Inicio Cultura Material sensible
España   Catalunia

Material sensible

Un documental demostra el poder de la fotografia davant l'abús infantil

La plataforma Filmin ha afegit al seu catàleg el documental Material sensible, realitzat i editat per Ana de Quadras i creat i produït per la Fundació Photographic Social Vision. La pel·lícula resumeix en 55 minuts el projecte participatiu que rep el mateix nom, en el qual diverses persones mostren per mitjà de la creació fotogràfica el seu procés interior davant els abusos sexuals que van patir durant la seva infància. Aquesta iniciativa s'organitza des del 2017 per Photographic Social Vision, en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet.

Material sensible narra, sempre de forma molt respectuosa i inspiradora, com un grup de persones descobreixen el poder transformador de la fotografia, la qual els permet expressar-se més enllà de les paraules. La seva realitzadora ha seguit l'experiència de diversos participants a l'esmentat projecte. Al llarg del metratge, tots ells relaten de forma valenta els seus testimonis a mesura que es mostren delicades i potents imatges captades en el transcurs del taller.

El film té un doble objectiu: compartir amb el públic una exitosa metodologia de creació fotogràfica participativa, i informar i denunciar sobre la greu problemàtica de l'abús sexual infantil. Una proposta que revela les fases que comporta el procés de recuperació d'una vivència d'aquest tipus en la infància, a més de la importància de fer públiques aquestes històries perquè la societat en prengui consciència urgent.

El fotoperiodisme com a eina de transformació social

La Fundació Photographic Social Vision, des de la seva creació a Barcelona el 2001, ha tingut com a principal missió sensibilitzar la societat sobre realitats poc conegudes i controvertides. És a dir, defensa la fotografia documental i el fotoperiodisme com a eina per comprendre el món que ens envolta, i en especial com a mitjà que afavoreix la transformació social.

Al llarg de les seves més de dues dècades, després de l'organització d'exposicions com la World Press Photo de Barcelona, utilitzen la fotografia participativa en projectes educatius i de caràcter social. La seva metodologia es basa en la bona comprensió de la multitud d'imatges a les que ens exposem a diari. Fan èmfasi en la comunicació visual i l'impacte que té la fotografia en l'individu i en la relació amb el seu entorn. Les seves accions formatives van destinades a persones i col·lectius vulnerables, al col·lectiu escolar i al públic en general.

El projecte Material sensible mostra un grup d'adults que han superat una teràpia individual o grupal en la qual van fer front al trauma dels abusos sexuals que van patir durant la seva infància

El documental Material sensible recull testimonis de la tercera edició del projecte, iniciat el setembre del 2020, i en el que els seus responsables han assolit la maduresa en la seva metodologia. El perfil dels participants és el de persones que han superat una teràpia individual i/o grupal, i que es troben en un moment avançat del seu procés de recuperació. D'aquí que puguin desenvolupar amb més profunditat la proposta creativa, i orientar-la cap a un sentiment més íntim. Així mateix, al voltant de l'exposició es van organitzar activitats paral·leles, entre elles visites guiades a escoles i entitats. La seva tasca consisteix a informar i oferir les eines necessàries de prevenció.

Detectar l'abús sexual en la infància

Una altra de les columnes vertebrals del projecte Material sensible és la Fundació Vicki Bernadet, el treball de la qual se centra, des del 1997, en l'atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors que es cometen en l'àmbit familiar o en altres entorns de confiança dels infants.

Les fundacions Photographic Social Vision i Vicki Bernadet realitzen contínuament activitats per tal de detectar l'abús sexual en la infància. Col·laboren amb les escoles, adaptant les seves propostes a l'edat de l'alumnat

Entre les seves accions més rellevants es troba la formació continuada en els centres escolars. És a les escoles on s'han de crear espais de diàleg i confiança. Els infants i els adolescents han de ser capaços d'expressar-se i conèixer els seus drets. Totes les activitats que es duen a terme busquen la prevenció, i estan adreçades a infants, adolescents, famílies i a la comunitat educativa. La formació s'adapta a cada col·lectiu específic. No és el mateix el llenguatge que s'estableix amb l'alumnat a infantil o primària, que el que es pot fer servir a secundària. Depenent de l'edat, cal acostar-se a aquest assumpte amb un prisma diferent.

El cinema com a mitjà de difusió

L'estrena de Material sensible ve a tancar un any que serà recordat per la polèmica Sound of freedom. S'ha demostrat una vegada més que el cinema és un dels mitjans més poderosos a l'hora de difondre certes idees. La cinta en qüestió denuncia el tràfic sexual infantil que s'estén des dels Estats Units a Mèxic. Tim Ballard, el seu protagonista, és un antic marine que treballa com a agent secret per al Departament de Seguretat Nacional. S'infiltra en una d'aquestes xarxes i descobreix un negoci molt lucratiu i violent.

Material sensible s'estrena en un any que serà recordat per la polèmica Sound of Freedom. Ambdós films posen en relleu la importància de protegir la infància

Deixant de banda els encesos debats que han sorgit al voltant del film, la història posa en relleu la importància de protegir la infància, que és un imperatiu ètic i social fonamental, i més en observar l'impacte a llarg termini que tenen en les persones les experiències viscudes en aquesta primera etapa. Garantir el benestar i desenvolupament adequats contribueix a la creació d'una societat més estable, justa i pròspera. Per tant, la salut sexual es converteix en peça clau en l'aventura de créixer. Projectes com el de Material sensible descobreixen l'impacte dels traumes a llarg termini. Suposen un pas més cap a la consciència plena sobre aquests problemes.

En aquest enllaç trobareu el tràiler del documental.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará