Inicio Colegios y escuelas Gestió de la incertesa
España   Catalunia

Gestió de la incertesa

Una proposta de treball a l'aula

Ens enfrontem a entorns complexos i incerts que requereixen el desenvolupament de la resiliència als estudiants. El col·legi internacional St. Peter's School de Barcelona ha posat en marxa un Laboratori d'Alfabetització de futurs per a alumnes de secundària.

El laboratori crea un espai que facilita l'intercanvi d'idees i el debat entre els alumnes, amb l'objectiu d'experimentar, per això el nom «laboratori», en la detecció de signes d'incertesa en situacions reals del present i construir vies per influir-ne de forma positiva.

Formació de l'equip docent

El col·legi St.Peter's School ha convidat l'expert internacional, Peter Bishop, director executiu de la Fundació Teach the Future, que promou a nivell mundial la introducció de l'ensenyament de l'Alfabetització a Futurs, a impartir un taller als seus professors a Barcelona. El doctor Bishop, professor universitari ja retirat, és coautor del llibre titulat, Thinking About the Future: guidelines for Strategic Foresight. Actualment realitza seminaris per a empreses i governs ajudant-los al desenvolupament d'escenaris, visions i plans estratègics per al futur. Pensament crític i autogestió psicològica.

Pensament crític i autogestió psicològica

Els alumnes reben formació sobre habilitats de negociació, gestió de dilemes i pautes per a la seva pròpia cura psicològica, alhora que s'enfronten a qüestions que requereixen atenció i capacitat de reflexió a la seva vida diària.

Un sondeig realitzat per UNICEF mostra que la crisi de la COVID-19 ha tingut un impacte important en la salut mental dels joves i adolescents, la situació d'incertesa els va afectar en crear sensació d'ansietat i depressió. La situació econòmica mundial postpandèmia i la tensió per la invasió d'Ucraïna, juntament amb el canvi climàtic, són les tres causes que preocupen un de cada dos joves, que reconeixen que els afecta a les seves activitats diàries.

Els col·legis no poden obviar les incerteses presents dels estudiants perquè en poden determinar el desenvolupament emocional i acadèmic futur. Els joves poden aprendre a actuar en el seu present i a condicionar el seu futur, superant sentiments de pessimisme i negació i afrontant els grans reptes socials. Per això, cal treballar la gestió de la incertesa i desenvolupar resiliència psicològica mitjançant activitats a l'aula que els convidin a observar reptes i a cercar solucions laterals a dificultats particulars i precises.

Video entrevista:

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará