Inicio International overview Austràlia, el país que supera l'OCDE en educació
España   Catalunia

Austràlia, el país que supera l'OCDE en educació

Reforma el seu sistema per impulsar la inclusió de l'alumnat aborigen

Parlar d'Austràlia no és gaire habitual aquí. Es percep com un país molt llunyà, una realitat de la que només ens interessen les seves platges paradisíaques i paisatges impressionants. No obstant això, és un dels països pel qual aposten molts joves espanyols per estudiar anglès mentre treballen. El sistema educatiu australià es considera un dels millors del món, tant per a estudiants nacionals com internacionals. Gaudeix d'alts estàndards, un currículum integral i professors altament qualificats.

Austràlia inverteix el 5,6 % del PIB en educació

Segons dades de la UNESCO, Austràlia inverteix en educació el 5,6 % del PIB, superant per un punt a Espanya (4,6 %), i situant-se gairebé al mateix nivell de referents en educació com Finlàndia. La despesa per estudiant equivalent a temps complet (ajustat pel poder adquisitiu i incloent despeses en recerca i desenvolupament) en aquest país és de 15 620 dòlars anuals des de l'educació primària fins a la terciària, en comparació amb la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que és de 12 647 dòlars. Tanmateix, compta amb una de les taxes de fracàs escolar més baixes: tan sols un 9 % de les persones d'entre 25 i 34 anys no compta amb una qualificació d'educació secundària superior, per sota de la mitjana de l'OCDE, que és del 14 %. De fet, el 84 % dels adults australians d'entre 25 a 64 anys han finalitzat l'educació mitjana superior, xifra que supera la mitjana de l'OCDE (79 %).

Fa poc, el govern australià ha anunciat una sèrie de reformes per millorar l'accés a l'educació superior per a estudiants que pertanyen a les comunitats originàries i d'entorns desfavorits. Cadascun d'aquests estudiants tindrà una plaça reservada per la Commonwealth a la universitat que esculli.

Història i evolució

El primer sistema educatiu d'Austràlia va ser un sistema educatiu originari. El coneixement de l'espiritualitat, els valors culturals i les obligacions socials es transmetien oralment entre els membres dels clans de les Primeres Nacions per assegurar la continuïtat del patrimoni familiar i les tradicions. Als nens aborígens se'ls ensenyaven habilitats que els permetrien trobar refugi, incloent-hi tècniques de caça, recol·lecció i pesca, per garantir la seva supervivència.

L'educació religiosa arriba amb Gran Bretanya

L'educació va canviar quan, el 1787, onze vaixells van salpar de Gran Bretanya cap a Austràlia per establir una colònia penal de colons europeus, coneguda com la Primera Flota. A bord d'aquests vaixells viatjaven cinquanta nens. El 1792 es van obrir les primeres dues escoles a Nova Gal·les del Sud. El sistema educatiu imitava el d'Anglaterra i la filosofia de l'Església anglicana. El 1860, juntament amb la millora del sistema educatiu, es va produir l'obertura d'universitats a Sydney i Melbourne.

Al segle XIX l'educació privada pren protagonisme

Al segle XIX, l'educació privada va adquirir protagonisme, ja que era l'única opció per a aquells que buscaven obtenir títols universitaris. En conseqüència, aproximadament un terç de tots els estudiants assistien a escoles privades. Al segle XX, les polítiques reformistes van fer que l'educació fos accessible i oberta per a tots els membres de la societat, la qual cosa va fer possible que els estudiants assistissin a l'escola més enllà de l'edat d'escolaritat obligatòria. Ara, al segle XXI, la majoria dels grups demogràfics aconsegueixen completar l'educació secundària. La universitat s'ha tornat accessible per a un grup divers d'estudiants de diferents col·lectius, molts dels quals no tenien accés a aquestes opcions fa unes dècades.

El país amb més escoles religioses de tota l'OCDE aprova l'escolarització obligatòria el 2006

El 2006 l'escolarització es fa obligatòria dels sis als setze anys, gràcies a la Llei de Reforma d'Educació i Formació del 2006. Més de quinze anys després, el 2020 les escoles públiques australianes atenien el 65,6 % dels estudiants, seguides per les escoles catòliques amb un 19,4 % i les escoles independents amb un 15 %. En comparació amb altres països de l'OCDE, Austràlia té una de les taxes més altes d'escoles religioses, predominantment anglicanes i cristianes. De fet, en aquest país al voltant del 30 % de totes les escoles estan afiliades a una religió, xifra que representa el 94 % de les escoles privades.

El sistema educatiu d'Austràlia està estructurat de manera que brinda una àmplia gamma d'oportunitats educatives integrals i diverses per als estudiants. En general, es divideix en una multiplicitat de nivells, cadascun amb les seves pròpies característiques específiques:

  • Educació Infantil, coneguda com a Preescolar o Kindergarten: aquesta és l'etapa inicial de l'educació per a infants de 3 a 5 anys. Tot i que l'assistència no és obligatòria, ajuda a preparar els nens per a l'escola primària.
  • Educació Primària: abarca sis anys, des de Prep (Preparatori) o Foundation fins a sisè. Els estudiants solen començar l'escola primària als 5 o 6 anys.
  • Educació Secundària: abarca des de setè curs (12 anys) fins a dotzè curs (17 o 18 anys). Els quatre anys primers es consideren secundària júnior, mentre que els últims dos anys són secundària sènior. Aquests dos últims anys, onzè i dotzè, són crucials per als estudiants que busquen obtenir el Higher School Certificate (HSC) a Nova Gal·les del Sud o certificats equivalents en altres estats.
  • Educació i Formació Tècnica i Professional (VET): aquests programes ofereixen formació pràctica i orientada a l'ocupació, i preparen els estudiants per a diverses carreres. Això inclou cursos de certificat i diploma, sovint impartits per institucions d'Educació Tècnica i Superior (TAFE).
  • Educació Terciària: en aquesta categoria s'inclouen universitats i institucions d'educació superior. Els estudiants poden cursar títols de llicenciatura, màster i doctorat en aquest cicle. En aquest sentit, es regeixen per l'Australian Qualifications Framework (AQF), que assegura que les qualificacions siguin consistents i transferibles a tot el país. Les universitats australianes són conegudes per la seva educació d'alta qualitat i programes de recerca.
  • Educació Tècnica i Superior (TAFE): les institucions de TAFE ofereixen formació i educació vocacional, i inclouen certificacions.
  • Educació d'Adults i Formació Contínua: igual que en molts altres països, Austràlia brinda oportunitats als adults per continuar la seva educació o adquirir noves habilitats al llarg de la seva vida.

Condicions de la professió docent

Els docents australians gaudeixen d' ampli reconeixement i la professió docent és molt ben valorada. El salari ajustat pel poder adquisitiu que correspon a un docent de mitjana és de 69 369 dòlars australians, la qual cosa equival a 108 312 euros; mentre que a l'OCDE de mitjana els salaris estatutaris anuals per als mestres d'educació secundària superior en programes generals amb la qualificació més prevalent i 15 anys d'experiència són de 53 456 dòlars.

A més, la ràtio d'alumnat és baixa, fet que pot explicar els seus bons resultats. En termes equivalents a temps complet, hi ha 12 estudiants per membre del personal en programes generals d'educació secundària superior; una xifra més baixa que a l'OCDE, on la mitjana és de 14 estudiants per cada membre.

La fama de les universitats

L'excel·lència acadèmica, un gran ambient al campus i professors qualificats són algunes de les raons principals per les quals les universitats australianes constantment s'ubiquen en els primers llocs en els rànquings mundials; des de QS World University i Times Higher Education, fins al famós rànquing de Xangai, en el qual 6 d'elles estan en el top 100.

Les universitats australianes, en el top 100 dels rànquings mundials

De fet, segons el rànquing de Times Higher Education 2023 hi ha 37 universitats destacades a Austràlia, i 6 d'elles es troben també en el top 100, cosa que significa que no hi ha escassetat d'opcions. Les millors universitats australianes estan distribuïdes per tot el país, des de Perth a l'oest fins a Brisbane a l'est, Darwin al nord i Hobart al sud.

A més, Austràlia compta amb set ciutats per a estudiants classificades entre les millors del món segons QS Best Student Cities 2022, entre les quals destaquen Sydney, Melbourne, Adelaida, Perth i Brisbane. Aquest país atrau els estudiants per les seves beques i la possibilitat de combinar estudis amb hores de treball sent estudiant internacional, en un país paisatgísticament envejable.

L'alumnat australià és multilingüe i demana aprendre espanyol des de primària 

Pel que fa a l'aprenentatge d'idiomes, l'espanyol és una de les llengües més sol·licitades. De fet, el 70 % de l'ensenyament de l'idioma espanyol a Austràlia es duu a terme a l'Educació Primària. La nostra llengua és un idioma comunitari important en aquest país. Amb 117 498 parlants segons el cens del 2011 (en comparació amb 90 477 el 1991), l'espanyol avui dia és el setè idioma més utilitzat a Austràlia després de l'anglès. La presència de l'espanyol a les seves escoles i universitats ha crescut exponencialment en l'última dècada, en gran part a causa de la demanda dels estudiants.

Austràlia es posa les piles amb la inclusió

Tot i així, Austràlia també s'enfronta a un dels majors reptes amb què es topen tots els sistemes educatius. Les minories continuen estant infrarepresentades en l'educació superior, especialment les comunitats originàries. Malgrat que el 3,8 % dels australians són originaris, els estudiants aborígens i de les Illes de l'Estret de Torres representen tan sols el 2,06 % de les inscripcions en universitats nacionals, i a les universitats d'elit hi ha un menor nombre de matriculats aborígens.

El juliol d'aquest any el ministre federal d'Educació, Jason Clare, va anunciar noves mesures al respecte, l'objectiu de les quals és l'eliminació de les barreres que impedeixen als pobles originaris accedir a l'educació superior. Aquestes mesures amplien una garantia de finançament que anteriorment només s'aplicava als estudiants aborígens i de les Illes de l'Estret de Torres en àrees regionals i remotes. Ara, tots els estudiants aborígens i de les Illes de l'Estret de Torres que compleixin els requisits per al curs al qual es postulen gaudiran del suport de la Commonwealth.

Els estudiants australians no perdran la beca estatal encara que suspenguin la meitat de les assignatures

Així mateix, per millorar l'aprenentatge en les zones perifèriques i regions remotes, s'introduiran nous centres d'estudi; s'eliminarà la regla del 50 % que impedia que els estudiants continuessin rebent el finançament governamental si suspenien més de la meitat de les seves assignatures; la governança de les universitats millorarà; s'estendrà dos anys més el programa de subvencions i es requerirà que les universitats utilitzin els diners restants per ajudar estudiants desfavorits.

El govern australià preveu que en els propers deu anys el nombre d'estudiants universitaris originaris es dupliqui com a resultat d'aquestes noves mesures. Per al 2050 s'espera que la quantitat d'estudiants universitaris subvencionats per la Commonwealth passi de 900 000 a 1,8 milions.

Fonts:

https://www.ei-ie.org/en/item/27853:australia-better-access-to-higher-education-for-indigenous-students-in-major-reform-of-the-sector

https://www.dfat.gov.au/sites/default/files/australian-education-system-foundation.pdf

https://www.futurelearn.com/info/futurelearn-international/australia-education-system

https://www.studyaustralia.gov.au/en/plan-your-studies/australias-education-system.html

https://www.idp.com/nepal/study-in-australia/education-system/

https://gpseducation.oecd.org/CountryProfile?primaryCountry=AUS&treshold=10&topic=EO

https://www.educacionyfp.gob.es/australia/dam/jcr:c1e008af-ba97-4a47-8f65-4954fe298210/emee-2020-03-australia-eng.pdf

https://www.oecdbetterlifeindex.org/es/countries/australia-es/

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará