Inicio Actualidad El 81,7 per cent del professorat de secundària en desacord amb l'actual currículum
España   Catalunia

El 81,7 per cent del professorat de secundària en desacord amb l'actual currículum

Més de mil docents opinen negativament pel que fa a la manca d'especialització

A finals del mes d'abril, la Plataforma en Defensa d'una Educació Pública i de Qualitat va enviar una enquesta a tot el professorat de secundària, amb una sèrie de preguntes que feien referència a l'ESO i al Batxillerat. Les preguntes tractaven sobre la implantació del nou currículum que ha dut a terme el Departament d'Educació a Catalunya aquest curs 2022-2023, i d'altres relatives al funcionament dels centres. La Plataforma ha rebut més de mil respostes i s'ha compromès a fer-les públiques (veure accés a l'enquesta completa).

Tres són les qüestions que més crítiques i descontentament generen entre els professors de secundària:

  • Falta de funcionament democràtic dels instituts públics perquè les decisions no es prenen des dels claustres sinó des dels despatxos de la Conselleria d'Educació, i són de compliment obligat.
  • L'estratègia organitzativa del Departament d'Educació evita la consulta i la participació dels docents en l'elaboració dels currículums, prenent decisions didàctiques en despatxos polítics, mitjançant assessors externs; això impedeix que el procés d'elaboració de continguts sigui participatiu i consensuat pels docents implicats.
  • La majoria de docents no estan d’acord amb l’agrupació de matèries per àmbits sense respectar el principi d’especialitat del docent ni amb l’obligatorietat de treballar per projectes per mandat i no per coherència didàctica.

Com a conclusió, la Plataforma en Defensa d'una Educació Pública i de Qualitat desitja que el nou Departament d’Educació de Catalunya actuï en conseqüència i permeti la participació dels docents en el procés de gestió i administració educatives.

Exemple de pregunta en l

Exemple d'una de les preguntes de l'enquesta realitzada per la Plataforma en Defensa d'una Educació Pública i de Qualitat. Font: Fundació Episteme.

El descontent docent és una constant en els darrers dos anys amb la implantació de la LOMLOE (2020), i no deixen d'aparèixer accions en contra de la política educativa nacional i autonòmica. Catalunya és una de les zones on hi ha més rebuig, serveixi d'exemple la vaga organitzada per Plataforma d'Interins Docents de Catalunya (PINDOC), convocada a l'etapa de primària i infantil durant els últims deu dies del curs escolar. La substitució de Cambray, exconseller d'Educació destituït pel president Pere Aragonès el 12 de juny passat, sembla més una estratègia electoralista de cara a les properes eleccions del 23 de juliol que no pas una acció real per mitigar el descontentament generalitzat dels docents de secundària a Catalunya

Fonts:

Fundació Episteme

Sindicat Professors de Secundària, (ASPEPC-SPS)

Enquesta al Professorat de Secundària: resultados

Adeu a Cambray, el conseller més polèmic del darrer mandat

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará