Inicio Salud y psicología El consum de fentanil ha matat gairebé mil joves als EUA
España   Catalunia

El consum de fentanil ha matat gairebé mil joves als EUA

Nova epidèmia entre els estudiants nord-americans

Tradicionalment, el fentanil s'ha utilitzat en tractaments mèdics per mitigar els dolors en pacients amb càncer. Es tracta d'una substància cent vegades més potent que la morfina, i que administrada en petites dosis ajuda a reduir el patiment dels pacients amb malalties greus. No obstant això, alguns estats a Amèrica del Nord n'han il·legalitzat el consum; i és que, de forma accidental, el fentanil s'ha tornat popular entre els joves nord-americans, que busquen per internet medicaments com oxycotin, percocet o xanax.

Els traficants han aprofitat la ignorància dels adolescents per vendre'ls fentanil, la nova droga administrada en píndoles, més potent que les anteriors i força barata. Aquesta droga nova, que es fabrica de forma il·legal fora dels laboratoris estatals, és inodora, insípida i incolora, així doncs, difícil de detectar, i sovint es barreja amb altres drogues com a potenciadora dels seus efectes. Els adolescents pensen que estan comprant una droga comuna, quan en realitat s'estan medicant per a la mort, ja que el fentanil pot ser letal en dosis incontrolades.

Es tracta d'una substància cent vegades més potent que la morfina, difícil de detectar

Creixen les morts causades per fentanil entre els estudiants nord-americans

Les estadístiques de morts per sobredosi d'aquesta droga són preocupants: segons dades del Centre de Prevenció i Control de Malalties, els casos de sobredosi entre l'abril del 2020 i l'abril del 2021 han crescut un 28,5 %, i una de les causes és l'augment de consumidors de fentanil. De fet, més del 75 % de les morts per sobredosi d'adolescents el 2021 es vinculen amb aquest opioide. En concret, almenys 770 californians menors de 24 anys van morir per sobredosi de fentanil l'any passat, una xifra que s'ha incrementat en 21 casos de mort des del 2016.

No hi ha manera de distingir una píndola de fentanil fabricada de forma il·legal de la que es fabrica a laboratoris sota supervisió mèdica

Entre els estudiants, les píndoles de fentanil reben el sobrenom de blues (blaves) pel seu color més comú. El seu consum s'ha convertit en una epidèmia a les escoles americanes. El més preocupant, segons expliquen els experts, és que les pastilles estan tan ben fetes que no es pot distingir entre una píndola falsificada i una píndola fabricada per una companyia farmacèutica.

Pel que fa al cas, des del departament d'Investigacions de Seguretat Nacional (HSI) han estat treballant per combatre aquesta epidèmia. El primer pas és la investigació i el desmantellament d'organitzacions criminals transnacionals que introdueixen il·lícitament la droga al país. Es distribueix per internet i es reparteix als domicilis dels joves per transports de menjar ràpid o mitjançant xarxes socials. Els joves fan comandes estant els seus pares a casa. La doctora Laura Berman explica com el seu fill, de setze anys, va morir per sobredosi de fentanil comprat a la xarxa Snapchat, presumptament, segons va comunicar a la cadena ABC News (febrer del 2021).

Famílies i escoles, factors clau en la prevenció de morts per sobredosi de fentanil

Així mateix, el departament de Salut i Serveis Humans insta els pares i les escoles a treballar junts per reduir el consum de la droga. En aquest sentit, els pares han d'aconsellar els fills no prendre cap píndola que no obtinguin directament d'un metge o farmacèutic; mentre que les escoles han de proporcionar a tot el seu personal informació veraç i fiable sobre la nova droga i els seus efectes, a més de col·laborar amb el departament d'Educació per introduir en el currículum educatiu informació específica sobre el fentanil. Per exemple, les pàgines d'Internet «Fake and Fatal» i «Operation Prevention» contenen informacions sobre com prevenir l'ús de la droga.

La situació a Espanya

L'informe anual de la Junta Internacional de Fiscalización de Estupefacientes (JIFE) reflectia, el 2019, que Espanya ja se situava aquell any com a vuitè país del món en consum de quatre principis actius opioides: morfina, oxicodona, buprenorfina i fentanil, i el cinquè de la Unió Europea, el tercer en el cas concret del fentanil. El consum de fentanil al nostre país augmenta a un ritme preocupant; les autoritats sanitàries i educatives haurien d'activar programes d'informació sobre la perillositat del consum de drogues en general i de fentanil, en particular.

Fonts:

Junta Internacional de Fiscalización de Estupefacientes (JIFE), https://www.incb.org/incb/es/about.html

Informe en espanyol 2021, https://www.incb.org/documents/Publications/AnnualReports/AR2021/Annual_Report/E_INCB_2021_1_spa.pdf

Centre de prevenció i control de malalties d'EUA (CDC) https://www.cdc.gov/stopoverdose/fentanyl/es/index.html#:~:text=El%20fentanilo%20es%20un%20opioide,y%20el%20fentanilo%20fabricado%20il%C3%ADcitamente.

Doctora Laura Berman (testimoni), https://eu.usatoday.com/story/entertainment/celebrities/2021/02/08/dr-laura-berman-says-son-samuel-16-died-accidental-overdose/4441879001/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará