Inicio Salud y psicología Paga sí o paga no als nens?
España   Catalunia

Paga sí o paga no als nens?

Què recomanen els psicòlegs

Tots els pares i mares s'han fet aquesta pregunta alguna vegada: «Li dono paga al meu fill o li dono diners cada vegada que m'ho demani?». Hi ha diverses formes de contestar aquesta qüestió: es pot donar una paga perquè sí, o bé per ajudar en les tasques de casa, o per aprovar els exàmens, o per qualsevol bon comportament pactat… També hi ha la possibilitat de triar no donar-li cap paga, i cada vegada que el teu fill o filla demani diners, proporcionar-n'hi.

recerca escola a Barcelona, compra inedit magazine

Els psicòlegs que han parlat sobre aquest tema ho tenen molt clar: cal premiar la bona conducta dels nostres fills, però aquest premi no necessàriament ha de ser econòmic. De fet, el que reclamen els nens és l'atenció dels seus pares: una forta abraçada, un petó, que els diguin com d'orgullosos n'estan… Quan els nens són més grans, a més de reclamar aquesta atenció dels pares se'ls pot anar concedint privilegis com jugar una estona més a la consola, per exemple. Fer tasques a casa o treure bones notes a l'escola no han de convertir-se en bones accions que facin només i exclusivament per rebre alguna cosa a canvi, se'ls ha d'ensenyar la importància de treballar en equip a casa i de treure bones notes per al seu futur. I a aquest efecte, el reforç emocional és més efectiu que l'econòmic.

El reforç emocional és més efectiu que l'econòmic

La recompensa en forma de diners és un molt bon impulsor perquè el nen faci cas, però l'efecte passa molt ràpid, i més encara si és un nen rebel o amb alguna dificultat. El que volem dir amb això és que sempre serà més efectiu premiar el seu esforç amb accions com anar al cinema en família, portar-lo al parc o veure una pel·lícula.

La recompensa econòmica és un bon impulsor però el seu efecte és a curt termini

Quan el nen ja és un adolescent, sí que se li pot assignar una paga, sempre que se l'hagi «guanyat», pel seu bon comportament, obeint els pares, col·laborant a casa, traient bones notes… És important que aquesta paga sempre sigui la mateixa, i que no per haver tingut un millor comportament durant una setmana se li donin més diners, ja que acabaran fent-ho tot a canvi d'aquesta compensació i això pot acabar en un mal hàbit.

Parlem d'edats: la millor edat per començar a donar propina als nostres fills és a partir dels 7 anys. Han de saber sumar i restar bé per poder fer servir els diners. Per decidir amb quina freqüència donar-los aquesta paga, es poden anar fent proves i veure com gestionen els seus diners i com són de responsables.

No és recomanable oferir recompensa econòmica abans dels 7 anys d'edat

Quan estan en l'etapa adolescent, com la quantitat de diners comença a ser més gran, és molt important ser conscient de les necessitats del teu fill, ja que és una edat «perillosa» en la qual comencen a estar exposats al consum de tabac i alcohol. A Espanya encara hi ha molta llibertat a l'hora de vendre aquests productes a menors d'edat. Si bé és impossible que els pares controlin tot el que es compren els seus fills, sí que poden controlar els diners que els donen setmanalment, lliurant-los la quantitat justa perquè no puguin consumir certs productes que no seran beneficiosos per a ells.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará