Inicio Opinión Els governs conviden al silenci davant la guerra
España   Catalunia

Els governs conviden al silenci davant la guerra

Els estudiants han de seguir l'ordre establert?

Editorial: una visió personal de la situació internacional.

Les acampades a favor de Palestina que s'estenen pels campus universitaris han esdevingut un moviment global de protesta.

A Barcelona, els darrers dies hem vist com estudiants de les principals universitats catalanes acampaven en carrers del centre de la ciutat i es manifestaven mitjançant debats oberts, xerrades, càntics o caminant amb pancartes de protestes, tot plegat és un clam antiguerra que sona alhora a moltes universitats europees. El primer claustre universitari espanyol a unir-se a les protestes va ser el de la Universitat de Barcelona (UB). Els estudiants d’aquesta universitat ens van explicar que l’objectiu principal és que la universitat trenqui relacions amb Israel i amb universitats, entitats i empreses que participen en el conflicte. La universitat d'Amsterdam (Països Baixos), la Universitat Lliure de Brussel·les (Bèlgica), així com altres universitats a Alemanya, repeteixen els assentaments i les protestes d'estudiants, per la qual cosa es podria parlar de moviment global de protesta que està rebent una resposta policial desmesurada i molt intensa a tots els països.

Es pot parlar de moviment global de protesta que està rebent una resposta policial desmesurada i molt intensa a tots els països

Accés a la notícia d´INÈDIT Agència de la manifestació d´estudiants del dia 15 de maig a Barcelona.

Accés a la notícia d'INÈDIT Agència de la manifestació d'estudiants del dia 15 de maig a Barcelona.

L'inici de les protestes als Estats Units

El passat 18 d'abril, les protestes en contra de la guerra a Gaza es van iniciar a 60 campus universitaris dels Estats Units i la gran majoria d'acampades van ser pacífiques. La Universitat de Colúmbia (Nova York) ha estat un dels espais més actius i ha patit més de 2000 arrestos d'estudiants en una nit en diversos campus simultàniament. Aquests incidents van obligar a suspendre les classes, i fins i tot algunes de les festes de graduació a diverses universitats al llarg del país. El 2 de maig, l'actual president, Biden, es va dirigir durant tres minuts als estudiants des de la Casa Blanca indicant que l'ordre ha de prevaldre.

Accés al discurs del president dels EUA del dia 2 de maig, 2024, dirigit als estudiants que es manifestaven a favor de Gaza. Font, canal WBNS 10TV, canal Youtube

Enllaç al discurs del president dels EUA, Joe Biden, del dia 2 de maig del 2024, dirigit als estudiants que es manifestaven a favor de Gaza.

Font: canal WBNS 10TV

Biden va recordar el dret a la lliure expressió de forma pacífica, però va fer una crida a seguir la llei, a seguir «l’ordre establert». Els joves estudiants han de seguir l'ordre establert quan aquest ordre participa i observa com es cometen genocidis de manera continuada? Això és l'educació? Per a això es forma els alumnes en pensament crític i lateral? Per veure com la societat dels adults que els instrueix comet genocidis de forma reiterada i se sosté en un sistema econòmic disruptiu i minoritari que crea pobresa de forma perpètua?

Els joves estudiants han de seguir l'ordre establert quan aquest ordre participa i observa com es cometen genocidis de manera continuada?

La premsa internacional ha difós imatges de disturbis ocasionats pels estudiants, però el campus de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA) va patir l'atac de grups emmascarats que van fer servir gasos lacrimògens, armes de foc i fins i tot agents químics per forçar l'aixecament de l'acampada dels estudiants durant la nit del dia 28 d'abril i es van fer servir les imatges per desvirtuar la protesta estudiantil. Els estudiants americans acampats han patit una campanya difamatòria als mitjans de premsa, acusant-los d'antisemitisme, racisme i altres perversitats.

Tot i així, també hi ha altres detalls a tenir en compte, com que el curs acadèmic a qualsevol universitat dels Estats Units té un cost mitjà mínim d'uns 100 000 dòlars per any (uns 92 000 euros), més despeses d'allotjament. Aquests alumnes posen en perill el seu any acadèmic, juntament al fet de ser arrestats en un país on els antecedents penals són sinònim de quedar fora del mercat laboral de per vida. La diversitat als campus universitaris d'Amèrica del Nord depèn de l'estat i de la universitat, però els percentatges mitjans són d'un 59,3 % de blancs no llatins, 18,9 % d'hispans, 13, 6 % d'afroamericans i 6,1 % d'asiàtics (cens dels EUA del 2021), per la qual cosa la diversitat cultural està força present en la vida universitària de qualsevol campus, sense menysprear el racisme cultural, sobretot a les institucions polítiques. Amb tot això, les manifestacions dels estudiants universitaris són una protesta que representa tota la societat, un crit de «prou», un crit que els adults «ben educats» necessiten silenciar i justificar-se apel·lant al respecte a l'ordre establert. Si la situació política internacional és un símbol d'ordre, potser una mica de desordre no pot ser tan dolent.

Si la situació política internacional és un símbol d'ordre, potser una mica de desordre no pot ser tan dolent

Les revoltes dels estudiants als EUA van aconseguir aturar l'enviament d'armes de l'Administració Biden a Israel. Possiblement ja s'hauran enviat, però durant unes hores el mateix país que envia aliments al poble de Gaza ha deixat d'alimentar l'exèrcit d'Israel, el «poble triat» que havia de ser símbol de la pau i que l'únic que ha aconseguit, en aquest darrer segle, ha estat millorar i perpetuar el model de genocidi que van patir.

Emiliano Zapata (1879-1919), líder revolucionari mexicà, va escriure que una persona pot morir per un poble, però mai un poble per una persona. Cap moviment terrorista no justifica l'aniquilació d'un país com Palestina. Un país no es pot esborrar del mapa pel desig insà i colonitzador de Netanyahu, un sol home. Tot i que les evidències (*) demostren el contrari, perquè no està sol i, a més, perquè el mal triomfi només cal que els homes bons no facin res (E. Burke, 1729-1797).

Potser els joves estan tan farts com molts adults que, amb tantes causes per les quals cridar, hem perdut la veu. Desordenem-nos, sacsegem-nos, acampem i protestem si amb això podem aturar la guerra… qualsevol d'elles.

 

*Evidències de la destrucció a Gaza: 32 975 persones mortes des del 7 d'octubre del 2023, més de 13 000 nens i nenes, 9000 dones, més de 200 cooperants i treballadors humanitaris, i 103 periodistes assassinats segons dades de l'Oficina de Nacions Unides per la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA).

Referències consultades:

The Guardian. «Nearly all Gaza campus protest in the US have been peaceful, study finds». https://www.theguardian.com/us-news/article/2024/may/10/peaceful-pro-palestinian-campus-protests

United  States Census. https://www.census.gov/popclock/

NBCNews, Nightly News, May 2nd, May 8th (2024).  https://www.nbcnews.com/nightly-news

WBNS 10TV, «President Biden condemns pro-Palestinian protests that have turned violent on college campuses». https://youtu.be/95bo8A8RBpk?si=kyr-Dolmvjq4lRid

INÈDIT Agència, Manifestació estudiants universitaris per Palestina a Barcelona, https://youtu.be/2WBO6UGwE_o

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará