Inicio International overview Les xarxes socials a judici
España   Catalunia

Les xarxes socials a judici

Famílies i escoles demanden les xarxes socials i reclamen indemnitzacions per als adolescents addict

Imatge capçalera: Els senadors dels EE.UU van arrabassar els consellers delegats de Meta, X i TikTok per la seguretat infantil en línia. Font, Bloomberg.

 

No són poques les alertes realitzades des dels serveis de salut o educatius sobre les repercussions de l'ús excessiu de xarxes socials per part d'adolescents, però fins ara la responsabilitat havia recaigut només en els mateixos adolescents, en les seves famílies i en els responsables de la seva educació. No obstant això, a finals de gener la perspectiva va canviar. El focus de les acusacions es va dirigir als mateixos creadors d'aquestes xarxes socials; Meta, TikTok, Snapchat i YouTube van ser demandades per múltiples districtes escolars dels Estats Units, els quals responsabilitzen les plataformes, al·legant que són addictives per als joves, danyen la seva salut mental i no compleixen amb les lleis federals. Tot això, segons acusen, ha derivat en una crisi de salut mental entre la joventut.

El propòsit de la demanda no és eliminar les xarxes socials, sinó canviar la forma en què operen

Fa un any, les Escoles Públiques de Seattle (SPS) van ser les primeres a donar el pas cap a la petició de responsabilitats a les plataformes de xarxes socials pel dany causat a la salut social, emocional i mental dels estudiants. El 6 de gener d'enguany, el districte escolar va presentar una queixa contra les empreses que operen TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat i YouTube. A aquesta queixa s'hi ha unit també el districte escolar de Kent. L'objectiu no era eliminar les xarxes socials, sinó canviar la forma en què aquestes empreses operen i obligar-les a assumir responsabilitats. El que es demana a aquestes empreses tan populars és maximitzar els seus esforços en la protecció dels joves i adolescents, que són els seus consumidors més vulnerables.

Les xarxes socials exploten la neurofisiologia dels sistemes de recompensa del cervell per mantenir els usuaris contínuament connectats

En els documents presentats al tribunal, el districte escolar al·lega que les empreses de xarxes socials van dissenyar deliberadament les seves plataformes per dirigir-se a i explotar menors amb finalitats lucratives. Segons afirmen, l'addicció desenfrenada a les xarxes socials ha atansa't a més estudiants a problemes de salut mental. Per exemple, les escoles de Seattle van percebre un augment del 30 % en el percentatge d'estudiants que se senten tristos o desesperançats gairebé tots els dies entre el 2009 i el 2019. Quan les Escoles Públiques de Seattle van presentar la demanda, van assegurar que un gran nombre d'aquests estudiants estaven lluitant contra l'ansietat, la depressió i els pensaments d'autolesions, cosa que van atribuir, en part, als efectes de les xarxes socials, que exploten la neurofisiologia dels sistemes de recompensa del cervell per mantenir els usuaris contínuament connectats.

En l'actualitat, ja són més de 400 els districtes escolars que han demandat aquestes plataformes, a més de les famílies, que també han prestat el seu suport a la causa; les escoles públiques de la ciutat de Roanoke, els districtes escolars de Virgínia i Nova York són alguns exemples de districtes escolars que s'han sumat a aquesta denúncia col·lectiva. La Junta d'Educació del Comtat de San Mateo a Califòrnia, que va demandar YouTube, Snapchat i TikTok el març del 2023, va afirmar que les escoles estan bregant amb les conseqüències dels problemes de salut mental dels estudiants exacerbats per l'ús de xarxes socials, la qual cosa es tradueix en estudiants distrets, absències augmentades, més nens diagnosticats amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, ciberassetjament i moltes altres patologies més.

Font: wpde

No és poc el temps que passen els adolescents dins d'aquestes plataformes: resultats d'estudis com el del Common Sense Media en què es van entrevistar adolescents entre 13 i 17 anys sobre la quantitat i freqüència amb què visiten les xarxes socials mostren que els adolescents estan literalment enganxats als seus telèfons intel·ligents. I les enquestes, inclosa una de recent del Pew Research Center, apunten a l'ús majoritari de YouTube, TikTok, Snapchat i Instagram.

El cirurgià general dels Estats Units, doctor Vivek Murthy, davant d'aquest panorama ha emès una advertència cridant l'atenció sobre els possibles perills de l'ús de xarxes socials per a nens i adolescents. Segons el doctor, el cervell en desenvolupament dels infants i adolescents és especialment susceptible a les pressions socials, opinions dels companys i comparacions entre parells.

A la recerca de l'equilibri entre la responsabilitat de les empreses i la dels individus

El procés legal està obert, i la forma en què s'ha de compensar el dany causat ara mateix és una qüestió de debat: els que argumenten a favor d'una indemnització opinen que aquestes empreses exploten conscientment les vulnerabilitats psicològiques per mantenir connectats els usuaris, especialment els joves, per la qual cosa haurien d'assumir alguna responsabilitat pels efectes negatius en la salut mental i el benestar, mentre altres sostenen que els individus tenen en última instància la capacitat de decisió sobre el seu propi ús i que imposar sancions financeres a les plataformes de xarxes socials podria reprimir la innovació i la llibertat d'expressió.

Aquesta és una qüestió que implica equilibrar la responsabilitat individual amb la responsabilitat corporativa i requereix una acurada consideració de les implicacions ètiques, legals i socials. La sentència que resulti d'aquest procés serà clau per a l'educació, i en especial, per al desenvolupament dels centennials, adolescents d'avui, joves de demà.

Fonts:

https://www.seattleschools.org/news/social-media-case/

https://www.kuow.org/stories/should-social-media-pay-for-addicting-kids-seattle-schools-lawsuit-gains-steam

https://wpde.com/news/nation-world/hundreds-of-school-districts-have-sued-social-media-companies-tiktok-meta-youtube-snap-instagram-kids-parents-teachers-teens-families

https://www.edweek.org/policy-politics/school-district-lawsuits-against-social-media-companies-are-piling-up/2024/01

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará