Inicio Colegios y escuelas Les escoles es preparen per rebre ChatGPT
España   Catalunia

Les escoles es preparen per rebre ChatGPT

Aprendre a fer les preguntes correctes forma part del currículum dels nadius digitals

L'arribada de la intel·ligència artificial (IA) als diferents sectors ha constituït tota una revolució, en el món educatiu també. A les aules els estudiants han passat de consultat a Google i surfejar per la web a la recerca de respostes, a plantejar les seves preguntes directament a un xatbot.

La incorporació de l'IA exigeix un canvi de paradigma a les aules, igual que va suposar l'aparició d'Internet en el seu moment

Aquesta tecnologia exigeix un canvi de paradigma a les aules, com va suposar l'aparició d'Internet en el seu moment. De fet, algunes escoles ja estan adaptant el currículum i les formes d'ensenyament a la nova realitat. És el cas de St. Peter's School, un col·legi internacional de Barcelona que ha decidit incorporar ChatGPT i altres eines d'intel·ligència artificial en els seus processos educatius, igual que va fer amb el seu anàleg GPT3 en el seu moment.

«L'ensenyament ha de passar de compartir coneixements a fomentar la curiositat, i de conèixer les respostes a saber quines preguntes s'han de fer»

En apostar per aquestes eines noves, l'escola pretén millorar l'aprenentatge dels alumnes. Per a St. Peter's School aquesta tecnologia és una oportunitat que cal aprofitar, per això el seu ús es «normalitzarà» en les tasques de l'escola, amb el convenciment que «l'ensenyament ha de passar de compartir coneixements a fomentar la curiositat, i de conèixer les respostes a saber quines preguntes s'han de fer», explica Teresa Ferrer, coordinadora de currículum de l'escola.

Ferrer ha subratllat que davant l'aparició d'aquestes eines artificialment intel·ligents no és possible «prohibir l'accés, negar-ne l'existència, instaurar eines contra el plagi i adherir-se a vells paradigmes perdent noves oportunitats».

«L’honestedat acadèmica de l’alumne es converteix, més que mai, en actor principal»

L'ús de l'IA de forma recurrent en educació obliga a repensar estratègies, objectius, recursos i, fins i tot, les fórmules d'avaluació actuals, per assegurar que milloren les competències dels alumnes amb les noves formes d'ensenyar i aprendre. L'escola té clar que, en aquest escenari que obre l'IA, «l'honestedat acadèmica de l'alumne es converteix més que mai en actor principal».

Per a Teresa Ferrer, l'aprofitament d'aquesta oportunitat que ofereix l'IA passa per «la comprensió profunda de l'eina i per donar seguretat en el seu ús a tots els membres de la comunitat educativa». En aquest sentit, un dels punts clau per a l'adopció de l'IA on l'escola s’ha enfocat és la formació del personal docent sobre el seu ús a les aules.

Així mateix, completen aquest pla d’adopció de l'IA la creació d’un comitè escolar per investigar i discutir l’execució de la política de l’escola pel que fa als llenguatges model d’IA; i la investigació sobre el seu impacte en la metodologia, el contingut i l'avaluació.

Font:

St. Peter's School

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará