Inicio Salud y psicología L'olor comunica
España   Catalunia

L'olor comunica

El sentit oblidat

Quan parlem de comunicació no verbal, sovint ens centrem en els gestos que fem, la posició del cos, l'expressió facial, la mirada, la forma de vestir o l'entonació; no obstant això, oblidem un aspecte que també és clau, bé perquè el donem per descomptat o bé perquè no li concedim el grau d'importància que té a l'hora de definir-nos: l'olfacte. Aquest sentit que de sempre hem ignorat té un poder que amb el pas del temps hem subestimat i oblidat.

Segons un estudi publicat per la revista Psychological Science, de l'Association for Psychological Science (APS) dels Estats Units, en la comunicació humana també hi participen les olors que generen les substàncies químiques del nostre cos. I és que, moltes vegades, una determinada olor, un determinat aroma, els associem a una determinada persona, a un lloc concret. Això es deu al fet de què l'olfacte és un sentit que activa l'escorça primària del nostre cervell i té connexió directa amb l'amígdala i l'hipocamp, la qual cosa activa la nostra memòria afectiva, ja que l'amígdala concedeix valors afectius a les olors, és a dir, etiqueta allò que percebem amb l'olfacte amb la sensació general que ens produeix.

L'olfacte és el sentit de la memòria

Però, per què certs aromes evoquen emocions tan fortes en les persones? Per què algunes fragàncies ens fan feliços? I per què unes altres ens posen nostàlgics? Segons expliquen els científics, aquest poder sobre les emocions ve de l'olfacte primitiu, ja que fins i tot quan érem organismes unicel·lulars podíem olorar. A més, aquest sentit està connectat al cervell d'una manera diferent de tots els altres. Les cèl·lules receptores que es troben sota el pont del nas estan directament connectades amb la part del cervell que controla les emocions, de fet, des del nas fins al cervell només hi ha tres neurones. Als ulls, per exemple, n'hi ha moltes més. Aquesta connexió tan directa és conseqüència de l'evolució i de l'antiguitat del sentit de l'olfacte.

Des del nas fins al cervell només hi ha tres neurones

Recentment, alguns científics han afirmat que els éssers humans poden percebre olors més enllà d'aquelles que tenen consciència de percebre; és a dir, que existeix la possibilitat que hi hagi un sentit olfactiu subconscient, ja que les feromones (hormones esferoides que formen les nostres olors) es transmeten per l'aire i poden penetrar en el cos d'altres persones i a través de l'olfacte ser detectades, i aquesta transmissió succeeix de manera espontània i involuntària, de vegades fins i tot sense adonar-nos-en. Un fet real que dóna suport a aquesta teoria és el sentiment de fúria, excitació o emoció que s'expandeix entre una multitud; els científics creuen que s'expandeix a través de l'olor, ja que els cossos de la gent segreguen feromones on va impresa la seva emoció del moment.

Com podem veure, les olors són missatgers químics externs, la qual cosa vol dir que a través d'elles podem transmetre informació. Això és important tenir-ho present, especialment a l'hora d'acudir a esdeveniments socials o en situacions de la vida rellevants per a nosaltres on volem causar determinada impressió, com per exemple en cites, entrevistes, ponències, reunions familiars o quedades amb amics .

Les olors són missatgers químics externs

Per crear una olor d'acord a la nostra personalitat, primer hem d'acceptar la nostra olor corporal, i després triar un «maquillatge» d'acord amb ella, és a dir, un perfum que ressalti les seves virtuts i amagui els seus defectes, ja que els perfums i les colònies no estan per tapar o emmascarar la nostra olor sinó més aviat per complementar-la.

L'olor construeix la nostra marca personal

Així doncs, per triar un perfum has de tenir en compte que el pH de la pell fa que el mateix perfum es percebi de forma diferent en cada persona, per la qual cosa és important que abans de comprar-lo el provis a la part interior del teu canell i comprovis com va evolucionant l'olor, ja que aquesta és l'única manera de saber com de bé ens queda.

En resum, l'olor pot dir molt de nosaltres i de la persona que tenim al davant, només cal aprendre a desxifrar aquesta informació que ens dóna.

 

Per a més informació visiteu:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797612445317

https://lanaveva.wordpress.com/2009/07/12/la-comunicacion-de-los-seres-humanos-por-el-olfato/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará