Inicio Colegios y escuelas Nous espais d’aprenentatge
España   Catalunia

Nous espais d’aprenentatge

Les escoles del futur seran flexibles i s'adaptaran als alumnes

Aquest curs escolar ha presentat molts canvis i novetats, no només curriculars i de continguts, sinó també en la creació d’espais i ambients d’aprenentatge. El Departament d’Educació ha dissenyat una guia anomenada Nous aprenentatges, nous espais, que vol ser un punt de partida per canviar els criteris de construcció de nous edificis per a centres docents públics.

Aquesta guia no té caràcter normatiu, vol encetar una via de diàleg, un espai de trobada de professionals de diversos àmbits per desenvolupar noves visions pel que fa als espais d’educació obligatòria. La intenció és obrir espais, crear noves organitzacions i espais d’aprenentatge. Mariona Genís, arquitecta col·laboradora en aquesta guia, ens explica que un dels objectius d’aquest projecte és facilitar el diàleg entre els professionals de l’educació i els de l’arquitectura.

Els nens al nostre país són dels que més hores passen a les escoles en comparació amb la resta de països europeus

Genís ens explica que la prioritat és optimitzar l'aprenentatge, i que els infants al nostre país són dels que més hores passen a les escoles en comparació amb la resta de països europeus. Hi ha molts factors que repercuteixen en l’aprenentatge com la qualitat de l’aire, el tipus de llum, el contacte amb la natura, els materials que ens envolten… Afegeix que les escoles del futur seran llocs molt confortables que promouran els reptes, l’experimentació i la transformació dels espais per a l’adequació a les situacions d’aprenentatge. Fins ara, les persones s’havien d’adaptar als espais, però en el futur els espais seran flexibles per adaptar-se a les persones.

Accés a l'entrevista completa al nostre canal de YouTube. Font INÈDIT Agència

Models escolars inspiradors abans del segle XXI

La primera Escola Bosc a Espanya va obrir les portes el 1914 amb el nom d'Escola Bosc de Montjuïc, a Barcelona. Rosa Sensat, pionera del món docent, va ser l'encarregada de dirigir el projecte, un projecte d'ensenyament que continua sent modern i innovador després de més de cent anys.

L'any 1917 es va crear a Barcelona una comissió de cultura governamental que advocaria per la construcció d'edificis destinats a ser escoles i s'encarregaria de la higiene dels estudiants fent-se càrrec de la cura i de la salut, sempre sota el compromís que la funció educadora s'executés amb responsabilitat. A l'ampara d'aquesta directriu administrativa, el 26 de gener del 1922 obrí les seves portes als alumnes L’Escola del Mar, al barri de la Barceloneta, nomes per a nens i nenes amb problemes de salut. Era un edifici icònic de fusta i orientat al mar dirigit per Pere Vergés, pedagog reconegut per exercir pedagogia renovadora basada en l’amor i l’ètica. Banys de mar, exercicis físics i acadèmics a la sorra, tota una metodologia acadèmica que va quedar sepultada sota l'única bomba que va caure a Barcelona el 7 de gener del 1938.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará