Inicio Estudiantes Greta Thunberg: la jove que va despertar el món
España   Catalunia

Greta Thunberg: la jove que va despertar el món

De manifestant solitària a líder mundial

«Casa nostra es crema»: són les paraules de la jove sueca Greta Thunberg al fòrum econòmic de Davos. La Terra (la nostra llar) viu asfixiada per l'acció humana, i tots en som conscients, però pocs s'atreveixen a alçar la veu. La de Thunberg és una d'aquestes veus, que reverbera i es multiplica fins arribar a les consciències de milers i milions de joves de tot el món. Ho vam veure el 2019 quan més de 2 milions de joves a 123 països al voltant del globus es van mobilitzar per exigir actuar «ja» contra el canvi climàtic. Aquesta és la causa que abandera Greta Thunberg, qui des dels 15 anys no ha deixat d'exigir als governs i als individus que assumeixin la seva part de responsabilitat i actuïn en conseqüència.

En un món capitalista dominat per l'hiperconsumisme i en el qual la contaminació en totes les seves formes és l'esport favorit dels països desenvolupats i en vies de desenvolupament, un món on les promeses de parar el canvi climàtic per part dels governs no deixen de ser paper mullat, Greta Thunberg s'alça com una figura emblemàtica i un far d'esperança per a molts.

Detenen a Londres Greta Thunberg per protestar contra la indústria petroliera

Thunberg ja ha assolit els 20 anys, i malgrat la seva tendra edat aquesta activista mediambiental sueca ha deixat una empremta imborrable en la lluita per un futur més sostenible. El seu compromís, passió i determinació són inquebrantables; mostra d'això és l'activitat de protesta i desobediència civil que du a terme des de fa 6 anys, assumint amb això tots els riscos i conseqüències. La seva acció més recent ha estat la protesta contra la indústria petroliera durant la celebració del Fòrum d'Intel·ligència Energètica londinenca (EIF, per les seves sigles en anglès). Al costat d'un centenar de persones, l'activista es va manifestar davant l'hotel on es duia a terme aquest esdeveniment, i en el qual participaven companyies energètiques com Aramco, BP o Cepsa.

Les conseqüències de l'ús de combustibles fòssils al món són catastròfiques i de sobra conegudes: l'escalfament global accelerat, la contaminació de l'aire i de l'aigua, la degradació d'ecosistemes naturals, l'amenaça a la biodiversitat i la dependència econòmica de fonts d'energia no sostenibles. Per això, els manifestants van fer una crida urgent a la transició cap a fonts d'energia netes i renovables per mitigar els danys i assegurar un futur més sostenible. Van exigir deixar de treure benefici econòmic de les operacions que fan servir combustibles fòssils, que han originat la mort i el patiment de milers de persones.

A Thunberg la protesta a Londres li va costar suportar una nova detenció. Juntament amb més d'una desena d'activistes, la jove sueca va ser emmanillada i arrestada, en aplicació de la polèmica Llei d'Ordre Públic impulsada per la secretària d'Interior Suella Braverman, una de les més restrictives d'Europa. De fet, no és la primera vegada; anteriorment ja va ser detinguda en diverses ocasions per participar en protestes ecologistes. Enguany ja en van tres: la primera va ser al gener en una manifestació alemanya contra la demolició del poble de Luetzerath per fer lloc a una mina de carbó, i la segona va ser al març d'aquest mateix any durant una manifestació pels drets de la comunitat sami a Noruega.

Greta a la infància

Des de la seva joventut, Greta ha destacat com una veu incansable en la conscienciació sobre el canvi climàtic. Als 8 anys va sentir a parlar per primera vegada sobre l'escalfament global i es va preguntar per què no es feia més al respecte. Als 11 va ser diagnosticada amb síndrome d'Asperger, trastorn obsessivocompulsiu i mutisme selectiu. Malgrat aquests hàndicaps, considera la seva condició com un «superpoder» que la impulsa a l'acció. Pel que fa al seu mutisme, en un dels seus primers discursos va comentar que aquesta és una condició que només li permet parlar quan és necessari: «ara és un d'aquests moments», va assenyalar.

251 dies de vaga escolar pel clima

Greta va saltar a la fama el 2018 quan va començar a faltar a l'escola tots els divendres per protestar davant el Parlament suec; no en va faltar mai a la cita, 251 setmanes de mobilització fins que va aconseguir graduar-se el juny del 2023. Aquesta acció, a la que anomena «Fridays for Future», va inspirar milions de joves a tot el món a unir-se a les vagues climàtiques; el punt d'inflexió el va marcar la manifestació global que va tenir lloc el 15 de març del 2019.

«Ara és el moment de parlar amb claredat, ara és temps de desobediència civil»

En els seus discursos apassionats, Greta no dubta a parlar amb claredat als líders polítics i assemblees legislatives, instant-los a prendre mesures immediates per abordar la «crisi climàtica»: «Ara no és el moment de parlar de manera cortès o centrar-se en el que podem o no podem dir. Ara és el moment de parlar amb claredat, ara és temps de desobediència civil», va declarar el 2019. Greta en els seus discursos insisteix en què la generació actual d'adults és responsable del canvi climàtic i que és essencial escoltar els científics.

Al llarg d'aquests anys, Greta s'ha enfrontat a desafiaments significatius. A més de les detencions, també ha estat sancionada amb 90 multes diàries de 50 corones sueques, la qual cosa ascendeix a un total de gairebé 400 euros, acusada de delictes de desobediència civil per un tribunal suec; i organitzacions i polítics l'han insultat i menyspreat, al·ludint a la seva condició de menor d'edat, de persona amb Asperger, o assenyalant l'estatus econòmic de la seva família. Trobem entre els més polèmics els comentaris de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump; els del president de Rússia, Vladímir Putin; o l'aversió expressada pel president brasiler, Jair Bolsonaro.

La missió de Greta

El compromís de Greta Thunberg va més enllà de les protestes. Ha navegat a través de l'Atlàntic en un veler per parlar a l'ONU i ha publicat un llibre titulat Ningú és massa petit per marcar la diferència, els beneficis del qual estan destinats a obres de caritat. La seva influència s'ha estès per tot el món, i se la reconeix com una líder de la pròxima generació, cosa que va ratificar la revista Time en triar-la com a personalitat de l'any 2019. Un any després, el 3 de setembre del 2020, es va estrenar al Festival de Cinema de Venècia el documental I am Greta, dirigit per Nathan Grossman. És innegable el seu impacte a nivell mundial, fins i tot alguns mitjans parlen de l'efecte Greta Thunberg. Igual que recolza la seva lluita i arguments en la ciència, Thunberg és recíprocament recolzada pels científics; en la marxa del 15M va comptar amb el suport de 12 000 científics alemanys, suïssos i austríacs.

«Són els patiments de molts els que paguen el luxe d'uns pocs»

Així mateix, va dedicar tot un any a l'activisme, pausant amb això la seva escolarització per fer arribar el seu missatge d'alerta arreu. Un cop acabada la seva escolarització en estudis superiors de secundària Thunberg ha explicat que continuarà amb les vagues dels «Fridays for Future», però ja no seran escolars, sinó simplement vagues. Des del primer dia, la jove no va deixar de reclamar més acció climàtica davant el que considera «blablablà», és a dir, excuses que retarden les polítiques necessàries per frenar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, culpables de l'escalfament global. Al respecte, Thunberg defensa que l'objectiu de la Unió Europea de reduir les emissions de CO2 en un 40 % és insuficient, ha de ser del doble, un 80 %. Tal com estan les coses, considera que el marge d'1,5 ºC fixat pels científics per no sobrepassar els límits tolerables per la humanitat s'assolirà abans del previst: «La nostra biòsfera s'està sacrificant perquè les persones riques en països com el meu puguin viure de luxe. Són els patiments de molts els que paguen el luxe d'uns pocs», va denunciar a la COP24.

Thunberg és doblement doctora honoris causa

Recentment, Greta Thunberg va rebre el títol de doctora honoris causa en Teologia per la Universitat d'Hèlsinki (Finlàndia). Aquesta distinció destaca el seu enfocament en els problemes centrals de la humanitat, com el canvi climàtic, la pèrdua de la naturalesa i les guerres, i reconeix la seva valentia i la seva influència en la societat. També, 2 anys abans, la Universitat de Mons (Bèlgica) li va atorgar la mateixa distinció honorífica.

Malgrat els desafiaments i les crítiques, Greta continua sent una veu poderosa en la lluita contra el canvi climàtic. Entre les seves reivindicacions d'enguany destaquen la desinversió en projectes nous i actuals de combustibles fòssils, el repartiment equitatiu de la càrrega entre la societat, la inversió en projectes comunitaris d'energies renovables i el pagament d'indemnitzacions a les comunitats afectades per la crisi climàtica.

«L'esperança no vindrà dels governs ni de les grans corporacions, sinó de les persones, que s'estan començant a despertar»

En un moment en què els governs i les corporacions són criticats per la seva falta d'acció, Greta Thunberg ens recorda que el veritable poder pertany a la gent: «L'esperança no vindrà dels governs ni de les grans corporacions, sinó de les persones, que s'estan començant a despertar», va dir a la COP25 que es va celebrar el 2019 a Madrid. El seu missatge no coneix fronteres, la lluita per un món més sostenible continua, i Greta Thunberg lidera el camí.

Fonts:

https://es.weforum.org/agenda/2020/01/greta-thunberg-nuestra-casa-aun-esta-en-llamas-y-estais-avivando-el-fuego/

https://www.bbc.com/mundo/articles/c4nld82l6zmo

https://www.nytimes.com/2023/06/10/world/europe/greta-thunberg-graduates-activism.html

https://www.linkedin.com/pulse/exageramos-con-las-emisiones-de-co2-jaume-josa-i-pons/

https://theobjective.com/cultura/2021-11-16/greta-thunberg-pelicula/

https://www.bbc.com/news/uk-england-london-67143600

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará