Inicio Profesores Més de 400 places de docència sense cobrir a diari a Catalunya
España   Catalunia

Més de 400 places de docència sense cobrir a diari a Catalunya

Falten professors d'informàtica, tecnologia, matemàtiques i català

La crisi de docents cada cop es més greu. En un comunicat, el sindicat USTEC·STEs (IAC) ha advertit sobre la creixent manca de docents en els centres educatius públics catalans, i assenyala que aquesta problemàtica està directament relacionada amb les precàries condicions laborals que ofereix el Departament d'Educació. Des de l'1 de gener, el 31 % de les substitucions de docents no han estat cobertes, s'arriba al 46 % en el cas del professorat de secundària. De fet, la consellera Simó va admetre recentment al Parlament que fins a 500 places docents no s'han cobert a causa de l'escassetat de professionals.

Aquesta situació té un impacte negatiu significatiu en la qualitat educativa, ja que molts estudiants acumulen hores sense poder realitzar activitats lectives. La manca de professionals també es tradueix en una elevada taxa de no cobertura de substitucions, que afecta especialment assignatures crítiques com informàtica, tecnologia, matemàtiques i llengua catalana i literatura, amb taxes de no cobertura properes al 100 %. També és cridanera la situació crítica en especialitats de formació professional, on el percentatge de no cobertura se situa entre el 90 i el 100%.

El 8 de setembre del 2023 Catalunya encara tenia 431 places pendents d'adjudicació

USTEC·STEs ha desenvolupat una aplicació informàtica que permet fer un seguiment detallat de les places no cobertes. En el seu recent informe presentat sobre el primer trimestre del curs 2023-2024 revela que el 8 de setembre hi va haver 431 places sense adjudicar, amb una mitjana diària d'entre 200 i 600 places sense docent. Per a secundària, la no cobertura de substitucions es va situar entre el 60 i el 70 % durant el primer trimestre del curs anterior, arribant al 76,6 % el 9 d'octubre i al 72,3 % el 23 de novembre.

La falta de prestigi en la funció docent i el deteriorament de les condicions laborals són les principals causes d'aquesta crisi

El sindicat atribueix aquesta escassetat de docents a dues causes principals: la manca de prestigi en la funció docent i el deteriorament de les condicions laborals. La pèrdua constant de poder adquisitiu en l'última dècada, sumada a factors com el cost de l'habitatge, ha portat a una situació en què els professionals de l'ensenyament no arriben a final de mes. La sobrecàrrega laboral i la campanya de desprestigi contra aquests professionals també allunyen moltes persones de la docència.

USTEC·STEs ha expressat el seu desacord amb les mesures proposades pel Departament, les considera insuficients per abordar la millora necessària en les condicions laborals. En concret, rebutgen l'augment de la càrrega lectiva en algunes matèries a canvi d'un complement econòmic, argumenten que això sobrecarrega els docents i crea desigualtats entre els treballadors. A més, s'oposen a l'entrada de professionals externs per impartir classes, assenyalant que a les universitats públiques aquesta pràctica ha portat a una precarització extrema de l'ensenyament.

La dignificació de la funció docent és el camí a recórrer segons USTEC·STEs

En contraposició a aquestes mesures, des del sindicat proposen apostar per solucions enfocades a dignificar la funció docent. Això inclou millores salarials per recuperar el poder adquisitiu perdut, condicions laborals més favorables per al personal interí, garantint contractacions de durada anual i estabilitat per a aquells professionals amb experiència. A més, advoquen per la gratuïtat i una oferta suficient del màster de secundària, així com per la democratització dels centres educatius mitjançant la derogació de decrets que despleguen la LEC i l'obertura permanent de la borsa amb llistes transparents i objectives, basades en l'antiguitat per serveis prestats com a criteri per assignar nomenaments.

Font: USTEC·STEs

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará