Inicio Salud y psicología El benestar dels docents reverteix en la qualitat educativa
España   Catalunia

El benestar dels docents reverteix en la qualitat educativa

Les institucions no tenen cura de les persones, només les persones es poden cuidar entre elles.

Les emocions han estat fora del currículum si bé tot el personal administratiu i docent, així com els alumnes senten emocions dins i fora del col·legi. Les emocions són part de la persona i una mala gestió repercuteix en el benestar de l'individu.

La construcció de vincles professionals i emocionals dins i fora de l'espai escolar es converteixen en eines imprescindibles per evitar el desgast emocional de professors i alumnes

Les baixes per estrès i depressió entre el col·lectiu docent s'han disparat des de l'any 2019. La pandèmia va accelerar l'aparició de trastorns de salut mental tant del col·lectiu docent com entre l'alumnat. "Els professors s'han de cuidar per poder cuidar", aquest ha estat el lema de la jornada de Mujeres líderes en Educación, (MLE), a Madrid, la comunitat de professionals de l'educació que desenvolupa temes d'interès i promou el treball en xarxa amb professionals expertes en matèries que afecten el dia a dia de qualsevol aula.

Alejandra Vallejo Nágera, psicòloga i professional de la gestió de l

Alejandra Vallejo Nágera, psicòloga i professional de la gestió de l'estrès,

una de les professionals expertes convidada a les jornades MLE, Mujeres Líderes en Educació, a Madrid.

En aquesta ocasió, Alejandra Vallejo Nágera, psicòloga i professional de la gestió de l'estrès recomana no focalitzar tant en la motivació perquè de vegades empènyer les persones a crear una motivació cap a un objectiu desmesurat pot portar a l'estrès. Vallejo recorda que les institucions no tenen cura de les persones, només les persones es poden cuidar entre elles. I cal treballar el desenvolupament de vincles entre els individus que conviuen en un mateix espai laboral, els amics i la família perquè són eines emocionals imprescindibles per a la motivació i la resiliència.

L'administració educativa ha de crear espais i continguts per expressar emocions i així ensenyar a gestionar-les

Silvia Álava Sordo, doctora en Psicologia, recorda que l'administració educativa ha de crear espais i continguts per expressar emocions i així ensenyar a gestionar-les. La doctora Àlaba recomana no només treballar sobre les emocions dels alumnes, sinó que les de tot el personal del centre escolar, creant així un ambient emocional adequat que respecti el benestar de totes les persones de la mateixa manera.

Silvia Álava Sordo, doctora en Psicologia, ponent convidada a la jornada MLE, Mujeres Líderes en Educación, a Madrid

Silvia Álava Sordo, doctora en Psicologia, ponent convidada a la jornada MLE, Mujeres Líderes en Educación, a Madrid

Silvia ens recorda que hi ha estudis que demostren que el que més estressa els professors no és la seva feina diària amb els seus alumnes ni la gestió de les famílies, sinó la pressió percebuda des de l'administració educativa pels canvis legislatius i administratius que els roba molta energia i els obliga a tasques burocràtiques complexes i sense sentit, allunyant-los d'allò  veritablement important, els alumnes.

L'actualitat educativa enfronta desafiaments i canvis diaris que no sempre són fàcils d'afrontar, a més de la càrrega de treball i la manca de recursos, cada cop apareixen conflictes més complexos dins de l'aula i al claustre de professors pel que fa al treball en xarxa , i la construcció de vincles professionals i emocionals dins i fora de l'espai escolar es converteixen en eines imprescindibles per evitar el desgast emocional de professors i alumnes.

 

Més informació:

Propers “afterworks” de la Comunitat MLE

  • 30 d'abril, a València, https://mujereslidereseducacion.com/event/afterwork-presentacion-asociacion-mle-valencia/
  • 09 de maig, a Barcelona, https://mujereslidereseducacion.com/event/afterwork-presentacion-asociacion-mle-barcelona/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará