Inicio International overview UK prohibeix l'educació sexual a menors de 9 anys
España   Catalunia

UK prohibeix l'educació sexual a menors de 9 anys

Es prohibeix esmentar el concepte de gènere o identitat de gènere

Dijous passat, 16 de maig, el govern del Regne Unit va prohibir l'Educació Sexual al sistema educatiu britànic als nens menors de nou anys.

L'actual govern de Rishi Sunak (Partit Conservador) s'havia compromès a revisar el contingut de l'assignatura de Relationships, Sex and Health Education (RSHE), que podríem traduir com a assignatura de Relacions, Sexe i Educació de la Salut. La revisió està fonamentada en la consideració que el contingut impartit en aquesta assignatura era inapropiat i massa explícit per als infants menors. El Departament d'Educació (DfE, de les sigles en anglès), ha estat revisant els continguts de l'assignatura des de l'estiu de 2023, quan l'ala més conservadora del partit va aconseguir el lideratge del govern malgrat la preocupació d'alguns dels sindicats de professors que consideren que ha de ser obligat educar en les relacions sexuals des d'edats primerenques a les escoles.

La modificació d'aquesta assignatura ha estat una de les promeses personals de Rishi Sunak

L'assignatura de Relacions i Educació Sexual es va iniciar el setembre de l'any 2020, a les etapes de Primària, els alumnes havien d'aprendre sobre temes de relacions sanes i respectuoses com a part del currículum nacional d'UK. La modificació d'aquesta assignatura ha estat una de les promeses personals de Rishi Sunak, que va rebre un escrit signat per més de 50 parlamentaris conservadors. Una carta en què s'afirmava que els «nens estaven sent adoctrinats amb ideologies radicals i pràctiques sobre sexe i gènere». Alguns dels continguts per a nens de l'etapa de Primària indicaven lliçons gràfiques sobre sexe oral, com estrangular la teva parella de manera segura i descrivien 72 tipus de gèneres possibles.

L'Associació Nacional de Directors d'Escola, (NAHT), ha declarat que té indicis i una preocupació real que es tracti d'una revisió per motius ideològics i polítics, en lloc d'una revisió fonamentada en la realitat del que s'està treballant a la gran majoria d'escoles de tot el país. Paul Whiteman, secretari general del sindicat NAHT va dir que el Govern ha de proporcionar proves que demostrin inequívocament que aquests límits milloraran el suport, la protecció i la salvaguarda dels nens i joves. Segons els sindicats de professors, l'assignatura de Sexe ensenya sobre salut, relacions respectuoses entre familiars i amics, s'hi incloïa també les xarxes socials. A l'assignatura s'aprenia, a més, sobre salut física, parts del cos, relacions i pubertat, així com es parlava de diferents tipus de famílies i de relacions homosexuals. A l'etapa de Secundària, l'educació sexual és obligatòria a tots els centres del Regne Unit, i hi ha molts més temes que es desenvolupen com a relacions sexuals, sexe descriptiu, conceptes com l'abús, l'assetjament, el consentiment, la mutilació genital femenina,  i les consideracions de la llei de l'avortament. Les escoles informen els pares dels temes que explicaran i les famílies poden triar que el seu fill no vagi a aquesta classe. Alguns dels continguts de l’assignatura d’educació Sexual s’impartien a través de professionals externs al centre.

El col·lectiu de professors opina que els alumnes estan sent tractats com «una pilota de futbol amb finalitat política»

El col·lectiu de professors opina que els alumnes estan sent tractats com «una pilota de futbol amb finalitat política», (Pepe Di'Iaso, professor a l'Escola de Roteherham), i alhora, els professors perceben que estan sent ignorats i que es vulnera la seva llibertat de càtedra, el dret de tot docent a poder triar quin contingut imparteix els seus alumnes segons les necessitats del grup d'alumnes.

L'educació sexual es retarda a l'edat de tretze anys i es prohibeix esmentar el concepte de gènere o identitat de gènere

Gillian Keegan, l'actual secretària del Departament d'Educació no ha fet cap comentari sobre la prohibició de l'assignatura que es va signar dijous passat, l'única cosa que ha avançat és que hi haurà reunions amb especialistes externs i professionals per consultar-los la seva opinió sobre els continguts i l’adequació per a cada edat. La secretària d'educació evita la paraula, “prohibició”, (ban, en anglès), i apunta una guia que orienta els professors a l'ensenyament de relacions sanes i educació sexual. Segons aquesta guia, queda prohibit ensenyar educació sexual als nens abans dels nou anys, l'educació explícita sobre l'activitat sexual es retarda fins als tretze anys. Pel que fa als continguts d'identitat de gènere, la guia realitzada pel govern indica que és millor no ensenyar cap concepte sobre gènere perquè és molt controvertit.

Més enllà de l'adequació dels continguts de l'assignatura, la manca de formes del govern recorda els temps de la «Dama de Ferro», Margaret Thatcher, que va prohibir que els professors demostressin actituds d'homosexualitat dins i als voltants de les escoles.

Fonts consultades

BBC, (2024). Sex education review announced after MP’s raise concerns. Politics UK News. https://www.bbc.com/news/uk-politics-69013002

BBC, (2024). Plan to ban sex education for children under nine. Politics UK News. https://www.bbc.com/news/uk-politics-69013002

Picheta, R., (2024). Britain’s embattled Conservative government has a new target: sex education. CNN, world, United Kingdom, https://edition.cnn.com/2024/05/16/uk/uk-sex-education-gender-schools-rishi-sunak-gbr-intl/index.html

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará