Inicio Profesores Activitats-debat sobre personatges de Will Smith
España   Catalunia   Catalunia

Activitats-debat sobre personatges de Will Smith

La recerca de la intel·ligència emocional mitjançant pel·lícules

El que va passar durant la cerimònia de la 94a edició dels premis Óscar de l'acadèmia de Hollywood sembla haver situat el director, actor i productor Will Smith en un oblit forçat pel seu comportament vers el presentador de la gala, Chris Rock. A INÈDIT Educación recordem la importància d'algunes de les seves pel·lícules i proposem activitats d'aula.

L'objectiu principal de l'educació és promoure el desenvolupament integral de l'individu, tenint en compte totes les seves característiques, inclòs el desenvolupament emocional. Actualment, les accions dels joves que involucren l'escola són més explícites. L'entorn escolar esdevé de vegades l'escenari de situacions com l'inici de relacions amoroses o el bullying, per exemple.

Essent un dels actors més reeixits de la seva generació, Will Smith és un nom que es pot associar amb l'estudi de la intel·ligència emocional. Actualment, el seu nom està associat amb l'incident amb el seu amic Chris Rock a la gala dels Òscar 2022, però l'enfocament d'aquest article no va d'això. En canvi, aquest article es concentrarà en tot allò que ens ha ensenyat Will Smith, en més de 30 anys de carrera, sobre la intel·ligència emocional a les seves obres cinematogràfiques i com és important discutir-les als escenaris educatius.

Alguns dels seus personatges poden guiar els alumnes en el procés de duresa emocional, gestió emocional de les finances, disciplina i perseverança

Durant molt de temps, l'actor va ser conegut com a còmic en sèries de televisió com El príncipe de Bel-Air (1990-1996), els èxits de taquilla Bad Boys (1995-2020) i Men in Black (1997-2012) i molt més. Tot i això, en aquest article m'estimo més triar tres obres mestres de la seva col·lecció cinematogràfica: Ali (2001), A la recerca de la felicitat (2006) i King Richard (2021). Per aquestes tres pel·lícules l'actor va rebre la nominació al premi Òscar de l'Acadèmia. Aquestes tres pel·lícules poden ser agents essencials en el desenvolupament de la intel·ligència emocional a l'escola, ja que bona part dels seus personatges poden guiar els alumnes en el procés de duresa emocional, gestió emocional de les finances, disciplina i perseverança. Al final de cada part, aquest article proposa activitats per fer a l'aula amb estudiants i altres professors.


1. Duresa emocional: d'heroi d'acció a lluitador

El cinema té la capacitat de crear un fort impacte en les persones. Quan veiem com viuen i expressen les seves emocions altres persones, som capaços d'analitzar-les i reflexionar-hi sense sentir-nos jutjats.
A pel·lícules com Bad Boys (1995), Men in Black (1997) i Indepence Day (1996), Will Smith ens va demostrar que podia ser un heroi d'acció. Tot i això, a Ali (2006) ens demostra que també és lluitador. En aquesta pel·lícula, l'actor va interpretar el campió mundial de boxa i activista antiracista, Muhammad Ali.
La preparació d'un actor per interpretar un personatge en una pel·lícula pot ser quelcom més gran que només pensar en la personalitat, els gestos i les característiques físiques del paper que s'interpretarà. Per interpretar el boxejador, Will Smith va haver de realitzar molt entrenament físic per posar-se en forma i igualar la seva personalitat. Ali va ser una figura controvertida i Will Smith va saber explicar el seu viatge ple d'alts i baixos i el missatge del boxejador al món.

La pel·lícula motiva les persones a superar les dificultats de la vida. Muhamad Ali tenia algunes dificultats com la dislèxia, la pobresa i la síndrome de Parkinson. Interpretant-lo, Will Smith ens ensenya a alliberar-nos, a aixecar-nos sempre, a fer que les coses succeeixin i a somiar en gran. L'actor ens demostra que podem ser lluitadors i no renunciar mai als nostres somnis.
En debatre aquesta pel·lícula a l'aula, els docents poden explicar als estudiants com bregar amb els seus propis sentiments i els dels seus companys, i així estaran més capacitats per expressar-se i resoldre conflictes interpersonals. Això evita l'assetjament i les baralles, fent que l'ambient escolar sigui més saludable i acollidor.

Activitat: activitats d'entrenament i debat de boxa

En col·laboració amb el professor d'educació física, el professor pot promoure activitats físiques relacionades amb un lluitador on els estudiants poden aprendre a expressar les seves ansietats i els sentiments. Posteriorment, el docent pot generar un debat preguntant als estudiants com es van sentir fent les activitats.

2. Finances emocionals: autogestió i empatia

Potser aquesta és la pel·lícula que més demostra la versatilitat de Will Smith com a actor i ens ensenya una de les lliçons més grans sobre intel·ligència emocional: l'autogestió. Durant molt de temps, als escenaris educatius els sentiments i les emocions van ser qüestions desconsiderades, però amb l'avenç de problemes com el bullying, les emocions i els sentiments van passar a ser part integral de la vida quotidiana a les escoles.
Una curiositat d'aquesta pel·lícula és que va ser la primera que Will Smith va protagonitzar amb el seu fill. La pel·lícula està basada en la història real de Chris Gardner, que inverteix tots els seus estalvis en desenvolupar escàners portàtils per vendre'ls als metges. Tot i això, va fracassar en els seus negocis i la seva dona el va abandonar amb el seu fill. Sense diners, sense esposa i amb un fill, Chris ha de viure al carrer i començar la seva vida de cap i de nou.
Per mitjà d'aquesta pel·lícula l'alumnat podrà reflexionar sobre temes com la felicitat, els somnis, el sacrifici, la frustració i la superació de les dificultats. En observar el personatge, el mestre ha d'ensenyar als alumnes quin és l'autèntic valor personal i la capacitat que tots tenim per superar els obstacles malgrat les adversitats de la vida.
Al llarg de la vida, les persones s'enfronten a diverses situacions i la precarietat financera n'és una. Per això, aquesta és una gran pel·lícula per ensenyar als estudiants com controlar els seus diners o fins i tot ajudar els seus pares a casa.

Activitat: pla financer i debat

En aliança amb el professor de matemàtiques, els docents poden desenvolupar activitats parlant de percentatges, interès, diferència d'efectiu o termini, entre d'altres exercicis. Els estudiants aprendran com preocupar-se pels diners i la importància dels estalvis i com invertir amb cura els seus diners. Després de l'activitat, és important parlar amb els estudiants sobre com els diners poden afectar la seva vida emocional i com podem evitar que sorgeixi algun sentiment negatiu.

3. El rei de la disciplina i la constància

Si a les anteriors pel·lícules Will Smith ens va ensenyar com ser un lluitador i no desistir dels nostres somnis i com desenvolupar-nos personalment, a King Richard tots aquests atributs es troben reunits en el protagonista. La història està basada en Richard Williams i les seves dues filles, les tennistes Venus i Serena Williams. Tota la pel·lícula explica el pla exitós que Richard va dissenyar perquè les seves dues filles es fessin famoses a tot el món. La recepció de la pel·lícula va ser summament positiva i Will Smith va ser premiat per l'Acadèmia i va rebre l'Oscar al millor actor.

El mestre ha d'ensenyar als alumnes quin és l'autèntic valor personal i la capacitat que tenim tots per superar els obstacles malgrat les adversitats de la vida

Una de les lliçons que podem aprendre d'aquesta pel·lícula és la disciplina i la perseverança. Richard va creure en les seves filles i mai no es va rendir amb elles. Abans d'aconseguir un entrenador de tennis professional, Venus i Serena van ser entrenades pels pares. La disciplina i la perseverança es van transmetre a les filles. Richard no només tenia un somni, tenia un pla detallat que l'ajudà a visualitzar la meta i els passos necessaris per assolir-la. Per tant, aquesta és una gran activitat per ensenyar als estudiants com fer plans sobre el seu futur, utilitzant el per a què (recursos), el com (eines, activitats) i el perquè (les raons). En fer això, els estudiants podran veure un mapa dels seus somnis i metes i el que han de fer per assolir-los.
Una altra lliçó que podem aprendre de la pel·lícula és que no pensis en els altres. La pel·lícula ens ensenya a pensar bé allò que fas. Comparar-se amb els altres és inútil i distreu. Richar va ensenyar a les seves filles a concentrar-se exclusivament en els seus objectius.

Activitat: planificació per al dia de demà: perspectives de futur i debat

Aquesta activitat es pot coordinar amb el professor de filosofia, el professor de matemàtiques, el professor d'història i altres docents. Els professors poden demanar als alumnes que defineixin un objectiu i construeixin un mapa o una taula i els passos que poden seguir per assolir aquest objectiu. El professor de matemàtiques pot ajudar els estudiants a dissenyar un pla financer per veure els estalvis i els costos d'aquest objectiu. La proposta porta els estudiants a reflexionar sobre somnis, motivacions i interessos per, després, construir perspectives de futur, definint metes a curt, mitjà i llarg termini per assolir-los. Després de l'activitat, professors i alumnes poden debatre sobre els plans i objectius i els alumnes poden expressar si senten que els assoliran o no.

Parlar de les pel·lícules de Will Smith a l'aula és molt important perquè permet als alumnes un major control sobre les emocions; al cap i a la fi, la capacitat de bregar-hi és fonamental en el període escolar i també molt útil per al futur professional dels alumnes. Cada personatge té una història, si el docent pregunta com se sentiria cada estudiant en el lloc del personatge principal o què van sentir en visionar la història seria molt interessant debatre després perquè aprenguin a modelar les seves actituds en un biaix positiu i beneficiós per a la salut.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará