Inicio Educación Primer centre d'entrenament emocional
España   Catalunia

Primer centre d'entrenament emocional

La Granja, centre amb una metodologia reconeguda científicament

En els darrers mesos nombrosos casos de suïcidi de nens i adolescents han fet saltar totes les alarmes a Catalunya. Davant d'aquesta situació ens hem acostat a parlar amb Cristina Gutiérrez, educadora emocional responsable del Programa de Gestió Emocional de Nens Afectats per Neurofibromatosi de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, fundadora i directora del Mètode La Granja, una granja-escola amb un programa d'entrenament emocional reconegut científicament.

No hi ha dubte que estem davant d'un problema de salut pública i, com afirmen molts experts, d'un fenomen epidemiològic mundial. De fet, des de la pandèmia s'han incrementat considerablement els problemes de salut mental entre la població més jove. A l'Informe de Save The Children, «Créixer saludable(ment)», basat en una enquesta realitzada el 2021 i que compara les dades amb 2017, es recull que els trastorns mentals han augmentat de l'1 al 3 % en nens, nenes i adolescents d'entre 4 i 14 anys, i del 4 al 7 % en el cas dels trastorns de conducta, percentatges que s'eleven fins al 13 % entre els nens i nenes que viuen a llars de baixos ingressos. Ansietat, depressió o hiperactivitat són alguns dels trastorns que més destaquen.

«L'educació emocional aplicada és l'eina més poderosa per prevenir les malalties de salut mental»

En aquest context, l'educació emocional es converteix en una prioritat i la seva incorporació a tots els àmbits en una necessitat; Cristina Gutiérrez, creadora i directora de La Granja, un centre de formació i investigació en educació emocional aplicada, així ho assegura: «l'educació emocional aplicada és l'eina més poderosa que tenim en aquest moment per prevenir les malalties de salut mental».

Accés a l

Accés a l'entrevista a Cristina Gutiérrez a La Granja, INÈDIT AGÈNCIA

Si bé el fenòmen del suïcidi és molt complex, afirma Cristina, i hi ha tantes causes com casos, la intel·ligència emocional és clau per a la seva prevenció, ja que desenvolupa un paper protector sobre tots aquells elements socioambientals, cognitius o de personalitat que poden induir a pensaments d'autolesió. I és que, segons apunten diverses investigacions, la baixa autoestima torna propens al nen als factors de risc que predisposen al suïcidi o a patir altres problemes de salut mental.

Vivim allò que aprenem quan acceptem allò que sentim

En aquest sentit, Cristina Gutiérrez considera que treballar l'autoestima amb els nens implica fer-los viure allò que aprenen treballant des de l'emoció sense negar-la, acollint i entenent el que senten i gestionant-ho de forma adequada per a ells, i també per a la resta de persones que estan al seu voltant.

El mètode La Granja millora l'autoestima, redueix l'estrès i l'ansietat. Més de 18 000 alumnes i centenars d'equips de professors s'han format al cor del parc natural del Montseny des del 2008

De fet, el mètode La Granja utilitza activitats vivencials per entrenar els nens en les competències emocionals. Gutiérrez explica que no només aconsegueixen una millora de l'autoestima, sinó també una reducció de l'estrès i l'ansietat, relacions interpersonals més sanes i l'adquisició de competències socials, a més d'un autoconeixement més profund. La millora de les competències socials reforça les competències cognitives i la resta d'intel·ligències.

«Vivim en un món advers que ha provocat un veritable tsunami emocional»

D'altra banda, sovint atribuïm les causes del suïcidi i de la resta de malalties mentals a qüestions internes, subestimant l'impacte que poden tenir en nosaltres factors externs com els ambientals, socials, geopolítics… No obstant això, l'escenari global pot afectar, i de fet afecta, el nostre estat emocional i anímic. «Vivim en un món advers: pandèmies, guerres, canvi climàtic… que ha provocat un veritable tsunami emocional», ens alerta Gutiérrez.

Diuen que les persones som esclaves de les nostres emocions, per això és important aprendre a interpretar i gestionar aquestes emocions per ser lliures. El suïcidi és l'expressió més extrema d'emocions com l'angoixa que si no s'eduquen a temps poden desembocar en una tragèdia. Com bé recorda Cristina Gutiérrez, «en el moment en què estem l'educació emocional és vital per al benestar no només dels nens, sinó també dels docents».

Enllaços d'interès:

INÈDIT AGÈNCIA 

Granja-Escola La Granja

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará