Inicio Estudiantes Esport, el mercat laboral que més creix
España   Catalunia

Esport, el mercat laboral que més creix

A Espanya augmenta el doble que a Europa

Entenem per ocupació esportiva aquella que abasta als treballadors de l'esport, inclou atletes, entrenadors, instructors, preparadors físics i socorristes. S'exclou aquí als treballadors d'aquelles companyies que fabriquen o comercialitzen articles esportius.

"L'ocupació esportiu no ha deixat de créixer des del 2011 i no només ho fa en quantitat sinó en qualitat"


Segons aquesta definició Espanya lidera el rànquing de països amb major nombre de professionals esportius que s'han format a la universitat (font Eurostat). L'ocupació esportiva no ha deixat de créixer des del 2011 i no només ho fa en quantitat sinó en qualitat. A Espanya augmenta a un ritme més gran l'ocupació femenina dins del mercat laboral de l'esport, amb un creixement d'un 46 % davant del 29,6 % de la feina masculina.
L'esport transcendeix el que és racional i genera emocions que converteixen esportistes en herois i empreses esportives en llocs de culte, però aquest sector no pot escapar de la digitalització ni de les noves exigències de la comunicació del segle XXI; cosa que en comptes de ser un problema ha estat un gran repte que sembla que de moment supera amb molt bona nota.

"L'esport transcendeix el que és racional i genera emocions que converteixen esportistes en herois i empreses esportives en llocs de culte"

El passat 9 de novembre del 2018 va tenir lloc el Primer Congrés de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya organitzat per la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya) sota el lema «Els clubs i l'esport del futur» on es van dur a terme ponències rellevants dins de les noves directrius de gestió requerides en el sector professional de l'esport. Gerard Esteva, president de la UFEC, ens va explicar que ja fa temps que han detectat «la necessitat de donar eines als clubs i a les entitats esportives perquè les subvencions públiques s'han anat reduint» i això ha forçat a reinventar-se a tots els agents i estructures de l'àmbit del mercat de l'esport. Aquest procés exigeix professionalització en el més ampli sentit possible.

Mònica Utrera, doctora en Administració d'Empreses, PhD, per ESADE, DBA a Aden University i investigadora de Neurociència aplicada en entorns laborals, ens va comentar que «en l'esport de vegades tot és tan idíl·lic que ens oblidem de la branca empresarial».

imatge del i congres de lImatges del Primer Congrés de la UFEC

No obstant això no només hi ha exigències de noves aptituds i habilitats en el sector sinó que aquest també exigeix un canvi més profund en l'àmbit de la societat en si mateixa, per aquesta raó es promou la creació d'una nova Llei de l'Esport:
Des de la UFEC i les federacions esportives catalanes, ens informa Gerard Esteva, s'ha posat en marxa una iniciativa legislativa popular (ILP) per reformar l'actual Llei de l'Esport (Decret Llei 1/2000, juliol del 2000) per millorar la pràctica esportiva i el sistema de gestió de l'esport, adaptada a la realitat i a les necessitats del segle XXI basant-se en 10 principis que han de regir la pràctica i la gestió esportiva sempre:


1. Igualtat efectiva de l'esport femení.
2. Tolerància zero a la violència i la discriminació.
3. Potenciació de l'esport per a persones amb discapacitat.
4. Més i millor promoció de l'esport base.
5. Millora de la tecnificació dels nostres esportistes.
6. Conciliació entre la pràctica esportiva i els estudis.
7. Més projecció internacional.
8. Nou model de finançament.
9. Sector més transparent, participatiu i eficient.
10. Un nou sistema avançat, modern i europeu.

Segons dades de la UFEC ja han superat el nombre mínim de signatures, 50.000, requerides per fer que  la proposta de llei sigui debatuda al Parlament.

El mercat laboral de l'esport requereix de professionals transversals i polivalents, no només d'esportistes d'elit. Si no t'havies plantejat mai abans d'optar a un lloc de feina en un club o entitat esportiva, aquest és el moment, perquè és un dels sectors econòmics amb major expectativa de creixement i ocupabilitat actualment.

Més informació: 

Congrés Unió de Federacions Esportives de  Catalunya

UFEC, Unió de Federacions Esportives de Catalunya

EUNCET, Business School, universitat especialitzada al món de l’esport

Llei de l'Esport Català, on i com votar

Mencions:

Mónica Utrera, pàgina personal de Linkedn

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará