Inicio Profesores Competició CanSat de l'Agència Espacial Europea
España   Catalunia

Competició CanSat de l'Agència Espacial Europea

ABP, aprenentatge per projectes

L'aprenentatge basat en projectes (ABP) és una metodologia cada cop més habitual entre docents i professionals de l'educació. Es tracta d'una forma d'ensenyament i aprenentatge amb molts anys de pràctica a les aules i cada dia guanya més adeptes.

Partim d'un repte per desembocar a la presentació d'un producte

Aquest model educatiu consisteix a treballar una o diverses matèries mitjançant un repte, pregunta o problema presentat als alumnes, els quals hauran de dissenyar i programar una solució innovadora a la qüestió plantejada. Normalment es tracta d'una activitat que es fa en múltiples sessions, i en què el docent actua de guia. Els alumnes a l'ABP es converteixen en protagonistes del seu aprenentatge, duent a terme un procés de recerca o creació, i treballant en tot moment de manera relativament autònoma i amb un alt nivell d'implicació i de cooperació. Tot plegat culmina amb un producte final presentat davant els altres.

L'ABP facilita l'adquisició de competències transversals com la col·laboració, la comunicació, el pensament crític i l'ús de les noves tecnologies

A l'ABP el currículum es troba integrat, ja que permet el desenvolupament de competències que afecten moltes matèries: matemàtiques, llengua, filosofia, tecnologia o física i química. Entén l'ensenyament com a diàleg, i ajuda a mostrar la realitat en tota la seva complexitat als alumnes. D'aquesta manera desenvolupa competències fonamentals actualment com la col·laboració, la comunicació, el pensament crític i l'ús de les noves tecnologies.

A més, aquesta metodologia és la millor manera d'empoderar l'alumnat, ja que aprèn fent i maneja diversitat de coneixements i sabers. Així mateix, es passa d'un aprenentatge memorístic i reiteratiu a un d'actiu i compartit on es fomenta cercar, triar, discutir, aplicar, corregir, assajar; és una estratègia d'ensenyament basada en l'experiència i en l'acció.

De la mateixa manera, el desenvolupament d'un projecte permet una socialització més rica perquè comporta la participació i la implicació de múltiples agents socials; els estudiants són els protagonistes i el professorat actua com a guia i observador, però, la fase de difusió també pot comportar la participació de les famílies, i fins i tot de la societat.

Una activitat d'ABP es compon de múltiples elements que el docent haurà de definir en dissenyar-la: una idea o tema rellevant per a l'alumnat, criteris d'avaluació, la pregunta orientadora o repte, activitats d'aprenentatge que els estudiants abordaran al llarg del projecte, el producte final a presentar, i una audiència davant la qual comunicar i difondre el producte resultant.

Com dissenyar un ABP?

El primer pas fonamental i ineludible per preparar una activitat d’APB és especificar l’objectiu d’aprenentatge, decidint allò que volem que els nostres alumnes aprenguin. Cal tenir en compte que el resultat final sempre haurà de ser un producte, amb aplicació real a la societat. El producte pot ser de qualsevol mena, des d'un programa televisiu, un documental o reportatge, fins a un artefacte com un coet, o un producte digital. De fet, l'aprenentatge servei que consisteix a fer que els alumnes duguin a terme una activitat en benefici de la comunitat també és un tipus d'ABP.

Tot seguit, el docent haurà de decidir com avaluarà l'aprenentatge dels alumnes, o, més ben dit, com el valorarà. La idea és donar un feedback a l'estudiant que li permeti millorar, i per a això una opció podria ser l'elaboració de rúbriques per a cada activitat.

Llançament, investigació, desenvolupament i presentació són les quatre fases en què es du a terme un ABP

Per aconseguir un ABP exitós, és important transitar per les seves quatre fases: llançament, investigació, desenvolupament i presentació.

A la fase de llançament el professorat presenta el repte o pregunta a l'alumnat, juntament amb les metes a aconseguir, el producte a presentar, els aprenentatges a assolir, i les fites o moments clau en què s'haura de realitzar l’entrega. Aquesta fase és fonamental, ja que el docent hi atrau i motiva els seus estudiants, presentant un escenari que capta el seu interès.

La fase de recerca és quan l'estudiant comença a recopilar tota mena d'informació útil per a la realització del projecte, des de continguts a Internet, fins a informació extreta d'entrevistes realitzades, enregistraments o altres treballs de camp. Després d'això, a la fase de desenvolupament s'utilitzarà tota aquesta informació obtinguda per dur a terme el projecte proposat, creant així un producte que compleixi l'objectiu de l'activitat. La creació d'aquest producte permetrà als alumnes no només adquirir els aprenentatges d'una matèria, sinó també elaborar solucions factibles a problemes reals.

Finalment, a la fase de presentació o difusió es realitza, davant una audiència externa, la presentació del producte elaborat, mitjançant un esdeveniment anunciat, i esperat que permeti augmentar la motivació i la implicació de l'alumnat amb la qualitat dels projectes.

ABP aplicat a l'aula: dissenyar, construir i programar un coet

L'aprenentatge per projectes sol ser laboriós per al docent i de vegades es requereixen idees inspiradores que motivin primer el docent i després els alumnes. Us proposem una activitat complexa que engloba moltes disciplines com matemàtiques, programació, impressió 3D i enginyeria aeroespacial, per la qual cosa requereix una gran dedicació tant del professor com dels alumnes.

L'activitat consisteix a dissenyar, construir i programar un microsatèl·lit dins una llauna de refrescos, per llançar-lo dins un coet, un projecte que alumnes de 3r d'ESO del col·legi internacional St. Peter's School van presentar a la competició CanSat de l'Agència Espacial Europea (ESA).

Els equips tenien una missió doble. La primera missió consistia a mesurar la pressió atmosfèrica, la temperatura ambient i l'alçada mitjançant els sensors incorporats al satèl·lit. Addicionalment, també tenien la missió de millorar el sistema de geolocalització del microsatèl·lit, així com optimitzar l'obtenció de dades per radiofreqüència especialment durant la fase de recuperació. Aquesta competició, CanSat, s'organitza a nivell europeu, els alumnes hi participen en grups i van avançant en la competició des d'un nivell local fins arribar a la final europea. Els alumnes del col·legi internacional St. Peter's School de moment s'han classificat per a la fase regional i al següent vídeo comparteixen amb nosaltres les seves experiències.

Accés al vídeo realitzat per estudiants del col·legi St. Peters

Vídeo de la competició CanSat, a l'aeroport d'Alguaire (Lleida), realitzat pel col·legi St. Peter's School

 

Aquesta és una experiència innovadora amb plantejament d'ABP que els participants van valorar com a impactant i inoblidable. Així mateix, ha servit d'estímul per a alguns a l'hora de decidir decantar-se pel camp de la tecnologia o l'enginyeria espacial. Dels aprenentatges destaca l'adquisició de competències transversals com el lideratge o el treball en equip.

L'ABP constitueix una oportunitat per explorar amb l'alumnat noves tecnologies com la realitat augmentada o virtual, el metavers o la intel·ligència artificial. Les possibilitats d'aquesta metodologia són infinites, ja que a més permet la integració d'altres tècniques durant el desenvolupament de l'activitat, com la gamificació o l'aula invertida.

Fonts:

CanSat, el desafio

Bases de participació: https://esero.es/wp-content/uploads/2022/09/cansatspain-2022-2023.pdf

https://stpeters.es/es/future-aerospace-engineers-from-st-peters-school-qualify-for-esas-cansat-competition-regional-phase/ 

https://www.tecnologia-ciencia-educacion.com/index.php/TCE/article/view/194

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará