Inicio Colegios y escuelas Debat nacional: una EBAU per tothom?
España   Catalunia

Debat nacional: una EBAU per tothom?

Joves de tot Espanya confronten postures a la final de la Lliga de Debat CICAE-UCJC

La vuitena edició de la Lliga de Debat Preuniversitari CICAE-UCJC va culminar amb un enfrontament intel·lectual entre més de 300 estudiants de secundària i batxillerat de 35 col·legis al llarg de tot Espanya. La pregunta plantejada ha estat: «El Govern d’Espanya hauria d’implementar una EBAU única per a tot el territori nacional?». Per donar resposta a aquesta qüestió aquests joves es van submergir, durant dos mesos, en l'anàlisi, la recerca i el desenvolupament d'arguments tant a favor com en contra d'aquesta proposta.

«En aquests temps de polarització ha de primar la paraula i el debat assossegat»

La jornada final, que es va celebrar els dies 8 i 9 de març, va comptar amb la destacada participació de la periodista i presentadora d'«Espejo Público», Lorena García, que va destacar la importància del debat en una societat marcada per la polarització i la comunicació digital. Garcia va ressaltar que «en aquests temps de polarització ha de primar la paraula i el debat assossegat», assenyalant la necessitat de promoure el diàleg constructiu en una era dominada per la comunicació digital fragmentada. Aquesta competició no només promou el desenvolupament d'habilitats d'argumentació, sinó que també fomenta el pensament crític i el respecte per la diversitat d'opinions.

Arguments a favor: viabilitat i promoció de la igualtat d'oportunitats. Arguments en contra: complicada aplicació per diferències en els nivells i plans d'estudi de les autonomies

El tema central del debat, la implementació d'una EBAU única, va generar una varietat d'arguments. Els defensors d'aquesta mesura van destacar la seva viabilitat, citant exemples de països com Itàlia o Estats Units que han adoptat sistemes similars amb èxit. A més, van emfatitzar el potencial d'aquesta mesura per promoure la igualtat d'oportunitats entre els estudiants de diferents comunitats autònomes.

Manuel Campo Vidal, periodista, sociòleg i president de Next Generation va ser ambaixador d'aquesta edició de la Lliga Debat CICAE-UCJC

D'altra banda, els opositors van al·legar que les diferències en els plans d'estudi i els nivells educatius entre les diferents regions podrien dificultar l'aplicació d'una EBAU única. Van advocar per mantenir l'autonomia de les comunitats autònomes en l'elaboració de les seves pròpies proves d'accés universitari, adaptades a les seves necessitats específiques.

Es proclamen guanyadors en la categoria d'espanyol «Los novatos» del col·legi Sek Ciudalcampo, i en la categoria d'anglès, «La vaca Paca» de Brains La Moraleja

L'equip guanyador en la categoria d'espanyol, «Los novatos» del col·legi Sek Ciudalcampo, i en la categoria d'anglès, «La vaca Paca» de Brains La Moraleja, van demostrar la seva habilitat per argumentar i debatre en un entorn competitiu i intel·lectualment desafiant. Els premis als millors oradors del torneig van reconèixer Lorenzo Auricchio i Héctor Pinal per la seva destacada habilitat comunicativa.

La Lliga de Debat CICAE-UCJC no només proporciona una plataforma per a l'intercanvi d'idees entre els joves, sinó que també promou habilitats fonamentals per a la participació cívica i el pensament crític. Aquestes competicions són un pas important vers la recerca de solucions consensuades i equitatives, amb la participació dels mateixos estudiants, que són als qui més afecten les qüestions debatudes en aquest torneig nacional.

Font: CICAE

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará