Inicio Educación Portugal i l'envelliment dels docents
España   Catalunia   Catalunia

Portugal i l'envelliment dels docents

Un perill greu per a l'educació d'aquest país

Joäo Costa, ministre d'Educació de Portugal, va afirmar en una emissora de ràdio portuguesa que només amb un màster en Magisteri els docents poden ingressar a la carrera docent. El país lusità s'enfronta a un dels problemes més importants en el seu sistema educatiu per l'envelliment del personal docent i la manca de mestres en algunes àrees rurals del país. Investigadors, responsables polítics i representants sindicals discuteixen les maneres de revertir la tendència d'una professió «malalta», segons va subratllar Costa.

«L'habilitació per a l'accés a la professió, és a dir, perquè un docent pugui ingressar a la carrera docent, és i continuarà sent el màster», va dir el ministre. El polític vol acabar amb la polèmica sobre els requisits mínims per a la docència i les crítiques a les darreres mesures perquè s'entenien com a formes de reduir els requisits mínims per ser docent. Segons el ministre portuguès d'Educació, es tracta d'una «mera actualització del que ja existia», i en algunes etapes com la de Secundària els crèdits exigits han augmentat. No es tracta d'una baixada de requisits sinó d'una adequació per als graduats posteriors al tractat de Bolonya, això permetrà que un graduat actual pugui ensenyar amb una «llicència pròpia», contractat directament per l'escola, fora de la competència nacional. Fins ara, només es podien contractar docents graduats abans de l'esmentat tractat europeu quan es jubilava un professor.

L'objectiu final de totes les actuacions és reduir l'escassetat de docents a les regions de Lisboa i Vale do Tejo i Algarve; i a l'àrea de Tecnologies de la Informació, que és la més preocupant, segons el ministre João Costa.

Els docents amb titulació pròpia només són titulats i poden ésser contractats, en els termes de la legislació vigent, únicament en «situacions excepcionals». Més concretament, quan no hi hagi candidats disponibles amb habilitació professional, que actualment és un «requisit per a l'exercici de la funció docent» i que s'atorga per mitjà del màster en Magisteri.

El règim per a la contractació i col·locació dels docents, segons el representant del govern, és un tema en què cal continuar treballant i hi haurà negociacions amb els sindicats a partir del proper mes per revisar les regles.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará