Inicio Educación Una prova de maduresa substituirà les PAU
España   Catalunia

Una prova de maduresa substituirà les PAU

L’avaluació per competències elimina els exàmens per assignatures

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) constitueixen un dels passos rellevants en la vida de tot estudiant. Actualment són més de 45 000 les persones que accedeixen anualment a les universitats catalanes mitjançant aquesta via d’accés.

Des de la seva creació, fa més de quatre dècades, aquestes proves (conegudes tradicionalment amb el nom de selectivitat) han consistit en 5 exàmens de la part comuna, que és obligatòria, i una fase específica per a qui vulgui apujar la nota fins a 14. No obstant, l’estiu de l’any passat el govern estatal ha presentat una nova reforma d’aquest model, amb la finalitat d’adaptar la prova al format d’educació per competències que promou la nova llei d’educació (LOMLOE).

La proposta de reforma, que serà aplicada el 2028, presenta les següents característiques:

En primer lloc, comptarà amb dues fases, la d’accés i la d’admissió, cadascuna de les quals tindrà dos exercicis. La fase obligatòria tindrà només dos exàmens: la prova de maduresa que avalua les competències lingüístiques i la maduresa acadèmica, i una assignatura de la modalitat específica del batxillerat escollit, mentre que la fase d’admissió, que és similar a la fase específica actual, només servirà per apujar nota, amb una o dues assignatures de pròpia elecció.

Menys exàmens i més temps per a les proves

A més, tots els examinats d’una assignatura faran el mateix examen, per tant s’elimina la possibilitat d’escollir entre opció A i opció B, i s’incrementa la durada de cada prova dels 90 minuts als 105.

Els exercicis de la nova selectivitat tindran un enfocament competencial, amb la qual cosa es busca avaluar la capacitat de comprensió de l’estudiant i el pensament crític. Pel que fa a la prova de maduresa, la principal novetat de la nova selectivitat és que constarà d'un dossier format per una sèrie de documents (textos, imatges, infografies, gràfics, taules, audiovisuals, etc.) que giraran al voltant d'un mateix tema. Amb aquest material, l'alumnat haurà de fer una anàlisi des de diferents perspectives i respondre tres tipus de preguntes: tancades, semiconstruïdes i obertes, que estaran redactades en castellà, anglès i la llengua cooficial, i que s'hauran de respondre en l'idioma que es demani.

L’avaluació per competències s’incorporarà de forma gradual en les PAU

Si bé l’aplicació total del nou model no tindrà efecte fins d’aquí a 5 anys, el període de transició començarà el curs vinent, i consistirà en la incorporació gradual de l’avaluació per competències. Així dons, del 2024 al 2027 les PAU tindran el mateix format que fins ara: 5 proves en la part comuna, que és obligatòria, i una fase específica per a qui vulgui apujar la nota fins a 14. Els canvis seran discrets per donar temps a estudiants i professorat a adaptar-se al nou model. Avaluar per competències exigeix un canvi profund de la manera d’ensenyar i d’aprendre, per això el ministeri ha optat perquè es vagi filtrant de mica en mica aquest model en les proves amb l’objectiu que els alumnes raonin més i siguin més creatius.

«Les proves a Catalunya ja són molt competencials»

Per a Catalunya el model competencial no serà una novetat, ja que segons afirmen des del departament d’Educació i des del de Recerca i Universitats, «les proves en el període transitori 2024-2027 seran molt semblants a les actuals, perquè les proves a Catalunya ja són molt competencials».

El còmput de la nota seguirà com fins ara. Les PAU suposaran un 40 % i el batxillerat, un 60%. D’aquest 40 % de la selectivitat, un 60 % correspondrà a la prova de maduresa (els exàmens de les assignatures comunes, com ara anglès i història) i el 40 % restant dependrà de la prova de modalitat (les assignatures de les especialitats al batxillerat).

Pel que fa a les correccions, segons l'esborrany presentat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional l’estudiant tindrà l’opció de demanar una segona correcció o fer una reclamació. La reclamació elimina la possibilitat de demanar la segona correcció, i implica la realització d’un segon càlcul de les qualificacions.

Hi haurà una tercera revisió en aquells casos en què la diferència entre les primeres dos correccions sigui de 2 punts o més

En cas que s’opti per la revisió, és calcularà la nota en base a la mitjana aritmètica entre les dues qualificacions, excepte si hi ha una diferencia de 2 punts, cas en què es procedirà a una tercera correcció.

Finalment, l’accés a la universitat seguirà mantenint la mateixa normativa. «La nova PAU no farà canviar el model d’admissió a les universitats. Hi continuarà havent ponderacions que, a Catalunya, s’estableixen de forma col·legiada. És a dir, una mateixa matèria pondera de la mateixa manera per accedir a qualsevol grau de les universitats que participen en el sistema de preinscripció», asseguren des del departament de Recerca i Universitats.

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará