Inicio Estudiantes Nens líders del present
España   Catalunia

Nens líders del present

No volen esperar a demà

L'expressió que deia «els nens són el futur del món» es queda una mica obsoleta per a les noves generacions, que no volen esperar a fer-se grans per ser líders i canviar les coses que no els agraden de la societat que els envolta.

Sens dubte, és un repte per als professors posar-se al front de nens que ho qüestionen tot, no només al seu propi instructor sinó al seu país o a organitzacions internacionals d'àmbit mundial. Nens amb una visió de futur molt més desenvolupada que la que tenen la majoria d'adults. Estudiants que posen en perill tot el sistema educatiu, que sempre tracta de fer encaixar els alumnes en el motlle establert.

Avui us portem alguns exemples de nens líders del seu temps present que s'han convertit en inspiració per a la majoria dels adults coetanis que han decidit seguir-los.

Joshua Wong va fundar un moviment d'estudiants quan tenia 12 anys

Un moviment sociopolític com la revolució dels paraigües de Hong Kong (24 de maig del 2011), coneguda també com la primavera asiàtica, va ser organitzat per Joshua Wong, creador des dels 12 anys de l'organització Scholarism, un moviment d'estudiants a favor de la llibertat de Hong Kong i del republicanisme. Wong ha estat amenaçat i empresonat diverses vegades, s'enfronta al govern xinès i és l'actual secretari del partit polític liberal de Hong Kong.

Malala va ser bloguera per a la BBC i activista des de 2n de l'ESO

Amb tan sols 15 anys va patir un atemptat al Pakistan: un home armat va pujar a l'autobús escolar en què viatjava Malala Yousafzai, la va cridar pel seu nom i li va disparar tres vegades. Una bala li va entrar per la cara i la va deixar inconscient durant uns dies. Malala volia ser metgessa però el seu pare, educador i poeta, la va ajudar a convertir-se en activista política des de molt jove. Amb 12 anys es va convertir en bloguera per a la BBC i va entrar en un programa per ajudar els joves a participar en debats constructius sobre les qüestions socials a través d'eines com el periodisme, el debat públic i el diàleg. Però els talibans van prendre la vall del riu Swat i van prohibir la música, la lectura i l'educació de les nenes.

Malala no va acceptar no poder anar a l'escola i això gairebé li costa la vida. Des de l'atemptat resideix a Anglaterra. El 2014, amb només 17 anys, va rebre el Premi Nobel de la Pau, convertint-se en la persona més jove en accedir a aquest guardó. Avui dia té 22 anys i continua enfrontant-se al règim talibà sent activista especialitzada en els drets de les dones de la vall de riu Swat al Pakistan. La seva família dirigeix diverses escoles en aquell país.

Alexandra Scott va fundar una ONG per lluitar contra el càncer a l'edat de 4 anys

A aquesta nena nascuda a Connecticut el 1996 se li va detectar un tipus de càncer abans de complir l'any. En arribar als 4 anys li va dir a la seva mare que volia començar un negoci de venda de llimonada. Amb ell va recol·lectar 2.000 dòlars; i aquest va ser el primer pas per a la fundació Alex's Lemonade Stand amb la qual es dona suport a la investigació i al tractament del càncer infantil. Tot i que Alex va morir als 8 anys d'edat el 2004, encara avui la fundació organitza cada juny un cap de setmana conegut com «el dia de la llimonada». Uns deu mil voluntaris col·laboren en aquesta activitat en més de 2.000 parades al carrer de venda de llimonada.

Ryan Hreljac ha canviat la vida de més de 714.000 persones a l'Àfrica

Ryan, en assabentar-se als 6 anys de què els nens a l'Àfrica han de caminar quilòmetres cada dia per portar aigua a casa, va decidir dedicar-se a construir pous per a ells. El primer pou del Ryan es troba a l'escola primària Angolo, al nord d'Uganda. Avui Ryan té 20 anys i estudia a la universitat, la seva fundació (Ryan's Well) ha portat a terme 667 projectes a 16 països, i ha canviat la vida de 714.000 persones.

Greta va començar a interessar-se pel clima a l'edat de 8 anys

Podríem seguir amb altres exemples com l'arxiconegut de Greta Thunberg (Estocolm, 3 de gener del 2003). És una activista mediambiental sueca que va deixar l'escola a 2n d'ESO un divendres per manifestar-se davant de la seu del govern de Suècia en plena campanya d'eleccions generals del país. Les eleccions van passar i va continuar manifestant-se i més de 200.000 estudiants de tot el món la segueixen; junts han creat un moviment de vaga climàtica escolar internacional amb el nom de Divendres per al Futur (en anglès, Fridays for Future).

Tornant a antics refranys, n'hi ha un altre que diu «els nens no menteixen», de manera que aquests revolucionaris infantils es converteixen en líders fortament carismàtics i creïbles per a tota la societat. Ens recorden que hem de deixar de dir coses boniques i educades per començar a actuar sense esperar a un futur que mai no arriba.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará