Élite, el drama adolescent de moda
Cada generació ha tingut el seu propi grup d'estudiants per identificar-se
Fa unes setmanes, a l'article que trobareu en aquest enllaç, posàvem èmfasi en l'èxit dels formats audiovisuals ambientats en institucions acadèmiques de prestigi. Aquest fenomen no només és propi de la producció anglosaxona, ja que també afecta les sèries espanyoles amb igual o més fortuna. Per això la sèrie Élite, emesa per la plataforma Netflix, ha arribat a notables dades d'audiència.
Élite narra la vida d'un grup d'estudiants de l'exclusiu col·legi privat Las Encinas, on arriben tres nous alumnes pertanyents a la classe obrera. Les diferències entre rics i humils provoquen un terrible assassinat a la primera temporada, la desaparició d'un alumne a la segona i nous crims en estranyes circumstàncies a les següents. La sèrie, que ha anunciat una nova temporada, ha aconseguit la gens menyspreable xifra de 48 episodis repartits entre sis temporades.
Una sèrie més propera a la realitat social
Si bé la sèrie Miércoles, també a Netflix, ha demostrat encaixar a la perfecció amb la realitat social actual des de la perspectiva de la fantasia, Élite aconsegueix resultats similars enfonsant les seves arrels en el drama adolescent a l'ús. Aquest s'adoba amb bones dosis de suspens, però amb les qüestions que solen preocupar els joves com a marc argumental. Els episodis, encara que no exempts dels inevitables clixés, aborden temes tan interessants com les diferències culturals, la diversitat sexual, la problemàtica de les drogues, l'assetjament escolar, les malalties i l'ús negatiu de les xarxes socials.
Élite aborda les qüestions que solen preocupar els joves combinant el thriller amb el drama adolescent
Élite és una digna hereva d'Al salir de clase (1997-2002), Física o química (2008-2011) i El internado (2007-2010). De fet, vindria a ser una curiosa evolució de totes plegades. Cada generació ha tingut la seva pròpia sèrie ambientada en un entorn educatiu amb el qual identificar-se. Ara, sens dubte, són els temps d'Élite.
Las Encinas: prestigi i modernitat a parts iguals
El col·legi privat Las Encinas podria assemblar-se en el món real al George Heriot's School d'Edimburg i en el de la ficció al Col·legi Hogwarts, però amb la gran diferència de ser un edifici molt més modern i envoltat d'opulència. Es tracta d'una institució amb un gran campus on hi ha estanys, ponts i zones d'esbarjo: piscina, sala de ciències, biblioteca, nombroses pistes d'esports i fins i tot una sala de música. I pel que fa a les aules, totes estan adaptades a les noves tecnologies amb pissarres interactives i ordinadors.
La sèrie de Netflix es grava a la Universidad Europea de Madrid, escollida el 2019 com la cinquena millor universitat privada d'Espanya
Las Encinas és en realitat la Universidad Europea de Madrid, en concret el campus que es troba a la localitat de Villaviciosa de Odón. Aquesta institució privada acull més de 16 000 alumnes de 110 nacionalitats diferents. El 2019 va ser escollida, segons un rànquing del diari El Mundo, com la cinquena millor universitat privada d'Espanya. En el seu espai de 25 hectàrees es reparteixen els edificis docents, un complex esportiu i dues residències universitàries amb capacitat per a més de 500 persones.
Tot i això, cal assenyalar que els interiors de les aules es graven als platós del centre de producció de Netflix a Madrid, tant les escenes de l'institut com les de les cases dels joves protagonistes.
Una aposta per l'uniforme unisex
L'uniforme d'aquesta sèrie també ha cridat poderosament l'atenció als seguidors. Cristina Rodríguez, directora de vestuari, amb 30 anys d'experiència al mitjà, es va basar en l'uniforme clàssic de les escoles europees, però apostant per l'unisex. «Els pantalons de tub són de noia, i els els posem tant als homes com a les dones. El món camina cap a l'unisex. Vaig pensar que nosaltres ens havíem d'avançar. Fora etiquetes. Fora barreres», va afirmar Rodríguez en una entrevista per al portal Mui Today. En definitiva, l'uniforme escolar que a qualsevol alumne li agradaria fer servir. «Quan vam començar a veure tot allò que podíem fer amb l'uniforme, vam trobar un món meravellós. A l'inici m'avorria molt rodar gran part de la sèrie en uniforme, però ens vam adonar que podem posar el nostre segell i cada temporada ho fem més», afegia la directora de vestuari.
Élite trenca les barreres portant la uniformitat fins a límits mai vistos anteriorment. La sèrie es comunica amb els joves actuals mitjançant un llenguatge estètic i visual molt atractiu
A aquest vestuari s'hi afegeix la personalitat de cada personatge. L'espectador pot endevinar els diferents perfils psicològics per la manera de portar l'uniforme. Aquest és el principal mitjà amb què la sèrie es comunica amb els joves actuals. És a dir, mitjançant un llenguatge estètic i visual molt atractiu. Cristina Rodríguez, usant els codis que ofereix el vestuari, narra la història d'aquest centre educatiu que ha captivat el públic de tot el món.
Sin Comentarios