Inicio Colegios y escuelas Filmoescoles, una iniciativa pionera en l'ús del cinema com a eina educativa
España   Catalunia

Filmoescoles, una iniciativa pionera en l'ús del cinema com a eina educativa

L'alfabetització audiovisual és una competència que s'ha d'ensenyar també a les escoles

L'audiovisual és cada cop més protagonista en la nostra vida. Al llarg del dia accedim a plataformes de vídeo com YouTube, Netflix, Instagram o Tiktok, plataformes on la imatge predomina. Les generacions més joves, centennials i millennials, accedeixen a aquests continguts des de ben petits. No obstant, estar en contacte constant amb imatges i vídeos no garanteix una alfabetització audiovisual de qualitat.

L’alfabetització audiovisual implica la capacitat d'entendre, analitzar i crear contingut audiovisual amb un esperit crític

En aquest context, l’educació en comunicació audiovisual esdevé essencial pel desenvolupament òptim dels infants avui dia. L'alfabetització en aquest camp va més enllà del simple maneig de les eines de visualització, edició i difusió de fotografies i vídeos; implica la capacitat d'entendre, analitzar i crear contingut audiovisual amb un esperit crític.

Filmoescoles apropa el món audiovisual als infants i joves en sessions de cinema

Amb motiu d’aquesta necessitat detectada en les escoles, la Filmoteca de Catalunya va crear Filmoescoles, una iniciativa pionera que busca apropar el món audiovisual als infants i joves. L’activitat consisteix en sessions matinals de cinema, la majoria de les quals es produeixen a les sales de la Filmoteca, amb l'objectiu de fomentar el pensament crític i la reflexió mitjançant l'entreteniment cinematogràfic. Dirigit a infants i joves de 4 a 18 anys, aquest programa educatiu destaca per aportar una educació audiovisual essencial per al seu desenvolupament, proporcionant-los eines valuoses per afrontar la constant exposició a imatges en la seva vida diària.

Portar el cine a les aules permet que una franja més àmplia de persones tingui accés a aquest art

Normalment les activitats associades amb el cinema són catalogades d’entreteniment i tenen poca presencia en les aules; no obstant, Ana Gnagui, dels serveis educatius de la Filmoteca de Catalunya, considera imprescindible incloure activitats cinematogràfiques dins l'educació formal i en horaris escolars: «Creiem que és molt important que la Filmoteca pugui oferir aquest tipus d'activitats a escoles, ja que permeten que una franja més àmplia de persones tingui accés al cinema», afirma Gnagui.

Visualitzar les projeccions en sales de cinema permet als espectadors concentrar-se en la seva experiència cinematogràfica sense estar exposats a altres distraccions

El cinema, tot i ser el setè art, en l’actualitat està perdent preferència entre el jovent, més de la meitat dels adolescents (51 %) no van al cinema segons dades del Anuari d’Estadístiques Culturals publicat pel Ministeri de Cultura i Esport. Les formes de consumir pel·lícules han canviat i actualment tenim moltes distraccions al voltant. Al respecte, Ana Gnagui ressalta com n'és de crucial tenir la possibilitat de veure les projeccions en sales de cinema, ja que permet als espectadors concentrar-se en la seva experiència cinematogràfica sense estar exposats a altres distraccions presents en la resta d’espais de consum de l’audiovisual.

Accès a l'entrevista completa a Ana Gnagui realitzada per INÈDIT Agència.cat

El cinema ha demostrat ser una eina educativa eficaç, que ofereix una plataforma única per l'aprenentatge. Les pel·lícules poden captar l'atenció dels estudiants i transportar-los a diferents èpoques i cultures, permetent-los viure experiències que podrien ser difícils d'assolir per mitjà de llibres de text o classes magistrals. A més, el cinema fomenta el pensament crític, ja que els espectadors han d’analitzar la trama, el llenguatge, els personatges i els temes que es presenten. Mitjançant la interpretació visual i sonora, les pel·lícules també ajuden a desenvolupar les habilitats de comprensió oral i visual dels estudiants. Aquesta poderosa eina pedagògica no només amplia els horitzons del coneixement, sinó que també estimula la creativitat i l'empatia, connectant els estudiants amb perspectives diverses i enriquidores de la realitat. Projectes com Filmoescoles preparen els infants per navegar pel complex paisatge mediàtic del segle XXI.

Font: Inèdit Agència.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará