Inicio Tech y Robotica Escoles de tot el món s'enfronten a atacs cibernètics
España   Catalunia

Escoles de tot el món s'enfronten a atacs cibernètics

Inversió i formació, les apostes dels governs per reforçar la seguretat en línia

L'augment de la digitalització ha canviat la manera com funcionen les institucions educatives actualment. Després de la pandèmia, les classes van continuar sent en línia, fet que ha augmentat els riscos d'amenaces de ciberseguretat a les escoles. De fet, els delinqüents informàtics, i en particular els atacants amb ransomware (programa nociu que afecta diferents parts del sistema i sol·licita un rescat per retornar la funcionalitat), tenen les institucions educatives en el punt de mira.

L'educació és un dels primers objectius dels cibercriminals

En aquest sentit, un estudi de Check Point Software Technologies revela que l'educació i la investigació van ser els principals objectius dels ciberatacants el 2021, amb una mitjana de 1605 atacs per organització a la setmana, fet que suposa un augment del 75 % respecte al 2020.

Les escoles amb personal insuficient i pressupostos baixos tenen probabilitats de rebre més ciberatacs

Són molts els països que intenten pal·liar els efectes de l'allau d'aquests atacs informàtics a les escoles mitjançant programes que en reforcen la seguretat. Als Estats Units les escoles de Califòrnia i Wisconsin van ser les que més ciberatacs van rebre, especialment les escoles K-12 per ser institucions amb poc personal i amb pressupostos més baixos, cosa que les fa més vulnerables.

Austràlia ha estat també un dels països preocupats pels atacs a les escoles; les dades mostren que hi ha hagut un augment de més del 500 % de l'ús d'Internet per part de nens i adolescents d'entre 5 i 14 anys en aquest país, cosa que fa que encara sigui més urgent i prioritari garantir la seguretat en línia.

Imatge de la portada del llibre Jack changes the Game que edita el govern d

Portada del llibre Jack Changes the Game, que edita el govern d'Austràlia per orientar menors d'entre 5 i 8 anys en l'ús de dispositius connectats a Internet.

A les institucions educatives espanyoles també s'han notat els efectes de l'augment del cibercrim. Només cal observar els múltiples atacs que s'han patit els darrers anys: la Universitat de Barcelona va tenir els sistemes aturats durant dies l'any passat, i el 2021 va ser atacada la pàgina web del mateix Ministerio de Educación.

El Dia d'Internet Segura reuneix tots els actors socials al voltant d'un mateix objectiu: ajudar a crear espais en línia segurs

Segons els informes, els atacs més freqüents adreçats a docents, estudiants i famílies són els que filtren informació confidencial d'identificació personal; una qüestió en què s'ha posat l’enfocament aquest any en el Dia d'Internet Segura, que ha tingut com a lema «Connectar, Reflexionar, Protegir», per instar els estudiants a mantenir les aplicacions i els dispositius segurs i a fer servir les xarxes socials de manera positiva. Aquest dia, que des de fa més de dues dècades se celebra cada 7 de febrer, és una cita mundial que aplega comunitats, famílies, escoles i organitzacions de més de 200 països per ajudar a crear espais en línia més segurs.

La ciberseguretat de les escoles no és una qüestió fútil. La infància, el col·lectiu més vulnerable de la societat, s'exposa a majors amenaces, ja que molts dels riscos existents per a aquest col·lectiu a la vida real també s'extrapolen a l'entorn digital. El més maliciós i nociu és el cyberbullying.

El 33 % dels nens d'entre 12 i 24 anys de tot el món han estat víctimes de ciberassetjament

Les estadístiques són alarmants: segons xifres d'UNICEF, a nivell mundial el 33 % dels nens d'entre 12 i 24 anys han estat víctimes de ciberassetjament. El més preocupant encara és que hi ha casos més extrems en què aquest tipus d'assetjament es pot convertir en doxing, que és quan l'assetjador aconsegueix entrar als seus comptes personals amb l'objectiu de publicar la seva informació personal per avergonyir-los, o utilitzar un codi maliciós per entrar al dispositiu i obtenir l'accés a la seva localització.

Els EUA creen un programa per equipar les escoles nord-americanes i d'altres països contra atacs cibernètics

Davant d'aquestes escletxes de seguretat que aprofiten els delinqüents per sembrar el caos en el sistema educatiu, els Estats estan adoptant múltiples solucions. Els EUA han apostat per una major inversió amb el programa IBM Education Security Preparedness Grants Program, que ofereix una subvenció de 5 milions de dòlars a les escoles per equipar-les contra els atacs informàtics.

Aquesta proposta, que ja fa més de dos anys que està en marxa, aquest any també s'està expandint a l'estranger en països com Irlanda, els Emirats Àrabs Units, Costa Rica o Brasil. El programa facilita la creació de plans de resposta a incidències, manuals de ransomware, actualització de tecnologia, capacitació en seguretat cibernètica per a comunitats escolars, entre d'altres aspectes.

Austràlia crea un llibre il·lustrat per a nens, pares i educadors

Per la seva part, Austràlia ha optat per la introducció de l'educació en ciberseguretat des de les primeres etapes. La professora Susan Edwards de l'Institut de Ciències de l'Aprenentatge i Formació Docent de la Universitat Catòlica d'Austràlia (ACU) ha treballat en col·laboració estreta amb les escoles australianes i amb la Policia Federal Australiana (AFP) per crear un llibre infantil sobre seguretat en línia. Així va ser com va sorgir Jack Changes the Game, escrit per Tess Rowley i supervisat per la professora Edwards, que també és investigadora, autora, experta en jocs digitals i educació en seguretat cibernètica, i directora del programa Early Childhood Futures d'ACU.

Jack Changes the Game és un llibre il·lustrat per a nens sobre com mantenir-se més segur en línia, dissenyat perquè pares, cuidadors i educadors el llegeixin amb nens de 5 a 8 anys. Al llibre, Jack coneix un nou amic en línia per mitjà del seu joc favorit. En poc temps, «Footy Boy» comença a demanar a Jack coses que l'inquieten. Jack comença a preguntar-se si «Footy Boy» és la persona que diu ser. De moment el llibre està ajudant escoles, pares i nens a comprendre millor els ciberatacs.

Espanya també aposta per la formació

La via educativa és per la que també s'aposta des d'Espanya. El 2021 s'ha parlat d'impartir cursos de ciberseguretat a les escoles i instituts. De moment, des del Ministerio de Educación ja s'han començat a formar els docents; el darrer trimestre del 2022 es va llançar el curs en línia «Educar en seguretat i privadesa digital» per a professors.

La formació, una vegada més, es converteix en la clau per garantir societats digitals connectades de manera segura, ja que si bé la digitalització suposa un salt tecnològic revolucionari, no deixa de tenir les seves pròpies amenaces contra les quals necessitem escuts.

Fonts:

https://newsroom.ibm.com/2022-10-24-IBM-Grants-a-Total-of-5-Million-in-kind-to-Bolster-Schools-Cybersecurity-Preparedness?_ga=2.112787911.2121334511.1677402332-790549334.1677402332

https://kitaboo.com/how-educational-institutions-mitigate-cybersecurity-threats-in-education/#:~:text=Critical%20Cyber%20Threats%20to%20the%20Education%20Sector&text=These%20may%20include%20their%20contact,the%20most%20common%20cyber%20incidents

https://www.theeducatoronline.com/k12/news/protecting-your-school-from-cyberthreats-in-2023/281880

https://securityintelligence.com/posts/defending-education-cyber-threat-attackers/

https://www.accce.gov.au/resources/parents-carers/jack-changes-game

https://www.unicef.es/noticia/1-de-cada-3-jovenes-dice-haber-sufrido-ciberacoso#:~:text=1%20de%20cada%203%20j%C3%B3venes%20dice%20haber%20sufrido%20ciberacoso

https://www.educacionyfp.gob.es/gl/prensa/actualidad/2022/10/221010-cursociberseguridad.html

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará