Inicio Opinión Regals a professors: sí o no?
España   Catalunia

Regals a professors: sí o no?

Una imposició silenciada

El final de curs s'apropa i amb ell els comiats, l'estiu, i per a les famílies, a més, els regals per al o la profe. I-Pads, sessions d'spa, perfums o bosses cares són algunes de les idees que circulen entre les famílies.

Els regals a professors són una tradició que es remunta a dos segles enrere

Els grups de WhatsApp són el terreny en què en l'actualitat germinen i es discuteixen aquest tipus de propostes, tot i que la tradició d'oferir regals als professors té el seu origen en el segle XIX, quan els mestres, sobretot els de primària, tenien uns sous molt baixos que els convertien en professionals pobres. De fet, la famosa frase de «passar més fam que un mestre d'escola» ve d'allà, en al·lusió a les condicions precàries en què exercien els educadors en aquella època.

En aquell moment, el regal suposava una forma que tenien els pares i mares de compensar el professor, que continuava educant amb esforç i dedicació els seus fills malgrat les pèssimes condicions laborals. Això constituïa un suport per als mestres, per a qui els regals podien alleujar, una mica, la seva situació familiar.

A principis d'aquest segle aquesta pràctica encara continuava present entre les famílies, però en aquell moment el regal consistia en petits detalls fets pels infants, o obsequis que fossin un record dels seus alumnes per al professor o professora, com ara àlbums de fotos, una tassa amb els noms de tots els infants, o qualsevol tipus de manualitat personalitzada que servís d'agraïment.

Els regals de fi de curs per a professors poden costar a les famílies entre 60 i 100 €

No obstant això, fa ja més d'una dècada que la situació va canviar per complet: els detalls van passar a convertir-se en grans obsequis, els preus dels quals oscil·len entre els 60 i els 100 €, i arriben a assolir en alguns casos fins als 200 €.

Alguns pares se senten pressionats a acceptar tot i no estar-hi d'acord

La situació s'ha tornat insostenible per a alguns pares i mares, fins i tot en els últims anys hi ha hagut famílies que han demanat assessorament a la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA) perquè no estan d'acord amb aquesta pràctica i se senten pressionats. Al respecte, la presidenta de CEAPA va assegurar en una entrevista a 20 minuts que «aquest assumpte ha sortit de mare».

En aquest sentit, la consolidació d'aquesta pràctica, imposada o no, ha provocat la creació de nous negocis especialitzats en regals per al professorat, que tenen com a senya d' identitat la personalització.

Sessions d'spa, bosses i polseres són els regals amb més adeptes entre les famílies

Els regals en aquests establiments van des dels 5 € que pot costar una tassa personalitzada, fins als més de 200 € d'una Tablet o un SmartWach, i entre les propostes amb més adeptes hi ha les sessions en balnearis o spa, les peces de joieria com polseres, o les bosses de moda.

Pros i contres d'obsequiar els mestres

Regalar és una mostra d'afecte, una forma d'afalagar l'altra persona. Tot i que en l'actualitat s'associa el regal amb objectes materials, també actes com expressions d'afecte verbals o mitjançant contacte físic es consideren regals, segons la definició que fa la Real Academia Española (RAE).

Així mateix, intercanviar regals és una bona forma d'inculcar als nostres fills l'agraïment com a valor des de la infància. Precisament, aquesta és una de les raons que ens poden portar a pensar que la preparació i decisió dels regals per als professors ha de ser protagonitzada pel propi alumnat, contràriament al que succeeix avui dia.

Els regals cars poden limitar la participació de famílies amb baixos ingressos o famílies nombroses en l'agraïment col·lectiu al professorat 

Una altra qüestió que ens fa dubtar d'aquesta tradició és la repercussió que pot tenir en les famílies amb baixos ingressos, que poden sentir-se excloses per no poder fer front al pagament de la quota imposada per l'AMPA, especialment en escoles en les quals aquesta supera els 10 € per infant.

Un altre cas seria el de les famílies nombroses; suposem que uns pares tenen tots els seus fills estudiant a primària o infantil, això significaria el desemborsament d'almenys 30 € anuals en concepte de «regals per als professors», i això si a més no es decideix des del grup de WhatsApp obsequiar també el professorat d'altres assignatures com Educació Física o Anglès.

El propòsit dels obsequis és mostrar gratitud, donar reconeixement i deixar un record als professors, per la seva dedicació i esforç, i així ha de continuar sent, però això només serà possible si en comptes de les famílies són els mateixos alumnes qui protagonitzin aquesta acció d'agraïment col·lectiu. Els pares i mares ja van agrair en el seu moment als seus respectius docents, així que ara els toca el paper de guiar i incentivar entre els seus fills aquest tipus d'accions, però amb sentit comú i sense excessos que excloguin la resta de nens i nenes.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará