Inicio Estudiantes Falten recursos per atendre l'alumnat amb TEA a les escoles
España   Catalunia

Falten recursos per atendre l'alumnat amb TEA a les escoles

El 28 % de l'alumnat amb necessitats especials presenta TEA

L'autisme, un trastorn que actualment afecta a 450 000 persones a Espanya, cada vegada és més present, a les aules i fora de les aules. Així ho va assenyalar la Confederación Autismo España durant la seva assemblea general, que va tenir lloc el matí del dissabte 27 de gener a la seva seu a Madrid.

El 28 % de l'alumnat amb necessitats especials presenta TEA

Les dades compartides per l'entitat indiquen un augment del 280 % de l'alumnat amb autisme en els últims anys, i passa a representar el 28 % del total d'estudiants amb necessitats de suport educatiu. No obstant això, aquesta expansió no ha vingut acompanyada d'una adaptació adequada del sistema educatiu, la qual cosa es reflecteix en xifres creixents d'abandonament, fracàs i assetjament escolar, aquest últim supera el 80 % en l'alumnat amb TEA sense discapacitat intel·lectual associada.

Un dels principals èxits de la Confederación l'any passat ha estat aconseguir l'aprovació, per part del Consell Nacional de Discapacitat, del Pla d'Acció de l'Estratègia Espanyola en TEA, que portava paralitzat des de l'aprovació per unanimitat d'aquesta estratègia el 2015. Aquest pla defineix els aspectes que faran possible la implantació, de manera real i efectiva, de les accions que millorin la qualitat de vida d'aquestes persones i de les seves famílies al nostre país. 

El Pla d'Acció de l'Estratègia Espanyola en TEA es començarà a desplegar enguany

En aquest sentit, durant la inauguració de l'assemblea el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, va assegurar que el pla es desplegarà en aquesta legislatura, i comptarà amb una assignació de gairebé 40 milions d'euros: «Aquest és un full de ruta adequat perquè aquesta discapacitat tan prevalent s'atengui i,  sobretot, s'abordi des d'un enfocament exigent de drets humans», va explicar.

D'altra banda, Bustinduy va afirmar que les Ajudes Reina Letizia a la formació, dotades amb 5 milions d'euros, inclouran en la seva quarta convocatòria un criteri concret dirigit a l'alumnat amb autisme, «perquè puguin desenvolupar el seu pla formatiu conforme a estàndards d'equitat», com va subratllar el ministre. L'objectiu d'aquesta acció és «donar resposta a les expectatives acadèmiques i formatives de les persones amb TEA per facilitar així la seva inserció laboral i el desenvolupament dels seus projectes vitals».

La manca de recursos adequats, tant econòmics com emocionals, és un obstacle per a alumnat i famílies

Els avenços amb l'estratègia són positius per al moviment associatiu de l'autisme, però, encara és una realitat la manca de recursos adequats, tant econòmics com emocionals; un fet que porten anys denunciant i que encara suposa un obstacle per a les persones amb TEA, que no poden accedir en igualtat de condicions a drets tan bàsics com l'educació; i també per a les seves famílies, que han d'assumir no només les cures sinó a més les despeses associades als serveis especialitzats al llarg del seu cicle vital.

En especial, una de les qüestions en què la Confederación Autismo España posa èmfasi és la desigualtat territorial en l'oferta de serveis especialitzats, que segons declaren, «ocorre des de l'atenció primerenca, on l'ordenament jurídic espanyol manca d'una normativa estatal harmonitzada que la reguli, la qual cosa comporta diferències territorials significatives; continua en l'etapa educativa, essent la causa de les xifres alarmants d'abandonament escolar primerenc entre el col·lectiu. Tanmateix continua ocorrent en l'edat adulta, on s'ha posat de manifest la necessitat de desenvolupar solucions per a la promoció de l'ocupació (prop del 90 % del col·lectiu està en situació d'atur), o l'autonomia i la vida independent de les persones amb autisme (només el 12 % gaudeix d'una vida independent)».

Fins ara s'ha estat prioritzant les prestacions dirigides a les cures en l'entorn familiar

L'autisme abasta una diversitat de capacitats i necessitats, per la qual cosa abordar aquestes particularitats en l'àmbit educatiu és essencial per garantir la igualtat d'oportunitats. Segons l'entitat, fins ara s'ha estat prioritzant les prestacions dirigides a les cures en l'entorn familiar, manquen polítiques públiques que contemplin aquesta diversitat i heterogeneïtat de capacitats i necessitats de suport que caracteritzen el col·lectiu i que afavoreixin el dret a exercir les seves prioritats i preferències en el seu projecte vital, com a ciutadans de ple dret.

la Confederación Autismo España agrupa i representa ja 176 entitats, 90 sòcies i 86 vinculades mitjançant les diferents federacions autonòmiques, presents en totes les comunitats autònomes i en les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En la seva assemblea general acorden seguir obrint camí per a les persones amb TEA: projectes com el Centro Español sobre Trastorno del Espectro del Autismo, el Projecte +Digitales, el Projecte Rumbo, el projecte +Rural i la CAAAD (Convergencia para la Atención, Asistencia y Apoyo a Personas con Discapacidad) són algunes de les seves iniciatives en marxa més destacades.

Font: Confederación Autismo España

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará