Inicio Tech y Robotica CICAE va celebrar una jornada sobre l'impacte de l'IA i de ChatGPT
España   Catalunia

CICAE va celebrar una jornada sobre l'impacte de l'IA i de ChatGPT

Oportunitat o amenaça?

ChatGPT és la tecnologia de l'any. Des del seu llançament al novembre del 2022, l'eina no ha deixat de generar polèmica. A l'educació les seves possibilitats poden ser múltiples, i suposa per a docents i alumnes una oportunitat o una amenaça, segons l'ús que se'n faci. Precisament, sobre aquesta qüestió ha versat la jornada sobre intel·ligència artificial organitzada per l'Asociación de Colegios Privados e Independientes (CICAE) el passat dilluns 27 de març a la Universitat Camilo José Cela.

ChatGPT pot ser una bona eina per incentivar la indagació i la investigació a l'aula

Les noves eines estan generant un canvi significatiu en la forma d'ensenyar i aprendre. De fet, segons César Gómez de la Cal, cap del departament de Disseny, Innovació i Tecnologia Educativa de la Institució Educativa SEK, en l'àmbit educatiu ChatGPT és una eina útil per fomentar la indagació i la investigació, donar millors respostes que els cercadors habituals, explicar conceptes, desenvolupar habilitats de pensament computacional, dissenyar mentors personalitzats i, especialment, preparar els alumnes per a les feines del futur, que comptaran amb aquestes possibilitats millorades.

Tot i això, Gómez de la Cal ha advertit d'alguns dels inconvenients d'aquestes tecnologies, com ara que la seva coherència en redactar no sempre va acompanyada d'informació contrastada, per la qual cosa es pot generar desinformació en aparença creïble.

Per la seva banda, la doctora Begoña Sopena, experta en el desenvolupament de l'aprenentatge en coneixement en un entorn TIC, va explicar que «aquests recursos ens plantegen oportunitats de desenvolupar nous enfocaments metodològics que donin suport al desenvolupament de l'esperit crític en els estudiants o la seva capacitat d'analitzar i avaluar la informació».

L'IA ens dona la possibilitat de personalitzar més l'aprenentatge

En opinió de la doctora Sopena un dels beneficis de la intel·ligència artificial és la possibilitat d'una major «personalització de l'aprenentatge, amb itineraris de continguts adaptats a les necessitats dels estudiants», a més de suposar una ajuda per a l'anàlisi de les dades en l'educació, «com identificar tendències en el rendiment dels alumnes, detectar el risc d'abandonament escolar abans que es produeixi o donar suport a les administracions en la presa de decisions i en el disseny d'estratègies de millora de l'aprenentatge».

Tot i això, per a Begoña Sopena la privadesa dels estudiants i la seguretat de les dades ha de ser una preocupació en l'àmbit educatiu, per a la qual cosa entén que «és necessari desenvolupar polítiques educatives que regulin la intel·ligència artificial en termes de responsabilitat i transparència, per a eliminar els biaixos en els algorismes i protegir els estudiants contra la discriminació per raça, ètnia, gènere o condició econòmica».

A l'aula l'ús de ChatGPT ha de ser guiat pel professor

Tot i el debat existent a la comunitat educativa sobre la utilitat d'aquesta eina o no a l'aula, ja hi ha escoles que han començat a integrar-la a les seves classes. El col·legi St. Peter's School n’és un exemple. Una de les màximes d'aquest centre és que l'ús de ChatGPT sigui guiat pel professor, «que ja està facilitant consells a l'alumnat per treure'n profit per al seu aprenentatge», segons explica Teresa Carrer-Micó, Curriculum Coordinator i Career Advisor en aquesta escola. De fet, segons va compartir Carrer-Micó, algunes de les tasques que ja han provat juntament amb els seus alumnes són la combinació de documents d'estudi, fer-lo servir com un membre més en una discussió d'un treball en grup o millorar l'habilitat de crear preguntes rigoroses o acadèmiques per part dels alumnes.

Teresa Carrer-Micó va reconèixer que, si bé suposa un desafiament per a l'avaluació i les garanties en l'adquisició d'aprenentatges, també ofereix altres facilitats al professorat, com ara crear recursos educatius per a l'aula, analitzar l'estil d'escriptura i detectar errors comuns en l'estudiant. Al respecte, Josep Maria Ginjaume, titular de St. Peter's School i membre de la Junta Directiva de CICAE, va defensar que no serveix de res «considerar com una amenaça quelcom que pot ser un repte i oferir millores en l'aprenentatge, entenent-ne les limitacions».

Font: https://www.cicae.com/cicae-celebra-una-jornada-sobre-el-impacto-de-la-ia-y-chat-gpt-en-la-educacion/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará