersió en entorns de realitat virtual; o l'aparició de wiiitis, que és el nom que designen els científics al dolor localitzat generalment al colze produït per un ús excessiu i molt intens d'aquest tipus de tecnologies, similar a la Nintenditis, la tendinitis que pateixen algunes persones al dit polze en jugar de forma perllongada als videojocs tradicionals. A més, alguns estudis assenyalen que les lesions que generalment es relacionen amb l'esport també poden aparèixer jugant a exergames, especialment en usuaris sedentaris.

En aquest sentit, alguns consells per començar amb aquesta activitat són introduir-se de manera progressiva si no estem acostumats a la immersió en entorns virtuals i a l'activitat física; no sobrepassar els 60 minuts d'exercici per prevenir efectes secundaris; triar bé l'exercici en funció de la nostra capacitat, la forma física i els objectius; escoltar el nostre cos i el sentiment després de l'activitat; i deixar passar mitja hora de descans després de l'exercici per recuperar completament l'orientació abans de fer activitats que requereixin concentració com conduir.

 

Exergaming educatiu

En un entorn segur com és l'escolar, l'exergaming pot ser una bona manera de motivar als alumnes. De fet, dins dels exergames hi trobem també jocs educatius, que combinen elements de videojocs (que inclouen reptes físics), amb jocs d'aprenentatge (que són cognitivament fiables).

No oblidem que estem educant natius digitals. Si els serious games (jocs seriosos) han revolucionat el concepte que es té del joc, passant de considerar-ho una mera activitat d'entreteniment a veure'l com una forma efectiva d'aprendre de manera divertida, els exergames poden esdevenir una manera d'estimular la ment i tenir cura de la salut física alhora, si es practiquen amb moderació i responsabilitat en entorns segurs.

Els exergames no poden substituir l'activitat física en un medi natural

Cal ressaltar que l'activitat física requerida als exergames no es pot comparar amb la riquesa i les possibilitats que ofereix l'activitat física en un medi natural. Aquest tipus de videojocs actius s'han d'entendre com un complement dins d'un estil de vida actiu de la població jove i, més exactament, com una alternativa als videojocs convencionals o altres tipus d'oci sedentari, però mai com un substitut de l'activitat física.

Els jocs amb enfocament educatiu estan encara en fase de desenvolupament, però molts dels videojocs actius existents actualment poden tenir una aplicació a l'aula. Si com a docent penses incorporar l'exergaming a les teves classes, alguns exergames amb què podries començar són dance central per practicar a classe coreografies de totes les èpoques; o Sport scrumble, amb què els teus alumnes podran practicar nous esports derivats d'una barreja dels esports tradicionals. Jugar al tennis amb un pal de golf, al beisbol amb una canya de pescar o a bitlles amb una pilota de rugbi són algunes de les combinacions que aquest joc permet.

Els Exergames són un exemple més del potencial de la tecnologia tant de beneficiar com danyar a la humanitat. Però tinguem en ment que només de nosaltres depèn decidir la manera de fer-la servir. Utilitzem-la com a eina i no com a arma.

 

Fonts

https://www.ine.es/jaxi/Datos.htm?path=/t00/mujeres_hombres/tablas_1/l0/&file=d06006.px

 

https://repositorio.unican.es/xmlui/bitstream/handle/10902/21012/Tesis%20ICC.pdf?sequence=1

 

https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6374407

 

https://dehesa.unex.es/handle/10662/16112

 

https://www.researchgate.net/publication/351602502_Efectos_del_uso_de_dispositivos_de_realidad_virtual_sobre_el_control_postural_y_el_cybersickness_en_jovenes_universitarios

 

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará