Inicio Actualidad Els municipis espanyols fan front als reptes globals en comunitat
España   Catalunia

Els municipis espanyols fan front als reptes globals en comunitat

Els ajuntaments creen programes innovadors per formar ciutadans globals

L'educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania global és un dels propòsits planetaris d'aquest segle, i consisteix a educar ciutadans que coneguin i comprenguin el món en general, i el lloc que hi tenen. Com es fa al·lusió en la definició d'Oxfam, un ciutadà global «pren un paper actiu en la seva comunitat i treballa amb d'altres per fer que el nostre planeta sigui més igualitari, just i sostenible».

A Espanya les comunitats locals cada vegada estan prenent un paper més actiu i protagonista en la formació de ciutadans globals; municipis de tot el territori han fet dels Objectius de Desenvolupament Sostenible el seu full de ruta d'acció, posant en marxa programes que donin resposta als reptes globals i treballin per assolir aquestes fites.

S'ha celebrat la primera trobada sobre Bones Pràctiques en Matèria d'Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global

Precisament, l'objectiu 4.7 ha estat el focus de la trobada «Bones Pràctiques en Matèria d'Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global», organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), en col·laboració amb el Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació (AECID).

En aquesta primera trobada representants i agents locals d'arreu del país s'han reunit per compartir experiències entre municipis en matèria de drets humans, Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), cultura i convivència, mitjançant ponències, debats i tallers.

La FEMP premià l'ajuntament de Castelldefels pel Programa d'Acompanyament Educatiu (PAE) que millora la convivència al municipi

A la trobada s'han premiat les millors iniciatives en aquestes àrees vinculades a la convivència i a la ciutadania global. Una d'aquestes ha estat el Programa d'Acompanyament Educatiu (PAE), posat en marxa a Castelldefels per la regidoria de Participació Ciutadana de l'ajuntament d'aquest municipi. Segons explica Àngela Rubí, tècnica de Participació Ciutadana i Projectes Transversals de Castelldefels, l'objectiu del PAE és «dotar d'eines als ciutadans i a la comunitat educativa perquè puguin gestionar de forma més efectiva els conflictes i millorar les relacions i la convivència dins la comunitat». 

Accés a l'entrevista completa al nostre canal Youtube. Font:  INÈDIT AGENCIA

El PAE de Castelldefels s'enfoca en la convivència i les necessitats específiques de cada centre, un aspecte transcendental a cuidar, ja que «incideix directament en la qualitat educativa, millorant el rendiment acadèmic, el benestar i l'autoestima dels estudiants i prevenint diferents expressions de violència com l'assetjament escolar», com es conclou en el primer Estudi Estatal de la Convivència Escolar en Educació Primària elaborat pel Ministeri d'Educació i Formació Professional.

A Castelldefels, després de dos anys d'experiència amb el PAE han vist com «han millorat les relacions entre tots els agents educatius participants», assegura Rubí. Aquest programa és un recurs preventiu i formatiu que busca preservar les relacions en situacions de conflictes que sorgeixen en la convivència del dia a dia en els centres educatius, per això desenvolupa metodologies basades en la mediació, la cultura de la pau i el diàleg, la qual cosa reverteix en la millora de la convivència no només del centre escolar sinó de tot el municipi.

«Des d’allò local es poden abordar problemes globals»

Des de la FEMP tenen clar que l'educació té un paper primordial per aconseguir la ciutadania global. Però, com bé assenyala Mercedes Sánchez, subdirectora de l'Àrea Internacional i Cooperació a la FEMP, no només és en l'educació formal, que està més «encotillada», sinó també i sobretot en la informal on els ajuntaments i els municipis poden intervenir i actuar amb més llibertat, «i així des d’allò local es poden abordar problemes globals».

Font: Inèdit Agencia

Enllaços d'interès:

https://www.oxfamintermon.org/es/publicacion/Hacia_una_ciudadania_Global_Propuesta_de_competencias_basicas https://www.undp.org/es/sustainable-development-goals/educacion-calidad

https://www.educacionyfp.gob.es/prensa/actualidad/2023/05/20230503-observatorioconvivencia.html

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará