Inicio Cultura Els joves esmercen fins a 7 hores al dia en consum audiovisual
España   Catalunia

Els joves esmercen fins a 7 hores al dia en consum audiovisual

Aquest fenomen no és aliè a les aules gràcies a l’assignatura de Comunicació Audiovisual

La importància de la comunicació audiovisual ha guanyat protagonisme en els darrers 40 anys, mentre arribaven a les nostres llars els primers aparells de vídeo, que van fer que tota una generació de nens es formés davant d'una pantalla sense haver de sortir de casa, i mentre assistíem a l’aparició de les càmeres de vídeo, Internet, els mòbils i les xarxes socials.

La necessitat de comunicar-se mitjançant els mitjans audiovisuals és una realitat

Molts joves no són només espectadors, també són creadors de contingut. El context actual on vivim, resultat de la suma d'aquests avenços, ens presenta una generació de nadius digitals que senten la necessitat de comunicar-se mitjançant els mitjans audiovisuals. 

Consumidors d'avui, creadors demà

Les estadístiques més recents reflecteixen aquesta situació en l’augment de consum de continguts audiovisuals per part dels adolescents i els joves; així es desprèn de les conclusions de l'estudi «Consumir, crear, jugar. Panorámica del ocio digital de la juventud» que publica la Fundació FAD Juventud, segons el qual gairebé un terç dels joves entre els 15 i els 29 anys dediquen 7 hores diàries al consum audiovisual. És a dir, un temps centrat en les xarxes socials, pel·lícules, sèries i vídeos en streaming, i música a la xarxa. Tres de cada quatre joves afirmen seguir creadors de contingut, mentre que un de cada tres vol dedicar-se a ser com ells. De moment, al voltant d'un 10 % crea contingut regularment a Internet.

Les sèries són el gènere que més enganxa els adolescents. Netflix, Hulu, HBO i Amazon Prime són les plataformes que s'han popularitzat per al visionat de sèries i pel·lícules. Si bé encara no hi ha dades concretes sobre els percentatges d'adolescents que consumeixen sèries a Espanya, títols com Sex Education, Skam, Atipical, Stranger Things, Élite, The Umbrella Academy, Riverdale, 13 Reasons Why, The Witcher, ressonen entre ells, i moltes són de les més vistes per adolescents a nivell mundial.

Les plataformes d'streaming són la nova televisió de la generació Z

El que sí que s'evidencia és l'augment de l'ús de les plataformes d'streaming; és la nova televisió de la generació Z. Així ho reflecteix el darrer informe de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC), segons el qual aquestes plataformes ja han arribat al 55 % de les llars espanyoles amb accés a Internet, un 11 % més que l’any passat. Paral·lelament, el creixement de plataformes com Twitch és degut especialment a consumidors d'edats compreses entre 10 i 24 anys.

Pros i contres del consum audiovisual

Aquest augment del consum audiovisual entre els adolescents té una sèrie de conseqüències tant positives com negatives. D'una banda, l'accés a una àmplia varietat de contingut audiovisual permet als adolescents ampliar els seus horitzons i aprendre sobre diferents temes i cultures, i els proporciona una forma d'entreteniment i fugida de la realitat, la qual cosa és especialment important en temps d'estrès o incertesa, sentiments molt presents avui dia.

D'altra banda, el consum excessiu de contingut audiovisual pot tenir efectes negatius en la salut física i mental dels adolescents. Pot contribuir a problemes de sedentarisme i obesitat, així com a problemes d’insomni i estrès. També pot afectar negativament la seva capacitat de concentració i el rendiment acadèmic. Per això és important fomentar un ús conscient i equilibrat d'aquestes plataformes.

Educant en el consum audiovisual

En aquest sentit, l'educació es converteix en l'eina clau per ajudar els nostres adolescents a desenvolupar hàbits saludables de consum audiovisual. De fet, la inclusió de l'assignatura de Comunicació Audiovisual, Imatge i Expressió en el currículum educatiu de 3r d'ESO ha estat un pas essencial. Gràcies a aquesta matèria, els docents podran dotar els alumnes de les eines necessàries per comprendre el llenguatge visual tan present en la realitat actual. Aquesta assignatura va més enllà de les opcions visuals clàssiques, com poden ser la il·lustració, el dibuix i el disseny, endinsant-se en les més actuals com el vídeo, la fotografia, la infografia i l'animació stop motion. El seu plantejament és idoni per als amants del cinema i l'art, però també per a aquells que vulguin introduir-se en la publicitat, la moda, els videojocs i el disseny.

La nova assignatura aposta per un aprenentatge transversal; l'alumne ha de formar-se professionalment i artísticament, mentre que alhora se li inculquen valors orientats cap a una nova manera de veure la societat. De fet, la seva inclusió en el currículum respon a una necessitat de promoure un consum responsable i equilibrat del contingut audiovisual entre els adolescents.

Alguns dels possibles abordatges d'aquesta matèria a l'escola podrien ser la incorporació de debats a les classes sobre l'impacte del consum audiovisual a la societat i a l'individu i l'organització de xerrades i tallers amb experts perquè els estudiants aprenguin sobre els efectes del consum excessiu de contingut audiovisual i com desenvolupar hàbits saludables. D'aquesta manera, els estudiants podran desenvolupar habilitats crítiques, com ara la capacitat d'avaluar el contingut i distingir la informació veraç de la falsa.

En aquest punt, cal destacar que és important que els educadors estiguin al corrent de les tendències en el consum audiovisual entre els adolescents, per poder brindar orientació i recomanacions adequades. De fet, els educadors també poden col·laborar amb els pares i altres professionals per desenvolupar un enfocament integral per a l’educació en el consum audiovisual.

La comunicació audiovisual a l'aula produeix una dinamització única i molt diferent a la de la resta d'assignatures

Les classes d'audiovisuals produeixen una dinamització única, cada alumne ha d'assumir un rol, l'acompliment del qual suma per a un resultat eficaç. N'hi haurà alguns que optaran per una línia més creativa, mentre que d'altres es veuran atrets pels mitjans més tècnics, però tot sotmès a la importància de la comunicació, fent partícip a tothom per tal que se sentin orgullosos del producte final. Una bona comunicació i un bon equip poden fer possible fins i tot allò impossible. I això, en el fons, és extrapolable a la vida mateixa.

Fonts:

Estudi fundació FAD Juventud: https://www.telefonica.com/es/wp-content/uploads/sites/4/2022/03/consumir-crear-jugar-FAD-2022-ocio-digital-telefonica.pdf

informe CNMC: https://www.cnmc.es/prensa/panel-hogares-consumo-audiovisual-20220527

https://www.elpublicista.es/investigacion1/consumo-habitos-adolescentes-espanoles-tras-ano-pandemia

https://wavemakerglobal.com/es/wp-content/uploads/sites/12/2021/04/LIVE-Panel-Teenagers.pdf

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará