Inicio Actualidad La UVic-UCC celebra 10 anys de l'acord federatiu
España   Catalunia

La UVic-UCC celebra 10 anys de l'acord federatiu

Un pacte que va fer possible la creació de la primera universitat federada al territori

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) commemora aquest 30 de gener una dècada de la signatura de l'acord federatiu que la va equiparar a la resta d'universitats territorials de Catalunya. El pacte, signat entre la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) l'any 2014, va donar origen a una estructura universitària federada pionera i singular en el sistema universitari català.

L’acord ha estat la base perquè el creixement global de la UVic-UCC anés més enllà de la suma de les dues fundacions

L'acord no només ha afavorit el creixement en docència i recerca, sinó que també ha donat lloc a iniciatives conjuntes notables, com la creació de la Facultat de Medicina. Antoni Llobet, director general de la FGSHSCSP (Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), destaca que l'acord es va materialitzar «des de la convicció» i ha estat la base perquè el creixement global de la UVic-UCC anés més enllà de la suma de les dues fundacions.

Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement, subratlla que la federació ha permès «omplir un buit existent i completar de manera natural el mapa de l’educació superior a Catalunya, i ha dotat la Catalunya central d’una universitat equiparada a la resta d’universitats territorials».

Amb la incorporació de noves institucions a la federació, com la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i la Fundació Elisava, Escola Universitària, la UVic-UCC ha experimentat un notable creixement en àmbits com l'oferta acadèmica, la recerca, els convenis internacionals i els recursos destinats a beques.

La federació ha tingut un impacte positiu en el territori, dinamitzant les ciutats de Manresa i Vic i impulsant nous projectes. Baiget destaca que l'avenç del projecte federatiu ha estat impulsat «des de l'afany de fer les coses ben fetes i de donar servei a les persones del territori, especialment a les més joves, que poden accedir als estudis universitaris sense haver de desplaçar-se».

Per celebrar aquesta fita estan programats dos actes, un a Manresa el 2 de febrer i l'altre a Vic el 8 de febrer, amb la presència d'autoritats com el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i l'exconseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Aquests esdeveniments posaran en valor el paper de la UVic-UCC en el sistema universitari català i el seu impacte positiu en el territori.

A més, el pròxim 30 de gener la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, oferirà una audiència a la Sala de Sessions del Parlament a una delegació de la UVic-UCC, que inclourà representants actuals de la institució i persones que van ser clau en el procés de federació. L’audiència suposa tornar al mateix escenari de la signatura el dia exacte en què es compleixen els deu anys de l’acord.

Una universitat que destaca a nivell nacional i internacional

Actualment la Universitat de Vic té una posició envejable en els rànquings nacionals i internacionals. Es troba entre les tres universitats catalanes joves (amb menys de 50 anys de trajectòria) que estan en el top 150 del Times Higher Education Young University Rankings 2023, ocupant el lloc 101 de la classificació global.

Font: Universitat de Vic

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará