Inicio Colegios y escuelas Cerimònies de graduació, part de la cultura escolar
España   Catalunia

Cerimònies de graduació, part de la cultura escolar

Cerimònies del trànsit cap a l'adultesa

Les cerimònies de graduació dels alumnes de batxillerat han esdevingut esdeveniments significatius en la cultura actual. Al llarg del temps, han adquirit una importància especial i s'han transformat en rituals simbòlics que marquen el final d'una etapa educativa i la transició a la següent fase de la vida. Ja havíem escrit sobre la gran rellevància que estaven adquirint aquestes cerimònies al nostre país i que començaven a significar un important desemborsament econòmic per a les famílies.

Les cerimònies són un trànsit cap a l'adultesa amb un fort component emocional no només per als alumnes, també per a les famílies

Una de les raons per les quals les cerimònies de graduació s'han tornat tan importants en la cultura escolar és perquè representen una fita significativa a la vida dels estudiants. La finalització del batxillerat és vista com un èxit important i un pas crucial cap a l'adultesa. La cerimònia de graduació brinda l'oportunitat de celebrar aquesta fita i reconèixer els esforços i el treball dur dels estudiants.

Més enllà de tot allò acadèmic, les cerimònies de graduació tenen un fort component emocional. Els estudiants i les famílies es reuneixen per celebrar i compartir aquest moment especial. És una ocasió perquè els éssers estimats se sentin orgullosos dels èxits acadèmics dels graduats i perquè aquests darrers expressin el seu agraïment als qui els han donat suport al llarg de la seva trajectòria educativa. Els joves prenen consciència, potser per primera vegada, del pas del temps i del seu propi recorregut fins arribar a aquesta celebració. És un comiat d'una rutina i forma de vida que fins ara sempre ha depès de terceres persones: la família, els professors… Els alumnes de batxillerat s'enfronten a la majoria d'edat, els 18 anys, que suposa l'inici de la vida adulta de ple dret i amb totes les responsabilitats que comporta.

Els joves prenen consciència, potser per primera vegada, del pas del temps i del seu recorregut fins arribar a aquesta celebració

Un altre factor que ha contribuït a la importància cultural de les cerimònies de graduació és la influència dels mitjans de comunicació i la cultura popular. Pel·lícules, sèries de televisió i altres mitjans d'entreteniment han retratat les graduacions de manera romàntica i emocional, la qual cosa ha ajudat a popularitzar encara més aquests esdeveniments i a generar expectatives al seu voltant. Una part fonamental de les cerimònies de graduació són els discursos. Habitualment parlen alguns alumnes en representació dels seus companys, i els professors que han bregat amb la preparació dels alumnes en els darrers anys abans d'anar a la universitat. En alguns col·legis dels EUA, es convida personatges d'entorns empresarials d'èxit perquè facin discursos inspiracionals que creen una gran expectació mediàtica i assoleixen audiències internacionals.

Accés al vídeo de la cerimònia de graduació del col·legi St. Peter

Accés al vídeo de la cerimònia de graduació del col·legi St. Peter's School a Barcelona. INÈDIT AGÈNCIA

Les cerimònies de graduació s'han tornat cada cop més elaborades i sofisticades. S'han afegit tradicions i elements simbòlics, com l'ús de togues i birrets, el lliurament de diplomes i medalles, discursos de comiat i altres rituals que donen un caràcter únic a cada cerimònia. Aquests elements contribueixen a generar la sensació d’importància i solemnitat associada amb la graduació. Us convidem a veure el vídeo de la graduació dels alumnes del col·legi St. Peter's School de Barcelona, que ens van permetre gravar la seva cerimònia de graduació 2023 on van participar algunes mares i van compartir amb nosaltres com vivien aquell moment.

Actualment, les cerimònies de graduació dels alumnes de batxillerat s'han convertit en part de la cultura escolar a causa del seu significat com a fita educativa i transició a la vida adulta, així que des d'INÈDIT EDUCACIÓ volem desitjar-los tota la sort per afrontar el seu futur com a ciutadans adults de ple dret.

Més informació:

Festes de graduació, https://www.inediteducacion.com/fiestas-de-graduacion-art763

Mare d'un universitari, https://www.inediteducacion.com/mama-de-un-universitario-art682

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará