Inicio Actualidad Les universitats catalanes preparades per al curs 2023-2024
España   Catalunia

Les universitats catalanes preparades per al curs 2023-2024

Nadal anuncia la creació de un cens central per gestionar les denuncies de discriminació a les unive

Arriba el segon semestre del 2023 i amb ell sorgeixen noves millores en l’accés a la formació postobligatòria. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha anunciat en roda de premsa les principals novetats d’aquest semestre per a l’educació superior. Les polítiques públiques d’equitat han estat al centre de la seva exposició.

Ja no penalitzen les segones i terceres matrícules

Nadal ha assegurat que a partir del curs vinent s’elimina el recàrrec que s’aplica en segones i terceres matrícules universitàries, la qual cosa suposa un estalvi de 4000 € per als estudiants de graus i màsters oficials, i de 650 € en el cas de les titulacions pròpies. Al respecte, el conseller ha afirmat que en els últims set anys el preu públic de les universitats catalanes ha tingut una rebaixa considerable: «de 2000 € per curs».

Al mateix temps, Nadal ha assenyalat que a partir d’aquest any s’elimina la injustícia que es comet contra l’estudiantat de cicles formatius que obté matrícula d’honor, que fins ara no gaudia de la matrícula gratuïta com sí que ho fan els universitaris, i que ja en aquest curs comptarà amb aquesta gratuïtat de la matrícula per accedir als estudis superiors.

Una oficina única per gestionar tots els casos de discriminació denunciats per personal i estudiantat de les universitats catalanes

Pel que fa a la lluita contra la discriminació i l’assetjament a les universitats catalanes, el conseller ha explicat que totes les universitats (públiques i privades) han acceptat el protocol en matèria de gènere elaborat en col·laboració amb el Departament d'Igualtat i Feminismes, i que constitueix una guia orientativa per donar compliment a las polítiques d’igualtat a les institucions universitàries. Un cop ratificat el protocol per tota la xarxa universitària catalana, ara el proper pas és crear una oficina única de concentració de denúncies de discriminació, «que establirà un cens únic», des d’on es farà seguiment de tots els casos de discriminació i assetjament denunciats a les universitats catalanes, segons ha declarat.

Els estudiants podran reclamar si una assignatura no s’imparteix en la llengua que consta al pla de formació

D'altra banda, el conseller Nadal ha expressat la voluntat del departament de constituir un marc legal en les institucions educatives que garanteixi els drets lingüístics de tot l’estudiantat. «S’exigirà el compliment del compromís d’impartir la formació en la llengua que s’anuncia en la matriculació de les formacions», ha afirmat. Així dons, a partir del curs vinent els estudiants podran reclamar si una assignatura no s’imparteix en la llengua que consta al pla de formació (català, castellà o anglès).

Al mateix temps, des de Catalunya es vol facilitar una acollida exitosa del professorat i estudiantat estranger, donant la possibilitat de realitzar cursos en llengua catalana en els països d’origen.

Pel que fa a la demanda de professorat, Nadal ha anunciat que s’han obert 500 noves places en el màster universitari de formació del professorat de secundaria, batxillerat, formació professional i ensenyament d’idiomes: «si abans cobríem el 57 % de la demanda, ara les places són 2690, cobrint així el 75 % de la demanda», ha explicat.

215 nous docents permanents començaran a impartir classes a quatre universitats catalanes

Al mateix temps, el pla de xoc dotat amb 10 000 000 € en el seu primer any en marxa per disminuir la precarietat del professorat associat a les universitats, ja s’està aplicant amb èxit: «A quatre de les universitats ja s’han contractat 256 nous docents permanents (129 a la UAB, 21 a la UDG, 99 a la UPC, i 20 a la UPF), dels quals 215 s’incorporaran el curs vinent».

Recerca i Universitats vol que les famílies monoparentals tinguin dret a la gratuïtat de la matrícula universitària

Finalment, el conseller Nadal ha expressat la voluntat del seu departament d'introduir compensacions per a les famílies monoparentals, la qual cosa implicarà la gratuïtat de les matrícules universitàries, un compromís que espera poder assolir el proper any un cop aprovada la nova dotació pressupostaria.

Fonts: 

Imatge capçalera: conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal i Farreres.

Enllaç a la roda de premsa: https://www.youtube.com/watch?v=W2kOGqjyoCM

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará