Inicio Estudiantes Alumnes del sistema britànic seran considerats alumnes de la UE
España   Catalunia

Alumnes del sistema britànic seran considerats alumnes de la UE

Acord entre els governs d'Espanya i el Regne Unit

Des del proper dia 2 d'agost, tots els alumnes que hagin cursat estudis al sistema educatiu britànic, a col·legis a Espanya o de fora, podran accedir a les universitats del nostre país amb les mateixes condicions que els alumnes dels països membres de la UE.

Aquest acord és històric i respon a un gran esforç de les administracions educatives de tots dos països, Espanya i el Regne Unit, que han negociat durant més de tres anys per poder superar les conseqüències negatives del Brexit que complicaven l'homologació dels estudis de secundària a tots aquells alumnes que van estudiar a col·legis britànics.

Taula de qualificació del sistema A level britànic i la conversió a punts. Font col·legis britànics.com

Taula de qualificació del sistema A level britànic i la conversió a punts. Font: colegiosbritanicos.com

L'equivalent al batxillerat britànic, conegut com A levels, és un sistema que es concentra en l'estudi profund de diferents àrees de coneixement i permet la lliure combinació de matèries de forma més flexible que al batxillerat espanyol. Així, un alumne pot cursar l'assignatura de Literatura, i alhora, la de Matemàtiques i Biologia. Les universitats britàniques utilitzen la taula UCAS Points que assigna un valor numèric a les qualificacions, des d'A* fins a U (d'excel·lent a inclassificable o molt deficient). Els requisits per a l’accés universitari exigeixen un mínim de dues assignatures als A levels amb una qualificació d'E, i 140 punts UCAS, equivalent a la qualificació de 5, o mínim aprovat, en el sistema educatiu espanyol.

Una A* és excel·lent, una E és un suficient, i una U és suspens al sistema britànic

Un estudiant espanyol que cursi estudis al sistema britànic haurà de presentar-se a un màxim de quatre assignatures a A levels i un mínim de tres, ja que Llengua Espanyola compta ja com una assignatura i és un gran avantatge per als alumnes espanyols escolaritzats en el sistema anglès. La resta d´assignatures són Biologia, Química, Física, Econòmiques, Matemàtiques, Francès, Geografia, Informàtica i Psicologia. Els A levels funcionen per fases i la primera fase realitza exàmens el primer any de batxillerat (year 12), s'anomenen exàmens AS, i els exàmens A2 que es realitzen a l'últim curs (year 13). És a dir, els A level estan formats pels exàmens AS i A2. Per aquesta raó, les universitats britàniques i anglosaxones seleccionen els alumnes pels exàmens AS del primer curs de batxillerat, i queda l'expedient pendent fins a la finalització dels exàmens A2, però l'alumne ja sap si ha estat preacceptat o no al final del primer curs, cosa que rebaixa la tensió o l'estrès a què estan sotmesos els estudiants espanyols en jugar-se el seu futur universitari en una única ocasió: la selectivitat.

Desavantatges del sistema britànic per accedir a les universitats espanyoles

La conversió dels punts obtinguts als exàmens d'A levels segons la taula UCAS només arriba a un màxim de 10, cosa que complica assolir els 13 o 14 punts que exigeixen algunes universitats del sistema espanyol. Això implica que l'alumne escolaritzat en un sistema britànic haurà de presentar-se a diverses assignatures dins la fase específica, en funció dels estudis de grau que vulgui cursar; per exemple, per entrar al grau de Farmàcia és recomanable presentar-se a Biologia i Química a les Proves d'Accés Universitari, fase específica. És l'única manera d'arribar a sumar més punts a la qualificació resultat de la conversió de les notes obtingudes als A levels. Tot això es tradueix en un doble esforç acadèmic per a l'alumne i una despesa econòmica més gran per a la família en drets d'examen i estudis extraescolars.

Aquest acord és el resultat d'un gran treball dels funcionaris dels ministeris d'Educació dels països implicats i el primer després del Brexit per al Regne Unit amb països membres de la UE.

Fonts: 

https://colegiosbritanicos.com/

Associació Nacional d'Escoles Britàniques (NABSS), https://www.nabss.org/es/

UCASpointsALevel

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará